Cu o mulţime de aniversări “pe ţeavă“, 2005 ar putea fi foarte bine descris ca fiind o piatră de hotar in istoria teatrului. Şirul manifestărilor culturale va fi nesfarşit, iar acesta se va vedea şi in oferta teatrelor. Să sperăm că şi la noi!

Teoretic, se vor implini 100 de ani de la naşterea lui Samuel Beckett abia in 2006, adică peste un an. Indirect, insă, il putem comemora de acum, căci faimosul autor, care a fost la randul său sursă de inspiraţie pentru alţi scriitori, a tras, pană la un moment dat, sevă de la insuşi părintele existenţialismului, Jean-Paul Sartre.

De la a cărui naştere, aţi ghicit, se vor implini o sută de ani in 2005. Romancier şi dramaturg francez, filozof şi teoretician al curentului existenţialist, Sartre credea că unicul mod de a-ţi aborda cititorul e şi un act suprem: sinceritatea totală.

In 1964, el a fost, de altfel, şi răsplătit cu premiul Nobel pentru literatură, dar a refuzat prestigiosul trofeu.

Pe danezul Hans Christian Andersen il mai ştiţi? Cel care a creat minunate poveşti, reluate de atatea ori? De la naşterea acestuia se implinesc in 2005 două sute de ani! Ajungem la celebrul şi nemuritorul “Don Quixote”, al lui Miguel Cervantes, operă care a fost publicată prima oară acum patru sute de ani şi care, de-a lungul timpului, a suferit

sute de puneri in scenă! In plus, ăn 2005 se implinesc 350 de ani de la moartea năsosului şi romanticului Cyrano de Bergerac. Este adevărat că, personaj real, acesta a trăit in memoria noastră datorită prieteniei sale cu Moliere şi nu graţie operelor sale de mult uitate.

Toate aceste scrieri, romane, piese de teatru, au avut parte de atat de multe puneri in scenă sau ecranizări, incat este aproape imposibil ca cineva să şi le mai amintească pe toate.

Inclusiv teatrele romaneşti au avut parte de regii şi interpretări superbe pentru operele in cauză şi este foarte probabil ca, in 2005, să ne inalnim pe scenele romaneşti cu unele dintre aceste personaje.

Lista este enormă. Tot anul acesta se implinesc o sută de ani de la premiera Americană a piesei “Mrs. Warren Profession” (la care s-a renunţat atunci după doar o reprezentaţie), semnată de George Bernard Show.

Acum o sută de ani a decedat Henry Irving, dar s-au inregistrat şi două premiere: “The Girl of the Golden West”, a lui David Belasco, şi romanul “De Profundis”, al lui Oscar Wilde.

Să nu-l uităm pe Will Shakeaspeare, căci două dintre celebrele sale drame, “Regele Lear” şi “Macbeth”, implinesc patru sute de ani! Cu rezerva că, după unii cunoscători, piesele au fost scrise in 1606… Alte două opere celebre, cu zeci de ecranizări şi puneri in scenă, sunt marcate anul acesta prin spectacole ce se vor juca pe marile

scene ale lumii: “A Cat on a Hot Tin Roof” (in traducere, “Pisica pe acoperiş fierbinte”, scrisă de Tennessee William) şi “A View From the Bridge” (“Vedere de pe pod”, a lui Arthur Miller). Aşadar, nu ocoliţi teatrele şi fiţi cu ochii pe oferta lor. Ar putea fi foarte tentantă, chiar şi la noi.