Practica de a aplica vize la mai multe state membre ale Uniunii Europene şi cea a utilizării de paşapoarte false pentru a pătrunde in spaţiul UE vor deveni mult mai dificile după ce Comisia Europeană a hotărit să recurgă la un sistem centralizat de acordare a vizelor.

Planurile pentru aplicarea acestui sistem prevăd ca toate ţările din UE să dispună de o bază de date comună, conţinind informaţii despre cei care solicită vize de intrare in spaţiul UE.

Potrivit noului sistem, ce va intra in vigoare cel mai probabil la sfirşitul anului 2007, tuturor persoanelor care aplică pentru vize le vor fi luate amprentele şi o imagine facială digitală. Toate aceste informaţii vor fi trimise apoi, concomitent, bazelor naţionale de date, pentru eliberarea vizelor, şi unei baze centrale de date.

Prin intermediul sistemului, se poate verifica dacă un solicitant de viză a aplicat anterior la alt birou consular. In momentul de faţă, o persoană a cărei solicitare de viză a fost respinsă la un consulat al unei ţări din UE poate aplica la un consulat al altui stat membru al Uniunii.

De asemenea, noul sistem prevede ca oricărei persoane care a obţinut viza de intrare să-i fie examinate amprentele şi imaginea facială digitală la frontiera Uniunii Europene, pentru a verifica dacă datele sale corespund „profilului“ stocat iniţial in baza centrală de date.