Functionari ai fostei Autoritati pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului vor fi audiati miercuri, in dosarul Rafo, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, informeaza Rompres. Deocamdata au fost luati la intrebari executantii din esalonul doi.

Marii profitori mai stau o saptamana, scrie Ev. Zilei. Pe lista procurorilor se afla nume grele ale regimului Iliescu-Nastase ca Ovidiu Tender, Corneliu Iacubov sau fratii Iancu, scrie Ziua.

Audieri in dosarul Rafo

Functionari ai fostei Autoritati pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) vor fi audiati, marti si miercuri, in dosarul Rafo, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), a anuntat purtatorul de cuvant al PICCJ, procuror Ramona Bulcu.

Guvernul a suspendat, la sfarsitul anului trecut, pe o perioada de 90 de zile, aplicarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 101/ 2004 privind preluarea de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), fosta APAPS, a unor creante fiscale ale societatilor comerciale Rafo S.A. si Carom S.A. Onesti.

Actul normativ fusese aprobat in sedinta Executivului din 16 noiembrie 2004 si a intrat in vigoare la data de 18 noiembrie 2004, dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Senat si publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rompres

Tender si Iacobov, chemati la Parchet in afacerea RAFO

Deocamdata au fost luati la intrebari executantii din esalonul doi. Marii profitori mai stau o saptamina

Autoritatile statului au declansat “Operatiunea RAFO”. Doi fosti membri ai conducerii rafinariei au fost retinuti duminica, la Aeroportul International “Henri Coanda” din Otopeni.

Toader Gaureanu, fostul director al RAFO Onesti din epoca lui Corneliu Iacobov, si Constantin Margarit, boss-ul VGB Impex - compania care administra RAFO -, au fost retinuti si predati procurorilor aproape in acelasi timp. Cei doi reprezinta insa doar partea vizibila a aisbergului. Adevaratele nume grele in cazul RAFO rimeaza formidabil cu trei initiale: PSD. (Cezar Simache)

Fara sa stie sau fara sa ia in seama interdictia de parasire a Romaniei si, mai ales, citarea la sediul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), Toader Gaureanu s-a prezentat la ghiseul vamal, in vederea indeplinirii formalitatilor pentru plecarea in Austria, unde “avea afaceri de rezolvat”.

A fost oprit de politia de frontiera, care l-a predat unui procuror al Parchetului de pe linga ICCJ. Aceeasi soarta a avut-o si Constantin Margarit, cu mentiunea ca acesta a fost retinut dupa ce a intrat in vama, el intorcindu-se din strainatate.

Gaureanu, intr-o “gaura neagra”

Toader Gaureanu a sustinut ca este cazat la Hotel Caro din Capitala si a declarat ca nu a avut intentia de a fugi din tara. Contactata, receptia hotelului nu a confirmat faptul ca Toader Gaureanu ar fi cazat acolo. Un ospatar a declarat, sub protectia anonimatului, ca fostul director RAFO a luat masa in restaurantulul hotelului in ultimele zile.

“Pot sa spun ca domnul Gaureanu e client al nostru”, a precizat acesta.

Parchetul ICCJ a anuntat ca, “fata de Margarit Constantin si Gaureanu Toader a fost inceputa urmarirea penala.

Intrucit toti invinuitii (in numar de 19 - n.r.) au fost citati pentru perioada 10-21 ianuarie 2005, iar cei doi au fost identificati pe Aeroportul Henri Coanda Bucurest - Gaureanu Toader intentiona sa plece in Austria, iar Margarit Constantin venea din strainatate -, procurorul i-a audiat in data de 09.01.2005.

Dupa audierea si aducerea la cunostinta a invinuirilor, au fost recitati pentru ziua de 14.01.2005, cind vor putea prezenta si documente in raport cu acuzatiile aduse”.

Tender si Iacobov, chemati sa dea cu subsemnatul

Audierile in cazul RAFO au continuat ieri la sediul Parchetului, unde s-a prezentat Gheorghe Musliu. Fost vicepresedinte al APAPS, Musliu a fost audiat in legatura cu privatizarea societatii RAFO, la care a participat in calitate de director al Directiei Vinzari Active din cadrul APAPS.

Alaturi de el au fost mai convocati de anchetatori Bogdan Stanescu si Anca Negut, membri ai comisiei de vinzare a activelor RAFO. Anca Negut s-a prezentat la Parchet, fiind audiata pina in cursul serii. In schimb, Bogdan Stanescu nu a dat curs somatiei, astfel incit pe numele sau a fost emis un mandat de aducere pentru data de 18 ianuarie.

In acelasi dosar a fost inceputa urmarirea penala fata de Eugen Iancu, Octavian Iancu si Alexandru Iancu, acestora urmind a le fi aduse la cunostinta invinuirile.

Procurorii au confirmat oficial ca saptamina viitoare vor ajunge la Parchet oamenii de afaceri Ovidiu Tender si Corneliu Iacobov, impotriva acestora fiind pregatita declansarea urmaririi penale. Parchetul a anuntat ca “se va proceda la audierea tuturor persoanelor implicate in relatiile comerciale si financiare derulate intre SC RAFO Onesti, SC Carom Onesti si celelalte societati”.

Sechestru de 1.100 de miliarde lei

Parchetul National Anticoruptie (PNA) a demarat cercetarile in dosarul RAFO in luna mai a anului 2003, cazul intrind in atentia Sectiei Militare. Subiectul dosarului il reprezenta modul de valorificare si procesare a produselor petroliere provenite de la RAFO, Carom si rafinaria Darmanesti.

Deoarece ancheta este una complexa, a fost formata o echipa de 200 de persoane, alcatuita, in afara procurorilor PNA, din reprezentanti ai Garzii Financiare, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala din Ministerul Finantelor Publice, ai Parchetului ICCJ, SRI si SIE.

In prezent, procurorii PNA detin date concrete despre faptul ca mai multe societati care au intrat in relatii comerciale cu RAFO, Carom si Darmanesti, dar si cu Sidex Galati, Petromidia si Arpechim Pitesti, au procesat ilegal peste 400.000 de tone de produse petroliere de calitate inferioara, in unele situatii chiar reziduuri petroliere, pe care ulterior le-au comercializat ca benzina.

De la aceste societati au fost ridicate integral documente contabile.

Pina in prezent, pe baza materialului probatoriu administrat, s-a dispus masura sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale persoanelor implicate, totalizind 1.100 miliarde lei.

Trei directii de cercetare

Pe baza datelor primite de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a deschis dosarul penal nr. 171/P/2003, in care sint vizate mai multe societati comerciale care au avut relatii cu RAFO Onesti. Dosarul se axeaza pe trei directii de cercetare. Conform comunicatului emis de Parchet, acestea sint:

• “Relatiile comerciale ale RAFO cu societatile comerciale VGB Impex si Dany Grup, modalitatile de plata, precum si cazurile de restituire a unor importante sume de bani de la VGB Oil catre persoane fizice cu motivatia “restituire creditare firme”, sume cuprinse intre 3 si 88 miliarde lei”

• “Modalitatile in care acciza evidentiata si taxa de drum rezultata in urma procesarii nu au fost virate bugetului de stat, fiind sume de care comerciantii nu pot dispune, sume ce se ridica, la o prima estimare, la aproximativ 3.000 de miliarde de lei”

• “Evidentierea in actele contabile ale firmelor care au achizitionat combustibil de la RAFO si Carom a operatiunilor comerciale efectuate”.

In acest dosar a fost inceputa urmarirea penala fata de 19 invinuiti, acuzati de evaziune fiscala, delapidare, abuz in serviciu. Lista capetelor de acuzare va fi completata cu infractiunile de spalare de bani, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni.

Tender: “Nu am nici o legatura cu RAFO si nici cu Carom”

Ovidiu Tender, personaj controversat al carui nume a fost vehiculat in mai toate scandalurile din domeniul petrolier, incepind cu afacerea Matser, continuind cu preluarea, in 2003, a creantei pe care RAFO o avea la Petrom si teminind cu fuziunea RAFO-Carom, pe care o planuia impreuna cu patronii rafinariei din Onesti, spune ca nu are nici o legatura cu dosarul RAFO.

Mai mult, el este convins ca cineva intentioneaza sa-i strice imaginea si se declara hotarit sa-si creeze “o imagine reala”. Tender se dezice de un alt personaj, cel putin la fel de controversat, Corneliu Iacobov, si afirma ca nu intelege cum de a fost pus alaturi de acesta pentru ca nu are nci un fel de legatura cu el. “Nu stiu cine m-a pus alaturi de Iacobov.

Nu-mi dau seama cine are interesul sa-mi strice imaginea”, sustine Tender. (Lidia Truica)

Ovidiu Tender a declarat ieri ca pina acum nu i s-a adus nici o acuzatie oficiala in dosarul RAFO, nu a fost interogat si nu are interdictie de a parasi orasul sau tara. De altfel, acesta e convins ca toate informatiile aparute despre el sint speculatii de presa, fara nici un fundament. “Nu am nici o legatura nici cu RAFO, nici cu Carom.

Cu Carom am avut o o legatura dupa iunie 2003, iar in toamna anului trecut am vindut actiunile pe care una dintre firmele mele le detinea la Carom firmei Balkan Petroleum. Nu am semnat nici un document si nu am avut nici o legatura cu activitatea executiva de la Carom”, mentioneaza Tender.

“Presa m-a facut vedeta si ma tine in vitrina”

Omul de afaceri considera o dovada a faptului ca este victima unor speculatii este ca, pina acum, nu i s-a adus nici o acuzatie concreta. “Cred ca principalul vinovat sint eu, ca nu am reactionat la atacurile care au avut loc la adresa mea. Stiind ca sint numai zvonuri am lasat treburile sa ia o amploare fara fundament. Nu pot sa-mi dau seama cum s-a ajuns aici.

Este ca un bulgare de zapada care s-a adunat pentru ca eu nu am reactionat. Eu nu am retinut ca, in acesti ani in care s-a purtat o campanie la adresa mea, sa mi se aduca o acuzatie concreta.Tot timpul s-a lasat senzatia, s-a sugerat, dar nimic concret. Nu mi s-a adus nici o acuzatie oficiala. Am vazut stirea aseara la televizor si am ramas stupefiat.

Legatura intre mine si dosarul RAFO a facut-o presa. Presa m-a facut vedeta si ma tine in vitrina. Nu am nici o legatura nici cu administratorii, nici cu directorii de la RAFO”, a afirmat Ovidiu Tender. Acesta nu crede ca atacurile la adresa sa ar putea veni din zona politica.

Totusi nu exclude eventualitatea ca unui grup sau unei persoane sa le convina implicarea numelui sau in niste activitati de care nu se simte raspunzator. Se fereste sa precizeze insa daca atacurile vin din zona politica sau din cea economica.

Iacobov: “Nu stiu nimic, nu am fost chemat nicaieri”

Despre Corneliu Iacobov se poate spune ca se afla exact in epicentrul uraganului iscat in problema RAFO. Omul de afaceri declara insa ca nimic din ceea ce se intimpla in jurul sau nu il poate atinge.

Jeep-ul fostului patron de la RAFO poate fi vazut in continuare prin locurile unde isi face veacul de obicei, adica in fata hotelului familiei sale sau citiva metri mai incolo, la sediul firmei “Turistica”, al carei proprietar este. Nimic nu pare sa il tulbure, din moment ce, in perioada cit a fost patron, nu a semnat nici un document, nici macar contractul de privatizare.

Executantul sau a fost directorul Toader Gaureanu, care se pare ca va raspunde acum pentru o evaziune fiscala de 200 de milioane de euro. Linistea lui Iacobov razbate si din declaratiile sale. “Nu stiu nimic, absolut nimic, nu am fost chemat nicaieri si nici nu cred ca voi fi chemat pentru ca nu ma fac vinovat de nimic.

Nu am fost pina acum audiat, pe numele meu nu stiu sa se fi emis interdictie de a parasi tara. Nu au ce sa imi impute, doar daca se inventeaza”, a afirmat fostul patron al RAFO, care intotdeauna a dat vina pentru starea falimentara a rafinariei pe conjunctura economica.

Referitor la oprirea la frontiera a lui Toader Gaureanu si a lui Constantin Margarit, reprezentantul VGB Oil Bucuresti, avocatul RAFO Toader Cuzino, are o alta opinie. “Acest lucru nu s-a intimplat luni seara, asa cum s-a spus.

In seara respectiva am fost solicitat de domnul Margarit sa il asist intrucit, la coborirea din avionul care venea la Bucuresti de la Paris, a fost invitat de doi politisti pentru o discutie la Parchetul General. Asta e tot”, a declarat avocatul Cuzino.

Daca despre fostul director Toader Gaureanu s-a spus deja ca ar fi vrut sa plece din tara, nu acelasi lucru se poate spune si despre Iacobov, considerat chiar creierul afacerilor de la RAFO. Fostul patron a precizat ca nici nu-i trece prin gind sa incerce asa ceva si ca va raspunde “oricarei solicitari din partea autoritatilor pentru a clarifica problemele”. (Florin Barbu)

Mosia megalomanica de la Histria

In primavara anului trecut, “Evenimentul zilei” a reusit sa patrunda in paradisul ascuns al lui Corneliu Iacobov. Situata aproape de tarmul Marii Negre, la doar citeva sute de metri de cetatea antica Histria, si intinsa pe 28 de hectare, proprietatea afaceristului PSD a fost cladita pe un munte de ilegalitati. Specialistii considera ca la Histria are loc “o crima ecologica si arheologica”.

Mosia lui Iacobov si a acolitilor sai, “nascuta” in 2001 si numita pompos “Complexul Turistic si de Agrement Ecologic Histria”, pune in pericol existenta a aproape 300 de specii de pasari, reptile, mamifere si amfibieni, precum si ruinele cetatii Histria, asezata pe malul lacului Sinoe, la aproximativ 40 de kilometri de Constanta.

Histria a fost prima colonie greaca de pe tarmul de vest al Marii Negre si cel mai vechi oras de pe actualul teritoriu al Romaniei, fiind intemeiata in secolul VII i.H.

Daca reusesti sa arunci o privire dupa poarta metalica a mosiei lui Iacobov, ti se taie respiratia. Vile, cabane din lemn, parcari in care se afla autoturisme ultimul racnet, ambarcatiuni de lux, alei elegante, podete din lemn peste canale. Ba chiar si un dig consolidat pe piloni, intins ca un brat de citeva sute de metri in lacul Sinoe.

In mijlocul paradisului troneaza un eliport unde, potrivit unor surse avizate, aterizeaza Corneliu Iacobov cu elicopterul personal, cind are pofta sa pescuiasca ori sa vineze.

In februarie 2004, la Registrul Comertului, actionariatul Grup Media Sud Constanta, care a concesionat Complexul Histria, era dominat, cu 50,52a, de SC RAFO Imperial Oil SA Bacau, una dintre firmele lui Corneliu Iacobov. (Leila Florescu)

Anchetatorii ar avea ce sa puna sub sechestru: Tender si Iacobov - averi colosale

Traian Basescu a declarat ca statul roman va “recupera toti banii” pe care ii datoreaza RAFO la buget. Este vorba despre 16.000 de miliarde lei (aproximativ 400 de milioane euro). In emisiunea in care analistul Stelian Tanase l-a avut invitat pe Traian Basescu, presedintele a solicitat organelor de ancheta sa ceara punerea sub sechestru asigurator pe bunurile celor implicati in acest scandal.

EVZ prezinta averile celor mai importanti doi actori din afacerea RAFO. La o prima estimare, se poate spune ca statul poate recupera o buna parte din bani doar prin valorificarea acestor averi colosale. (Emilian Isaila)

“Investitorul strategic” din Banat

Ultima achizitie importanta a omului de afaceri Ovidiu Tender este clubul de fotbal Poli AEK Timisoara. Compania Balkan Petroleum, prin firma Central European Petroleum, a preluat clubul-fanion al orasului de pe Bega, imperiul Tender ajungind astfel si la banii care se invirt in jurul balonului rotund.

Ordonanta RAFO data de guvernul Adrian Nastase, suspendata de actualul executiv pentru trei luni, l-a pus in dificultate pe investitorul banatean, care-si vede imensa avere amenintata de sechestru.

Prin companiile care faceau afaceri cu petrol, Ovidu Tender a fost profund implicat in scandalul de la Onesti. In mare masura, averea lui se bazeaza pe afacerile de la RAFO. Afaceristul detine si pachetul majoritar la societatea de asigurari ARDAF, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe aceasta piata.

Potrivit Topului 300 al revistei “Capital”, “in industrie, Grupul Energetic Tender continua sa detina companii cu profil unic in tara, fiind unul dintre cei mai importanti parteneri ai Petrom si Nuclearelectrica, furnizor pentru centrala de la Cernavoda”.

Ovidiu Tender are 48 de ani si o avere estimata la 170 de milioane de dolari, iar in ultimii patru ani, datorita apropierii de fostul presedinte Ion Iliescu, el a devenit un fel de “investitor strategic autohton”.

Valoarea investitiilor imobiliare ale lui Ovidiu Tender, care a achizitionat terenuri in Timisoara si Bucuresti, se ridica la 55 de milioane de dolari.

Conform revistei “Capital”, acesta detine si Societatea de Intretinere si Reparatii Drumuri Timisoara. In ultimii doi ani, Tender a cumparat 400 de hectare de podgorie la Dealul Mare Urlati.

“Gramada de aur” din Bacau

Corneliu Iacobov este principalul partener al lui Tender in afacerile cu petrol. Potrivit Top 300, el are o avere de 10 milioane de dolari. In virsta de 44 de ani, Iacobov este puternic implicat in scandalul de la RAFO. Firma sa Imperial Oil a fost actionar la rafinariile RAFO si Darmanesti, ultima aflindu-se in lichidare.

Iacobov si-a vindut actiunile de la RAFO catre Balkan Petroleum, compania lui Tender. Iacobov a achizitionat Hotelul Bulevard din Bucuresti, Hotelul Moldova din Bacau si a construit Hotelul Scandinavia la Mamaia, pe care fostul ministru al turismului Dan Matei Agathon l-a ridicat la rangul de cinci stele.

In cercurile de afaceri se vorbeste ca Iacobov are o avere mult mai mare, in jur de o suta de milioane de dolari, dar pe numele lui se afla doar o mica parte din proprietati. In ultimii patru ani, omul de afaceri trecea drept un barbat de succes in protipendada Bucurestiului, bacauanul aparind la volanul unui Aston Martin decapotabil, rosu, intotdeauna insotit de femei frumoase.

Numele lui Corneliu Iacobov a figurat si pe lista persoanelor care au luat credite fara acoperire de la Bancorex.

Creati si folositi de puterea PSD

Tender, omul lui Iliescu

Ovidiu Tender a facut parte, in ultimii patru ani, din grupul de putere cu epicentrul la Palatul Cotroceni, la umbra caruia actionarul principal de la Balkan Petroleum si-a dezvoltat afacerile. Astfel, timisoreanul, fost ofiter de Securitate, a intrat pe piata asigurarilor, prin compania ARDAF, si a dezvoltat afaceri cu Centrala Nucleara de la Cernavoda.

A sustinut puternic PSD atita vreme cit a fost la guvernare si a fost sponsorul politicii de la Cotroceni, jucind de partea “grupului Iliescu”, din care faceau parte Ioan Talpes, Dan Ioan Popescu, Rodica Stanoiu, Mircea Pascu etc.

In fapt, magnatul Tender a fost inventat de Ion Iliescu, care a incercat sa creeze, cu forcepsul, o clasa de investitori autohtoni care sa aiba prioritate in fata celor straini. Oameni de afaceri care sa actioneze dupa reguli dubioase, radical diferite de legile economiei de piata.

Iacobov, omul lui Nastase

Corneliu Iacobov este piesa de sacrificiu a “grupului de la Bacau”, format din Viorel Hrebenciuc si fratii Sechelariu, avind ramificatii spre judetul Vrancea, la Marian Oprisan, si spre Constanta, la primarul Radu Mazare. Viorel Hrebenciuc este unul dintre cei mai influenti oameni din PSD, fiind considerat “sforarul numarul unu” al celui mai corupt partid postdecembrist.

“Grupul de la Bacau” l-a sustinut pe Adrian Nastase cit a fost prim-ministru si s-a bucurat de o puternica protectie de la Palatul Victoria. Acum grupul incearca sa se reorganizeze si sa supravietuiasca scandalurilor de coruptie in care a fost implicat. Grupul respectiv a reprezentat cel mai important sponsor al actiunilor politice ale lui Adrian Nastase.

Amintim doar un episod propagandistic, cel in care premierul a angajat o firma a lui Oprisan sa puna iarba pe Stadionul National pentru meciul cu Danemarca, actiune terminata cu dezastrul in care reprezentativa Romaniei a fost obligata sa joace pe nisip.

Cezar Simache, Lidia Truica, Florin Barbu, Leila Florescu, Emilian Isaila

Ev. Zilei - 12 ianuarie 2005