Hanul lui Manuc si Curtea Veche reintra in circuitul turistic al Capitalei in urmatorii doi ani, cu ajutorul fondurilor externe nerambursabile.

Strazile si cladirile din centrul istoric bucurestean, cuprinse intr-o arie de 57 de hectare, vor capata o fata comerciala si turistica inainte de 2007, dupa ce Primaria Capitalei va fi cheltuit cei 4 milioane de euro destinati revitalizarii celei mai frumoase zone din orasul lui Bucur.

In sedinta Consiliului municipal de ieri au fost votate planul urbanistic si studiul de fezabilitate pentru punerea in practica a proiectului de refacere a centrului istoric.

Evacuarea ilegalilor din buricul Capitalei

Refacerea centrului istoric a stirnit interesul comunitatii internationale in 1997-2000, cind Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a derulat un proiect de refacere a fatadelor cladirilor din zona zero a Capitalei. In lipsa sprijinului local, au fost varuite doar citeva fatade, care fac acum fac nota discordanta cu restul zonei, aflat in continuare in ruina.

Primarul Basescu a promis, in 2000, ca se va alatura initiativei PNUD promovind o hotarire de consiliu prin care va putea sa-i evacueze pe cei care ocupa fara forme legale casele din centrul vechi al Bucurestiului. Basescu recunostea atunci ca politica regimului comunist de „populare“ a caselor vechi din oras cu lumpeni a fost menita sa distruga spiritul burghez al zonei.

Fostul primar general nu a mers pina la capat cu promisiunea, poate si pentru ca nu avea ce sa le ofere la schimb locatarilor din centrul istoric. Insa, inainte de plecarea la Cotroceni, a reusit sa antameze o finantare pentru revitalizarea zonei.

35% punem noi, restul pune Uniunea Europeana

Primaria Capitalei a mai bagat niste bani europeni in refacerea citorva strazi din zona istorica, dar cu ajutorul finantarii aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti se va reface in intregime centrul istoric.

Cei 4,1 milioane de euro vor fi asigurati astfel: 10% din fondurile Municipalitatii, 25% din surse guvernamentale si restul de 65% din Programul PHARE pentru coeziune sociala si economica. Primarul interimar, Razvan Murgeanu, a primit mandat din partea consilierilor sa negocieze, sa obtina finantarea si sa puna bazele implementarii programului.

Derularea si finalizarea lui va cadea in sarcina viitorului primar ales, pentru ca vom vedea centrul istoric refacut abia peste 18 luni. Limitele perimetrului supus revitalizarii sint: la sud - bulevardul Corneliu Coposu si Splaiul Dimbovitei; la vest - Calea Victoriei; la nord - bulevardele Elisabeta si Carol; la est - bulevardul Hristo Botev.

Lucrarile de reconstructie si reabilitare a infrastructurii vor fi demarate in a doua jumatate a lui 2005 si se vor incheia la finele lui 2006. Teoretic, ar trebui ca in 2007 sa intram in UE cu o Curte Veche si cu un Han al lui Manuc reintroduse in circuitul istoric.