Ion Iliescu s-a reinscris marti in PSD si a anuntat ca este gata sa preia din nou conducerea Partidului Social Democrat, informeaza BBC. Adrian Nastase vrea si el sa candideze la functia de sef al PSD. Marian Oprisan le-a sugerat celor doi sa se retraga propunandu-l pe Geoana sau pe Mitrea, scrie Cotidianul. "N-am sa candidez niciodata impotriva lui Ion Iliescu", a declarat Adrian Nastase pentru Adevarul.

Nastase il trimite la pensie pe Iliescu, scrie Ev. Zilei. PD-istii urzesc, la Predeal, inlaturarea lui Nastase, scrie Gardianul.

Iliescu si Nastase, pe fata in lupta pentru PSD

articol preluat din Cotidianul

Jocurile pentru detinerea puterii in PSD se intensifica, datorita cresterii ambitiilor diferitelor „grupuri de interese“ din partid, dupa cum le-a recunoscut si caracterizat ieri Ion Iliescu.

Modelul lansat de cele 14 organizatii locale ale PSD din Transilvania si Banat care au propus luni, printr-un document facut public, o „reforma a partidului“ prin desfiintarea actualei conduceri centrale, dar prin mentinerea la sefie a lui Adrian Nastase, a fost copiat ieri de organizatiile din Moldova.

Potrivit deputatului Ioan Munteanu, liderul PSD Neamt si a lui Gavril Mirza, seful PSD Suceava, filialele pesediste din Moldova s-au pronuntat si ele, teoretic, pentru „ o reforma structurala“ a PSD, fara a emite si un document, precum colegii lor din vestul tarii.

In timp ce organizatiile locale ale PSD solicitau, din provincie, un fel de reforma fara fond a partidului, ieri, Marian Oprisan recidiva.

Sosit la Bucuresti pentru intilnirea dintre cei 19 presedinti ai Consiliilor Judetene ale PSD cu Ion Iliescu, Adrian Nastase si Octav Cozminca, liderul PSD Vrancea a cerut explicit retragerea din fruntea partidului a acestora: „Filiala Vrancea va cere ca Adrian Nastase si Ion Iliescu, de dragul social-democratiei, sa faca un pas inapoi.

De ce atunci cind am pus fotografii cu Adrian Nastase in Focsani am pierdut alegerile? El poate juca si pe banca de rezerve. Un lider european, cind pierde alegerile, demisioneaza. Ion Iliescu poate sa ramina in pozitia de sfatuitor apropiat al viitorului presedinte“.

Cine va fi acesta? „Mircea Geoana sau Miron Mitrea sau Ioan Mircea Pascu sau Cristian Diaconescu“, a raspuns precipitat Oprisan.

Iliescu a condus ieri prima sedinta PSD

Adrian Nastase a precizat ieri ca va candida la sefia partidului. Rolul lui Iliescu in viitorul PSD, in viziuniea lui Nastase, este, insa, neclar: „Ion Iliescu este presedintele fondator si este membru al echipei. Locul lui exact va fi definit la Congresul PSD“.

Ion Iliescu, in schimb, a recunoscut cu greu, dupa multe evitari intentionate, ca va candida la presedintia PSD. El l-a pus la punct, in contumacie, pe Marian Oprisan: „Ce inseamna «pas inapoi»? Ce inseamna Oprisan? El crede ca trebuie sa ma retrag, altii cred ca prezenta mea va dinamiza PSD. Eu imi pun la dispozitia partidului credibilitatea si forta“.

Apoi, Iliescu a explicat cum vede el cursa pentru sefia PSD: „Nu ne aflam in competitie, nu sint tentat sa intru in lupta cu grupuri de interese, trebuie sa le excludem“.

Iliescu nu a vrut sa spuna cine este in „grupurile de interese“ dar mai multi parlamentari ne-au spus ca atit fostul sef al statului, cit si Adrian Nastase sunt nemultumiti ca exista si alti lideri ai partidului interesati de sefia PSD.

Ada Mesesan, Cotidianul - 12 ianuarie 2005

PD-istii urzesc, la Predeal, inlaturarea lui Nastase

articol preluat din Gardianul

Deputatii democrati, in numar de 48, analizeaza astazi, la Predeal, la indicatia presedintelui Traian Basescu, modul in care ar putea sa-l revoce pe Adrian Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

Democratii spun ca felul in care Nastase a fost ales este "anormal" si "ilegal", data fiind procedura de vot aleasa de o alta majoritate parlamentara decat cea constituita, ulterior, pentru formarea Guvernului Tariceanu. Potrivit regulamentului Camerei, cererea de revocare a presedintelui trebuie aprobata de majoritatea deputatilor.

Umanistii lui Dan Voiculescu au sustinut PSD si, implicit, pe Nastase, pentru a prelua conducerea Camerei Deputatilor. Ulterior, desi au declarat, in repetate randuri, ca nu renunta la ideea de a-l sprijini pe Nastase la Camera, au facut coalitie guvernamentala cu Alianta.

La semnalul presedintelui Basescu, pe un joc cert duplicitar al PUR, democratii cred ca acum a sosit momentul revansei si ca demersul lor va fi sustinut de deputati "din tot spectrul politic".

Adriana Tiganila, Gardianul - 12 ianuarie 2005

Nastase il trimite la pensie pe Iliescu

articol preluat din Evenimentul Zilei

Razboiul pentru suprematie in PSD s-a declansat fara menajamente

Razboiul pentru suprematia in PSD a izbucnit fara menajamente, cu doua, poate trei luni inainte de Congresul care urmeaza sa aleaga o noua conducere a partidului. Adrian Nastase este cel care a facut prima mutare, astazi fiind clar ca Apelul de la Cluj a constituit pretextul declaratiilor care indica ce rol i se rezerva lui Ion Iliescu in PSD - “presedinte fondator”.

Aflat in postura de simplu membru de partid, fostul lider a lansat contraatacul, dovedind ca a fost cit se poate de serios atunci cind a spus ca va iesi din scena politica “doar cu picioarele-nainte”. (Mihai Coman)

Liderul PSD Adrian Nastase a anuntat ieri, in premiera, ca va candida pentru un nou mandat la sefia partidului si ca Ion Iliescu “va ramine mereu ca presedinte fondator” al acestei formatiuni politice.

Fostul premier a mai spus ca Iliescu va ramine si “membru al echipei”, precizind ca locul exact al acestuia va fi stabilit la Congresul care va avea loc in martie sau aprilie.

“Fiind in opozitie, putem face mai bine si procesul de curatenie in partid, precum si modificarile la statut”, a mentionat Nastase, anuntind ca vor fi modificari in structurile de conducere, se vor aduce “oameni tineri si mai putin tineri pentru a da o noua vitalitate partidului”.

Referitor la documentul celor 14 lideri de filiale din Ardeal, Nastase a spus ca a cerut analiza tuturor organizatiilor teritoriale si ca este un moment bun pentru asemenea dezbateri in PSD. “Partidul trebuie sa fie un organism viu, capabil de dinamica”, a conchis liderul PSD.

Iliescu: “Am fost si ramin un lider al partidului”

Iliescu se intoarce in politica. In mod clar si neconditionat. Mai viu decit oricind. “Am fost si ramin un lider al partidului. Chiar si ca simplu membru voi fi un lider al partidului.

Oamenii nu pot sa uite ce rol a jucat Iliescu in istoria acestui partid”, a declarat ieri seara fostul presedinte al Romaniei, cu citeva minute inainte de a reprimi, oficial, carnetul de membru de la organizatia sectorului 1 a PSD.

“Eu sint creatorul acestui partid”, a reamintit el, adaugind ca “revin la acest partid unde am depus intregul suflet si vreau sa fiu un factor activ de redresare a acestui partid ca un veritabil partid social-democrat modern la inceput de secol XXI”.

“Ce autoritate morala are cel care vorbeste?”

Ion Iliescu a vorbit ieri ca un candidat aflat in competitie electorala cu alti pretendenti la o functie de conducere. Intrebat cum comenteaza declaratiile unor colegi de partid care nu vad cu ochi buni revenirea sa la sefia partidului, Iliescu a raspuns calm, dar ferm: “Pe mine nu m-a minat niciodata dorinta de putere si nici de avere.

Eu, daca am ceva si daca am un bagaj de autoritate morala, e ca mi-am pastrat si tinuta si comportamentul de om care sta cu picioarele pe pamint si care nu foloseste puterea pentru imbogatire. Cred ca a fost handicapul major pentru care partidul a platit in aceste alegeri. De asa ceva trebuie sa ne debarasam. Ma lasa rece ce spune unul sau altul.

Vreau sa vad ce autoritate morala are cel care vorbeste astfel. Iar judecata o va da forumul de partid, Congresul”. Iliescu a refuzat sa spuna transant, asa cum a facut Nastase, daca va candida la presedintia partidului. “Nu stiu. Voi vedea. Nu ma grabesc”. El a afirmat insa - si asta e o premiera - ca in perioada urmatoare vor avea loc alegeri in fiecare organizatie de partid.

“Conceptul de reforma este unul cam primitiv”

Intrebat daca este favorabil unei reforme a partidului, Ion Iliescu a dat o declaratie care ar putea ramine in istorie: “Conceptul de reforma este unul cam primitiv. Cam... unilateral. Un partid este un organism voi, care se innoieste si se adapteaza, dar, daca nu are aceasta forta, partidul pierde. Facem o reforma, schimbam pe unul, pe altul, am schimbat imaginea partidului...

Nu e adevarat! Partidul trebuie sa aiba capacitatea de a se adapta”. Vorbind despre istoria destul de zbuciumata a partidului, cu ruperea FSN, cu dislocarea ApR si altele, Ion Iliescu n-a exclus varianta unor noi scindari in partid: “Traim un nou moment care este soc pentru unii. Unii vor rezista, altii nu. Viata isi spune cuvintul”.

Unul dintre acestia ar putea fi, a aratat Iliescu, Marian Oprisan, liderul PSD Vrancea, care n-a ezitat, in ultima perioada, sa-l atace in mod deschis pe fostul sef al statului. Iliescu a povestit ca a primit acum doua zile o mapa cu articole de presa ce contineau declaratiile lui Oprisan impotriva sa, dar si o felicitare de Sf.

Ion, in care liderul PSD Vrancea isi declara atasamentul si sustinerea fata de Ion Iliescu. (Daniel Minca)

Ioan Rus: "Nu se impune schimbarea"

Presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, va sustine la Congresul partidului trecerea in linia a doua a membrilor controversati, ca parte a reformei in PSD. Rus a declarat ieri ca nu se pune problema eliminarii nimanui, ci este vorba “de a intelege fiecare membru din PSD unde ii este locul in rind”.

“Voi sustine o astfel de miscare, fara sa doresc sa iau gitul nimanui, de trecere in linia a doua a celor despre care opinia publica crede ca au o problema de imagine, chiar daca aceasta nu este reala suta la suta”, a explicat Ioan Rus, citat de Mediafax.

“Un partid cum este al nostru nu poate fi condus decit de la Bucuresti, or eu nu locuiesc la Bucuresti. PSD are un presedinte si nu cred ca rezultatele obtinute de Adrian Nastase impun stringent o schimbare a sa”, a precizat liderul PSD Cluj. Referitor la fostul presedinte al Romaniei, Rus a spus: “Eu sint un aparator al lui Ion Iliescu pe aceasta zona a lucrurilor bune facute.

Pe ceea ce inseamna evolutia partidului in acest moment, cred ca, in calitate de unul dintre fondatorii partidului, nu putem sa-i pretindem sa fie cel mai mare reformist. In acelasi timp, nu se pune problema ca Ion Iliescu sa nu-si gaseasca un loc de prestigiu in interiorul partidului”.

Vasile Dancu: "A fost momentul potrivit"

Secretarul executiv al PSD si unul dintre initiatorii documentului “Reforma profunda a PSD”, Vasile Dancu, ne-a explicat de ce liderii transilvaneni au lansat acum manifestul.

“Am considerat ca este cel mai bun moment din doua motive. In primul rind, un partid se poate reforma in opozitie, deoarece atunci cind e la putere este confiscat de administratie, de executiv si are mai putin timp la dispozitie pentru reflectie. In al doilea rind, se apropie Congresul PSD, unde se poate stabili o directie a reformei in partid.

Dupa patru ani de guvernare, orice partid oboseste, iar procesul schimbarii vine firesc”, a declarat Dancu. Potrivit acestuia, efectul dorit este declansarea unei dezbateri generale in partid: “Am vazut la discutia de ieri (luni - n.r.) ca foarte multi lideri au idei si doresc sa le prezinte.

De asemenea, avem reactii din Moldova si din zona de sud a tarii, sint oameni interesati sa participe la dezbatere”. In privinta presedintelui PSD, Adrian Nastase, fostul ministru al informatiilor a precizat ca acesta este “deschis la idei noi” si ca in mod cert va analiza cu interes documentul lansat la Cluj. (Raluca Crisan)

Pentru schimbare

Timis. Presedintii celor 14 filiale ale PSD care s-au intilnit, luni, la Cluj-Napoca, au dorit sa dea un semnal privind reformarea profunda a PSD, considerind ca de viitorul PSD depinde si viitorul politic al Romaniei, se arata intr-un comunicat semnat de presedintele PSD Timis, Ilie Sirbu.

El precizeaza in comunicat ca “PSD ramine cel mai puternic partid din tara si tocmai de aceea liderii sai au obligatia morala sa caute solutii pentru modernizarea si punerea pe baze democratice a activitatilor interne”

ALBA. Presedintele organizatiei locale a PSD, deputatul Mugurel Sirbu, a declarat ieri, pentru EVZ: “Consideram ca, in momentul de fata, este foarte mare nevoie de o reforma in partid si de o reinnoire a structurilor de conducere pentru a ne consolida astfel pozitia la viitoarele alegeri sau in eventualitatea unor alegeri anticipate.

E important ca in aceste structuri sa participe activ si generatia tinara. Cred in aceasta reforma in PSD si sint sigur ca aceasta dorinta a noastra va fi agreata si de celelalte filiale din tara. Sper ca acest document (n.r. - memoriul adoptat de cele 14 filiale PSD din Transilvania) sa reprezinte baza reformei in partid”. (Andi Laslau)

MURES. “Dorim o reformare a partidului, in sensul modificarii statutului si a organismelor de conducere pentru ca acestea sa fie mult mai fiabile. Trebuie ca PSD sa fie un partid modern”, spune presedintele PSD Mures, Ovidiu Natea. (Dragos Bardosi)

BISTRITA-NASAUD. Presedintele executiv al filialei locale a PSD, deputatul Radu Moldovan, ne-a precizat: “PSD nu are o problema de lider, discutia despre schimbare trebuind sa depaseasca dilema Nastase-Iliescu, lansata de presa si unele organizatii”. (Alin Cordos)

SALAJ. Presedintele PSD local, deputatul Iuliu Nosa, ne-a declarat ca cele 14 organizatii doresc unitatea partidului la nivel central, dar ca este nevoie de o mai mare descentralizare a deciziilor si de revenirea la vechea formula a Biroului Executiv Central, in ceea ce priveste numarul redus de membri.

Intrebat pe cine prefera la conducerea PSD, Iuliu Nosa s-a pronuntat pentru Adrian Nastase, dar a adaugat ca s-ar bucura ca in cursa sa apara o a treia persoana, fara sa ofere insa vreun nume. (M.S.A.)

SIBIU. Presedintele Ioan Cindrea a declarat ieri ca filiala judeteana in fruntea careia se afla nu a decis deocamdata pe cine va sustine pentru preluarea sefiei partidului. Cindrea a spus ca, in aceste zile, filiala sibiana a PSD va trimite un document prin care se vor face o serie de propuneri ce ar putea duce la o revigorare a fostului partid de guvernare. (Dragos Popescu)

HUNEDOARA. Presedintele interimar al organizatiei locale a PSD, Victor Vaida, ne-a declarat: “Au mai spus-o si alti colegi ai mei, o spun si eu. Nu alegerea intre Adrian Nasatse sau Ion Iliescu este problema. Documentul nu se refera la schimbarea virfurilor partidului, ci la necesitatea absoluta a unei reorganizari interne, fara sa se faca referiri la o persoana sau alta.

Miine (n.r.- astazi) vom avea o intilnire la Bucuresti, dupa care sper ca lucrurile se vor clarifica pentru toata lumea”. (Ciprian Iancu)

Revolutia lui Ponta

Episodul impacarii dintre Iliescu si Nastase de la Scrovistea nu a fost sincer. Au urmat o serie de iesiri la rampa, care lasa sa se intrevada o continuare, daca nu chiar o amplificare a conflictului dintre cei doi. In aceasta lumina trebuie vazuta “iesirea” organizatiilor din Ardeal ale PSD, care par sa-l sustina mai degraba pe Adrian Nastase.

Tot astfel trebuie citita si “iesirea” lui Victor Ponta, eternul colaborator al lui Nastase. (Daniel Minca)

Victor Ponta, liderul organizatiei de tineret a PSD, va scoate astazi pe piata un document politic care se doreste “incendiar”. “Micul Titulescu” intentioneaza sa vina cu citeva propuneri clare pentru “reformarea” PSD, pe care le va prezenta in cadrul partidului in vederea Congresului din luna martie, dar si opiniei publice.

Principala idee a documentului este ca actualii seniori ai partidului, in frunte cu Ion Iliescu si Adrian Nastase, sa ramina in fruntea PSD, dar rolul lor sa fie unul mai putin activ, de genul “sfatul batrinilor”, iar adevarata conducere a partidului sa fie data pe mina politicienilor tineri.

Nimic nu se schimba, totul se transforma

In fapt, Victor Ponta isi propune ca toti liderii actuali ai partidului sa ramina pe functiile de vicepresedinti pe care le-au avut in ultimii ani (cu mici modificari, rezultate in urma alegerilor care vor avea loc la Congres). Aceasta conducere a partidului se va intruni, potrivit propunerii lui Ponta, o data la doua saptamini sau chiar o data pe luna.

“Sa fie o conducere 100% politica si sa dea directiile politice de actiune a partidului”, se pare ca va scrie in documentul lui Victor Ponta. Adevarata conducere a PSD, dupa cum se arata in document, va fi insa cea executiva, formata din secretarul general si secretarii executivi.

Acestia urmeaza a fi alesi la Congresul din martie, daca acesta nu va fi reprogramat la sedinta de azi a Biroului Executiv Central al PSD. Atributiile secretarilor executivi vor fi stabilite - propune documentul lui Ponta - in primul rind in functie de structura guvernamentala a cabinetului Tariceanu.

Ar putea fi, prin urmare, un fel de guvern din umbra, care sa intretina activitatea curenta (zilnica) la partid.

Cine sta in spatele lui Victor Ponta

Surse din PSD ne-au declarat ca Victor Ponta si-a asigurat (sau mizeaza pe) sprijinul celor mai tineri lideri ai PSD, printre care intreaga conducere a organizatiei de tineret - Cristian Diaconescu, Serban Nicolae, Valeriu Steriu, Ovidiu Brinzan etc.

Conducerea executiva a PSD ar urma sa fie aleasa la Congres cu preponderenta din rindul acestora, desi - potrivit lui Ponta - la functiile respective poate candida oricine. In orice caz, trebuie reamintit ca Victor Ponta este un lider politic creat si sustinut de Adrian Nastase. Este foarte putin probabil ca demersul acestuia sa nu aiba “avizul” actualului presedinte al PSD.

Mihai Coman, Daniel Minca

Ev. Zilei - 12 ianuarie 2005