Presedintele Comisiei Electorale Centrale din Ucraina, Iaroslav Davidovici, a anuntat rezultatul alegerilor de la 26 decembrie: 51.99% pentru Victor Iuscenko, 44.2% pentru Victor Ianukovici.

Simpatizantii lui Victor Iuscenko asteapta de luni de zile acest anunt - eroul lor, liderul revolutiei portocalii a castigat alegerile prezidentiale.

Anuntul comisiei mai trebuie publicat in doua ziare nationale inainte ca Iuscenko sa poata fi inaugurat in functie.

In lipsa unor evenimente neprevazute, lucrul acesta s-ar putea intampla pe 15 sau 16 ianuarie.

Ianukovici nu renunta

Elementul imprevizibil in planurile lui Iuscenko este tabara pro-Ianukovici, care a depus mai multe contestatii la Comisia Electorala si la Curtea Suprema.

Corespondentul BBC relateaza ca Victor Ianukovici, ca fost premier si fost guvernator al Bancii Nationale, cunoaste foarte bine mecanismele puterii si stie cum sa le exploateze.

Toate contestatiile sale au fost respinse pana acum. Cea mai recenta, depusa saptamana trecuta la Curtea Suprema, acuza nereguli grave si fraude in toata tara.

Colaboratorii fostului premier sustin insa ca nu dezarmeaza si pregatesc un nou atac in justitie.

Victor Iuscenko a numit aceasta tactica "o tortura pentru intreaga natiune", constient ca nu poate fi inaugurat ca presedinte pana ce adversarii sai nu vor fi epuizat toate caile legale de apel.