Probabil ca pe Basescu o sa-l doara in cot, daca opiniile noastre o sa difere radical, fata de netarmurita dragoste pe care i-o poarta Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS). Erau sa ni se ofileasca urechile, de cate osanale i-a cantat Basescu, generalului Tudor Tanase, directorul STS.

De cateva zile incoace, gura nu-i mai tace: ca mama, ce capabil cadru este; ca tata, ce institutie performanta a putut sa fete; ca nasule, va fi singurul sef de serviciu pe care n-o sa-l schimbe; ca cuscrule, e tot ce-a dat mai bun, comunitatea de informatii, de la Burebista incoace.

Tatane al natiunii, batrane lup de mare, domnule presedinte, Traienica, nene: Tanase pe care l-ai luat in brate este un ordinar. Tanase pe care-l inghesui la san ca pe-un idol, este o vipera periculoasa.

|n 1997, Tanase a fost trecut in rezerva, pentru gravele abuzuri in functie, privind utilizarea personalului si mijloacelor auto ale STS, in scopul construirii viloiului sau de neam prost, de la Breaza. Tanase a fost implicat intr-o sumedenie de afaceri oneroase si a trucat cam toate licitatiile, care i s-au rasfirat printre degetele lui nesatule.

Ca urmare a scandalurilor de presa, carora nu le-a mai putut baga nimeni calusul in gura, Tanase este cercetat de Sectia Parchetelor Militare Bucuresti. |n urma unui telefon politic, spalatorul de cadavre al cadrelor militare intrate in putrefactie morala, generalul Samoila Joarza zis Gioarsa, a dat solutie de neincepere a urmaririi penale in dosarul Tanase, dar...

Dar, Traienica, nene, Poseidoane, tatane al natiei romanesti si ocrotitor al epavelor de pe fundul Oceanului Planetar, atentie marita la mine: dar nici macar Gioarsa n-a indraznit sa nu-i arda totusi o pedeapsa de ochii lumii.

Care pedeapsa, a fost trecerea in rezerva a smenarului, pe motive de sanatate si achitarea sumei de 28 de milioane de lei, pentru daunele provocate STS, prin deturnarea personalului de la indatoririle lui nobile si consum de carburanti.

Apoi, numele acestei epave pe care, Poseidoane al natiei, o ranfluezi cu dezinvoltura, Rostock Tanase, este legat de afacerea Motorola, care este un sistem de radiocomunicatii cu acces multiplu. Epava Tanase a irosit 20 de milioane de dolari, pentru achizitionarea unor echipamente analogice, care astazi sunt in cel mai fericit caz, doar stifturi de muzeu.

Tanase a tocat 120 de milioane de dolari pe echipamentele de radiocomunicatii "Phoenix", pentru cooperarea intre institutiile Sistemului National de Aparare, in prezent uzate moral, inutile si neoperationale.

Tanase a achizitionat opt avioane americane Shadow fara pilot, cu 20 de milioane de dolari, prabusite toate din motive tehnice, ca efemeridele la lasarea serii, in conflictele din Iugoslavia si Irak.

Realizarea sistemului "Phoenix" nu a fost avizata si aprobata niciodata de organismele de specialitate ale STS: Consiliul tehnico-economic, Consiliul de inzestrare si Consiliul director. Singura performanta furnizata vreodata de "Phoenix" a fost comisionul gras, care s-a inecat in buzunarul mai adanc ca Groapa Marianelor, al acestei fose abisale, Fosa Tanase.

Pentru "Phoenix" nu s-au facut niciodata studii de prefezabilitate, de fezabilitate si proiectul de sistem. Ca "Phoenix" sa treaca examenul, s-a incalcat flagrant legislatia in domeniul investitiilor si achizitiilor publice. Cine era pe vremea aceea, presedintele comisiei de negocieri? Abisul Tudor Tanase.

Ca sa nu asude prea mult, Tanase stabileste regimul de achizitii, prin incredintare directa firmei franceze Matra-Nortel. Contractul este mai chinuit ca hotii de cai si a fost amendat cu 20 de anexe. 60 de milioane de dolari nici nu sunt prevazute in contract.

Bugetul acopera plata cadrelor in misiune, prospectarile radio, infiintarea unor puncte de radiocomunicatii neprevazute initial, amenajari de spatii si deplasari auto. Intreaga cheltuiala a fost suportata din bugetul alocat STS. Singurul utilizator al sistemului "Phoenix" este Jandarmeria Romana. Terminalele sistemului, circa 10.300 de mobile si portabile sunt mari si greoaie.

Problema repararii echipamentelor in termenele de garantie si postgarantie n-a fost rezolvata nici pana azi. Ele se repara in Franta, iar serviciile si cheltuielile de transport sunt suportate din bugetul STS.

Tanase a fost reabilitat de PSD, dupa alegerile din 2000

si este produsul lui tipic. Reactivat cu gradul de general cu patru stele si cu echivalentul rangului de secretar de stat, se pune pe furat la drumul mare. Amenajeaza sediul central al STS, cel care te-a lasat masca, pe rastimpul raziei prezidentiale, si-si ia si de aici tainul.

Iti mai amintesti, domnule comandant al navei nationale, cand ai folosit ultima data cuvantul "tain"? Din tain, isi face centrala termica a vilei de la Breaza si un pogon de termopane. Vila finisata de echipa condusa de colonelul Florin Uta, seful Directiei logistice a STS: subdirectia Breaza.

Apoi, Tanase activeaza un credit de 55 milioane de dolari, cu garantie guvernamentala, pentru modernizarea retelelor de telecomunicatii speciale. Cu 15 milioane de parai este platita firma Nortel Canada, care modernizeaza echipamentele de comunicatii telefonice. Contractul de comision, semnat prin firma Felix Telecom Romånia este de 15 procente.

Comisionul este impartit frateste intre negociatorul si ordonatorul de credite Tanase, directorul Felix Telecom, Traian Mihu, intermediarul Costel Iancu, de profesie scotian antic si acceptat, si maharul Ioan Talpes, pe atunci, Mafalda serviciilor secrete de la Cotroceni, azi deputat PSD.

Din acelasi credit, Tanase mai trage un tun de zeci de mii de para: inventeaza ca pentru modenizarea retelei de radiocomunicatii pe unde scurte are nevoie de vehicole speciale, si achizitioneaza 39 de autospeciale de teren tip GHC Tahoe, de la firma americana International Specialty Trading Inc.

Alti bani, alta distractie si alt comision, impartit cu primul sau adjunct, g-ral Alexandru Grumaz si adjunctul tehnic, g-ral Florin Mihalache. Mai afla, domnule amiral al Arcei Carpato-Danubiano-Pontice, ca achizitia se face ca de obicei, prin incredintare directa si nu selectie de oferta, fapt ce violeaza din nou legislatia, deja sparta intr-o multime de locuri.

Autoturismele au fost cumparate in tohasul gol, fara dotarile care sa le faca speciale, fapt pentru care urmeaza sa fie modificate, cu noi cheltuieli, de catre societatea IEMI. Or, alcatuirea unui singur complet de lucru va costa cåte 30.000 euro de autospeciala. Or, autoturismele au fost cumparte la aberantul pret de 90.

000 euro de bucata, pret triplu fata de cele practicate pe pietele euro-americane. Or, cu 30.000 de euro, cat costa un singur complet de lucru, se putea achizitiona un Land Rover. Or, masinile luate cu aproape o suta de mii de euroi, n-au nici macr service-ul asigurat in tara si nu pot fi reparate cel mai aproape, decat in Austria.

Daca vei adauga la cele 120 de milioane de dolari, Poseidoane, cat a costat sistemul "Phoenix", inca 60 de milioane, neprevazute in contract, plus milioanele decartate pentru depanari, din bugetul STS, vei avea imaginea unei singure afaceri falimentare, a celui pe care nu incetezi sa-l lauzi nici in somn.

Domnule presedinte al Republicii, eu unul nu cred ca-l recompensezi pe Tanase, asa cum se zvoneste, pentru ca STS a fost atent cu Matale si ti-a livrat informatii vitale, in turul doi.

Eu continui sa cred ca masina dezinformarii duduie mai eficient ca oricånd, si mai cred ca prin incredintarea sistemului de securizare a frontierelor, STS, de aproape 1 miliard de euro, clientii actualei puteri se pot felicita ca l-au prins pe Neptun de picior.

Or, strigatura aceea electorala, "Sa traiti bine!", lor le era adresata, Neptune? Lui Bittner? Lui Tender? Si mai cred ca un presedinte care nu isi aduce oamenii-cheie, in posturile-cheie, cum sunt serviciile de infomatii, a castigat doar alegerile, nu si puterea. Si mai cred ca puterea lui Tanase este subreda, si ca singura institutie care are taria sa-l dea cu capul de pereti este PNA.

Si mai cred ca dezvaluirile noastre nu vor fi lipsite de urmari. Iar daca vor fi, totusi, voi mai gasi puterea sa continui. Sa continui, si saptamana viitoare, Poseidoane?