Decizia reluarii curselor aeriene peste Oceanul Atlantic, respectiv in Statele Unite si in China, urmeaza sa fie luata in calcul zilele acestea. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat zilele trecute, intr-o emisiune de la Realitatea TV, ca “o companie de aviatie este o emblema nationala. Tarom trebuie sa inceapa sa zboare peste Atlantic si in China”.

„In prezent, se lucreaza la strategia in domeniul aviatiei. Se evalueaza avioanele, personalul disponibil, se fac calcule cu costurile curselor”, a declarat purtatorul de cuvint al Ministerului Transporturilor, Adrian Ionescu. In urma acestor evaluari, este posibil ca reluarea curselor sa se faca in citeva zile, a mai spus Ionescu.

Pe de alta parte, surse din Tarom ne-au declarat ca numai actionariatul companiei este in masura sa stabileasca reinceperea operarii pe aceste destinatii.

Pierderi de 25 de milioane de dolari pe an

Potrivit Tarom, zborurile spre New York si Beijing inregistrau, in medie, pierderi de 25 milioane de dolari anual. Pina in prezent, nu s-a luat nici o decizie referitoare la reluarea acestor zboruri, mai spun reprezentantii Tarom.

Prioritatile companiei sint in continuare eficientizarea activitatii, astfel incit sa se incadreze in Programul PAL stabilit cu Banca Mondiala si aprobat de Guvernul Romaniei. Cursele spre New York si Beijing au fost suspendate in vederea eficientizarii, iar aceasta masura a fost aprobata de Guvern, mai arata Tarom.

Presedintele Basescu a adaugat ca Tarom trebuie sustinuta de stat, cu respectarea regimului acordarii ajutoarelor de stat. „Toate flotele aeriene nationale au trecut prin momente dificile, dar nimeni nu a spus: «Nu ma mai intereseaza, sa nu mai zburam»“, a precizat Basescu.