Soldatii din trupele de mentinere a pacii trimise de Natiunile Unite pentru a pazi taberele de refugiati in Republica Democratica Congo abuzeaza sexual de fete cu virste mergind pina la 13 ani, dindu-le in schimb citiva banuti sau cantitati mici de alimente, a declarat seful misiunii ONU in Congo, William Lacy Swing, citat de “The Daily Telegraph”.

Partidele sexuale cu minorele congoleze sint “platite” cu 2-3 dolari, un baton de ciocolata sau doua oua.

Multe dintre victime sint orfane din cauza singerosului razboi in care a fost implicata aceasta tara. Soldatii straini au continuat sa abuzeze de minore chiar si dupa lansarea unei anchete interne a ONU, in primavara anului trecut.

Anchetatorii Natiunilor Unite au gasit “prezervative proaspat folosite” aruncate prin posturile de comanda din jurul orasului Bunia, unde sint cantonati militari din Pakistan, Maroc, Nepal si Bangladesh. “Sintem socati, sintem scandalizati si sintem dezgustati”, a mai spus Swing.

Sex pentru o ciocolata si o felie de piine

Pina in prezent au fost examinate 72 de cazuri de abuz, din care sapte sint “complet documentate”. Victime sint tinere cu virste cuprinse intre 13 si 18 ani. Multe dintre ele fusesera violate in timpul razboiului civil, iar sosirea in Congo a celor 12.000 de soldati ai misiunii ONU a “agravat problema”. O fata de 14 ani a declarat ca in schimbul unei partide de sex i-au fost date doua oua.

Un alt militar ONU i-a dat trei dolari si o punga cu lapte. O alta fata, de aceeasi virsta, a facut sex pentru un baton de ciocolata si o felie de piine. O tinara de 13 ani a spus ca, impreuna cu citeva prietene, se ducea la bazele ONU si intretineau relatii sexuale cu soldati in schimbul unor sume de bani cuprinse intre trei si cinci dolari.

Rapoartele mentioneaza ca printre cei acuzati de abuzuri figureaza soldati din Pakistan, Maroc si Uruguay. ONU nu a putut face altceva decit sa-i trimita inapoi acasa, judecarea lor fiind de competenta autoritatilor din tarile respective. Acest lucru s-ar putea sa nu se intimple niciodata.

Responsabilii din Uruguay, spre exemplu, au anuntat ca nici un soldat din aceasta tara nu se face vinovat de abuzuri in timpul misiunii din Congo.