Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că la varful ministerului de interne şi al administraţiei vor avea loc schimbări.

Prezent la şedinţa de bilanţ a ministerului, domnul Băsescu a ţinut insă să-i liniştească cel puţin pentru moment pe şefii locali ai poliţiei anunţand că, la acest nivel, nu se vor face schimbări in următoarele luni.

Traian Băsescu a cerut insă poliţiştilor să işi facă mai bine datoria, declarandu-se nemulţumit de rezultatele luptei impotriva clanurilor mafiote şi a marilor corupţi.

Marea corupţie

Traian Băsescu a spus că apreciază prinderea in flagrant a funcţionarilor publici, dar că atenţia poliţiştilor ar trebui să se indrepte mai mult spre marea corupţie.

"Multe din aceste dosare sunt incă in sertarele dumneavoastră. La multe nu aţi avut curajul să mergeţi inainte pentru că aţi avut un stop politic. In calitatea pe care o am vreau să vă garantez că nu va mai exista intervenţie politică. Vă cer un sigur lucru: faceţi-vă treaba!" a spus domnul Băsescu.

Intervenţiile politicienilor

La şedinţa de bilanţ a ministerului de interne şi al administraţiei au fost prezenţi, la cererea expresă a lui Traian Băsescu.

Preşedintele a ţinut să le adreseze şi prefecţii un avertisment.

"Vreau să se ştie că orice intervenţie in favoarea unui politician al puterii sau al opoziţie le va fi fatală."

"Orice om politic care indrăzneşte să pună mana pe telefon, să sune la un poliţist să-i spună: "mai lasă dosarul ăla", imediat ce il aflu il voi face public", a spus preşedintele Romaniei.

Clanurile mafiote

Traian Băsescu a vorbit din nou despre clanurile mafiote care, in opinia sa, nu aveau cum să apară fără protecţia unor poliţişti şi, mai mult, să aibă influenţă fără protecţia unor oameni politici.

"Nu poate să se dezvolte un clan de asemenea dimensiuni dacă poliţia nu inchide ochii. Eu nu suspectez sau nu acuz toţi oamenii din poliţie, dar vreau ca investigaţiile să meargă pană la capăt."

"Dacă vă veţi limita să-i arătaţi pe Duduieni, pe Cămătari la televizor, fără să vă curăţaţi neghina din sistem, vor crea alţi Duduieni şi alţi Cămătari", a spus preşedintele.

Poliţia de frontieră

Preşedintele a vorbit şi despre ceea ce el a numit "exportul de infractori".

"Dacă ar imigra preoţi, pictori, artişti nu s-ar supăra nimeni pe noi, dar este imigraţie masivă a infractorilor. Acest lucru este exterm important in judecarea Romaniei in procesul de integrare in Uniunea Europeană", a spus preşedintele Băsescu.

In opinia lui Traian Băsescu, frontierele ţării nu sunt suficient protejate, din moment ce infractori cunoscuţi pentru activitatea lor sunt lăsaţi să iasă din ţară.

Preşedintele a spus că speră ca suplimentarea efectivelor poliţiei de frontieră care ar urma să se producă in următorii doi ani să stăvilească acest fenomen.