In anul 2004 au disparut 100.000 de tone de combustibil din conductele Petrotrans, a declarat ieri noul ministru al Economiei, Codrut Seres. „Corpul de control al ministrului va demara verificarile la Petrotrans. Daca socotim la un dolar litrul de benzina sau motorina, inseamna o pierdere de 100 de milioane de dolari.

Este un fapt deosebit de grav si trebuie sa ne lamurim cine sint vinovatii“, a spus Seres. Transportatorul de produse petroliere Petrotrans a fuzionat anul trecut cu celalalt operator petrolier din tara, Conpet, specializat in transportul titeiului.

„Cantitatea reala care lipseste va fi stabilita dupa masurarea efectiva si dupa evacuarea conductelor inactive, proces care este in desfasurare“, ne-a spus directorul Conpet, Petre Petrescu.

Licitatii cu un singur furnizor

Alaturi de furtul din conducte, cealalta mare neregula sesizata de Seres in activitatea Ministerului Economiei de pina acum consta in „lucrarile atribuite prin licitatii cu un singur furnizor“, considerate de noul ministru „o sursa de coruptie sau de imbogatire rapida“.

El a dat exemplul unei comenzi de contoare in valoare de 18 milioane de euro, livrata de firma Luxten companiei Electrica, si un contract de achizitie de catre Hidroelectrica a unor servicii de arhivare electronica, in valoare de 8 milioane de euro, de la o firma numita Star Print. Aceeasi firma a livrat companiei Electrica accesorii pentru cabluri in valoare de 3,7 milioane de euro.

Seres a mai spus ca angajatii Corpului de control vor verifica si contractul de modernizare a Hidrocentralei de la Portile de Fier, atribuit firmei elvetiene VA Tech Hydro, si mai ales reactualizarea preturilor din acest contract. „Vom verifica toate contractele de modernizare“, a mai spus Seres.

Legaturi trainice

Directorul de la Luxten nu a putut fi contactat ieri, dar este cunoscuta legatura privilegiata dintre fostii oficiali ai Ministerului Economiei si aceasta firma.

Chiar fostul director comercial de la Luxten, Gheorghe Olteanu, a fost sef al Corpului de control al lui Dan Ioan Popescu si, in sectorul energetic, s-a tot vorbit despre apropierea dintre fostul director al Electrica, Lucian Boghiu, si firma Luxten.

In ceea ce priveste contractul cu VA Tech, presa a vehiculat suma de un miliard de euro pentru retehnologizarea celor doua hidrocentrale de la Portile de Fier, suma ce ar fi fost mult umflata fata de costurile reale, o parte luind drumul buzunarelor unor apropiati ai PSD.

Primul contract le-a fost atribuit elvetienilor in 1997, de ministrul Industriei de atunci, actualul premier Calin Popescu Tariceanu, pentru Portile de Fier I. Pentru modernizarea de la Portile de Fier II, contractul cu VA Tech a fost semnat de Hidroelectrica in timpul guvernarii PSD. Dan Ioan Popescu nu a fost de gasit ieri pentru a comenta acuzele aduse de succesorul sau.

De ce acuza Seres

Iesirea lui Seres in prima sa conferinta de presa in calitate de ministru este clar un atac impotriva fostului ministru PSD, Dan Ioan Popescu. Una dintre explicatii sta in interesele pe care le are in zona energetica seful sau pe linie de partid, Dan Voiculescu.

Imperiul Grivco este si furnizor de electricitate, si companie de servicii energetice, si consultant, si distribuitor de produse petroliere. Asadar, Voiculescu ar putea fi interesat de controlul sistemului national de conducte si de eventuale contracte cu statul.

Desi este greu de crezut ca Grivco ar putea livra echipamente pentru Portile de Fier sau pentru termocentrale, varianta unor contracte de consultanta cu societatile energetice din subordinea ministerului lui Seres este plauzibila.

Mai ales ca, pe aceasta zona, alaturi de Grivco, sint doar citeva firme romanesti puternice: ISPE, ISPH, Romelectro si Energy Holding, ultima fiind cea care intermediaza contractul cu VA Tech.