DROGURI" SUB FORMA DE JETOANE SI CARTI DE JOC

Adunate, cele 36 de numere ale ruletei dau ca rezultat 666

In cazinourile Capitalei, adrenalina de cea mai buna calitate este la ea acasa. Aici vin oameni plictisiti de excursii in strainatate, de croaziere si masini de lux, care au vazut tot ce isi poate dori un om obisnuit sa vada. Nevoia de a castiga si senzatia produsa de castig sau de esec sunt motoarele care ii tin pe jucatori la mesele de joc.

Diavolul se-nvarte la ruleta de 666 de ori

Ruletele se-nvart intr-un ritm ametitor, iar jucatorii privesc hipnotizati bila care zburda peste casutele in rosu si negru cu numere. Oftaturi, bucurie, uneori si trantit de jetoane, tigari uitate sa arda intre degetele stapanilor cuprinsi de fascinatia jocului. Ticuri nervoase din partea celor cuprinsi de patima hazardului si gesturi extrem de precise ale crupierului.

Fisele isi schimba stapanul in cateva clipite. Cazinoul! Cine nu a vazut in filme cum arata un cazino si nu si-a dorit sa se afle in pielea personajului care, inconjurat de femei frumoase, arunca degajat in calea norocului jetoane de mii de dolari?

Intr-unul dintre cazinourile de lux ale Bucurestiului, oameni de afaceri, si nu numai, vin pentru a se intalni cu adrenalina de cea mai buna calitate. Seara de seara se lasa furati de mirajul banilor care pot pica din cer. Multi dintre cei care joaca sunt oameni cu bani, pentru care cele cateva mii de dolari pe noapte cu care vin "inarmati" nu reprezinta mare pierdere in cazul ghinionului.

Pentru ei, si maine este o zi, cand norocul le poate surade. Multi dintre acesti oameni pur si simplu nu se pot abtine sa nu intre macar o data pe saptamana in cazino. Sunt proprietari de companii care forteaza pana intr-acolo, incat isi dau intalnire cu partenerii de afaceri in zone invecinate cu cazinouri, astfel incat sa fie cat mai aproape de lacasele hazardului.

Chiar si la iesirile din tara in interes de serviciu mai trec prin cazinourile din strainatate sa parieze la zaruri sau la ruleta. Asa, ca sa nu isi iasa din mana. Multora le intra microbul in sange, altii reusesc insa sa-l tina sub control.

"BLACK LIST". Angajatii cazinoului ne zambesc amabil inca de la intrare. Aici, personalul de la receptie verifica daca numele tau nu se afla cumva pe celebra "black list", adica lista neagra pe care sunt pusi trisorii, "numaratorii de carti" sau cei care au deranjat alti clienti in timpul jocului. Sala de joc a ajuns pentru unii loc de intalnire sau de a-si petrece zilele onomastice moka.

Nici acestia nu scapa de sistemele video de supraveghere si de vigilenta personalului. Sunt trecuti imediat pe lista neagra. Dintr-o alta categorie fac parte micii jucatori, veniti la "ciupeala", care se lauda in gura mare la vederea vreunei persoane din conducere ca au lasat la masa de joc sume importante de bani: "M-am curatat de vreo 20 milioane in cateva ore!". Parca ar interesa pe cineva.

Dar ei trebuie sa-si cultive situatia de oameni importanti. Adeseori, sunt insotiti de vreo pipita, impopotonata ca un pom de Craciun si boita de nu i se mai cunoaste tenul. Fata se simte bine. Sponsorii ii dau bani, o sfatuiesc pe ce sa mizeze. De cele mai multe ori rosu-negru sau pe grupe de numere. Sunt jucatori mici care sunt pe cale sa nu mai fie primiti la cazino. In Bucuresti, sunt 32.

000 de persoane care nu mai au voie sa intre in cazinouri.

Dupa verificarea de rutina, suntem introdusi in baza de date si, ulterior, condusi catre sala propriu-zisa de joc. Atmosfera este departe de a fi relaxanta. Ne "izbesc" romani, italieni, israelieni, turci, chinezi, francezi, englezi. Fiecare spera la un castig rapid si consistent.

Cum nu eram initiati in "tainele" jocului, o angajata a cazinoului se arata dispusa sa ne explice sistemul de joc, dupa care ne ureaza "noroc!". Asta se intampla cu fiecare client care nu cunoaste regulile de joc. De aici incolo, totul tine numai de sansa. Poti pleca milionar sau datornic.

Ne indreptam catre ruleta electronica, unde zarim doi domni si o domnisoara care asteapta cu infrigurare ca bila sa cada pe numarul norocos. "Pentru mine, a juca la cazino este un mod de a ma relaxa si de a-mi pierde timpul, dar si banii. Dar nu conteaza. Daca pierd azi, maine sigur o sa castig", ne spune unul dintre domni.

TRISORII SCAPA IEFTIN. Aici, jucatorii cu punga larga sunt tratati pe masura, cu somon si caviar, sunt plimbati cu masini de lux si primesc cadouri valoroase. "Sa zicem ca un jucator strain, care castiga in prima noapte, se hotaraste sa plece a doua zi si ma roaga sa-i rezerv bilete la avion. Daca mai sunt sapte locuri libere, le cumpar pe toate si ii spun clientului ca nu mai sunt locuri.

El ramane, joaca si pierde toti banii pe care i-a castigat cu o seara inainte", ne dezvaluie Sorin Constantinescu. Cazinoul este dotat cu 72 de camere de luat vederi. Orice miscare pe care o faci este vazuta undeva intr-o camera in care sunt 30 de monitoare. "De trisori mi-e cel mai frica", ne dezvaluie Constantinescu. "Aici, totul e calcul matematic.

Daca se triseaza, riscul sa piarda cazinoul este foarte mare. Daca se joaca cinstit si constant, cazinoul iese, pe termen lung, in castig", continua directorul. In Romania nu exista legi pe baza carora cei care dau o mana de ajutor norocului sa poata fi condamnati. Asa ca trisorii scapa ieftin. Supraveghetorii cazinoului ii sperie putin, le confisca banii si ii dau pe usa afara.

Foarte interesant este ce se intampla atunci cand un jucator castiga foarte multi bani. In aceasta situatie, reprezentantul cazinoului isi pune intrebari de genul: Triseaza? E foarte destept? Are noroc? Iar daca ceva este suspect, masa cu pricina incepe sa fie supravegheata. In cazul in care jucatorul este prins ca triseaza, acestuia i se iau banii, e dat afara si trecut pe "black list".

De temut sunt si "numaratorii de carti" sau "card counters". Ei nu triseaza, dar au o memorie fantastica si memoreaza toate cartile care s-au jucat. Pariaza pe mize minime pana cand vad ca a iesit o serie de carti, iar cand stiu ce serie urmeaza, joaca pe miza maxima.

In acest fel, numaratorii de carti pot sa castige sume fabuloase, drept pentru care Constantinescu nu-i lasa sa joace decat la ruleta.

NUMARUL SATANEI. Nu de putine ori, s-a spus ca in afacerile cu cazinouri exista si ceva malefic. S-a verificat, chiar, ca 90% din cei care joaca pentru prima oara castiga. La fel de inexplicabila este suma numerelor de la 0 la 36 de pe discul ruletei. Adunate, cele 36 de numere dau ca rezultat numarul diavolului, adica 666.

Rar se intampla ca, atunci cand ai castigat o data, sa nu vrei sa mai joci si a doua oara. Vrei sa continui ca sa castigi sau sa joci pentru a castiga ce-ai pierdut. Nevoia de a castiga si senzatia produsa de castig sau de esec sunt motoarele care il tin pe jucator la masa de joc. "Multi dintre ei sunt dependenti, dar nu-si pierd capul. Niciodata nu trec de un anumit plafon.

Ca unul care e dependent de Ecstasy, dar n-o sa-si bage niciodata ceva in vena. Ia numai Ecstasy. Asa sunt si jocurile de noroc. Droguri usoare", rade Sorin Constantinescu. Aici vin oameni plictisiti de excursii in strainatate, de croaziere si de masini de lux, care au vazut tot ce isi poate dori un om obisnuit sa vada. De fapt cauta altceva. Sa scape de monotonia lor. "Eu nu vand nimic.

Eu vand iluzia imbogatirii chiar si pentru acesti oameni, dar si pentru cei obisnuiti cu mai putini bani", se "confeseaza" directorul cazinoului. Pentru a-i compensa pe cei care pierd aici o avere, 80% din crupieri sunt fete: "Omul, cand pierde bani, cand se enerveaza, prefera sa-i zambeasca o femeie, nu un barbat", spune acelasi Constantinescu, care ne insoteste la o masa de ruleta.

El stie ca perdantii isi stapanesc mai usor pofta de a da cu pumnul in masa in fata unei doamne care iti raspunde cu un suras profesional.

Jucatorii din sala principala pariaza in functie de plafonul maxim al mizelor. La mesele de ruleta, acest plafon este echivalentul a 100 de dolari pe numar. Observam insa ca exista o camera privata, protejata de perdele. Aici, sumele jucate sunt de ordinul zecilor de mii de dolari. Aflam ca pierderea cea mai insemnata a unui jucator a fost de 900.000 de dolari, in doua seri.

Venise cu banii in plasa. "Unii sunt superstitiosi. Daca pierd cand observa o alta persoana ca se uita intr-un anume fel la ei, spun: D’aia am pierdut, ca mi-ai suflat tu in ceafa", ne spune unul dintre supraveghetorii salii. Imediat, observam un cetatean israelian care, nervos ca pierde, se rasteste la dra dealer: "Esti o vrajitoare! Vreau sa vina alt dealer!".

Fata lasa capul jos si pleaca fara sa faca vreun comentariu. In cateva clipe se posteaza in locul ei un alt dealer. "Jucatorii au superstitii dintre cele mai hilare. Unii tin ca pachetul lor de tigari sa stea musai perpendicular pe marginea mesei. Daca cineva loveste pachetul din greseala, jucatorul se ridica de la masa nervos si pleaca.

Spune ca nu mai are noroc", ne lamureste directorul cazinoului.

"FOMISTII". O alta regula care se intalneste numai in cazinouri este aceea ca tratatia este gratuita. Observam si aici, undeva in spatele salii, un colt amenajat de unde te poti servi cu absolut orice: mancare fina, fructe exotice, bauturi de cinci stele si tigari la discretie. Cu alte cuvinte, poti manca, bea si fuma in voie.

"Spre disperarea patronilor, exista vizitatori care nu fac altceva decat sa se uite, sa se indoape bine si sa bea bauturi fine. In cel mai bun caz, arunca, dupa ore in sir, cate o fisa sau doua pe masa, insa infuleca cat 10. Daca avem multi clienti de genul acesta, va dati seama ca dam faliment", zambeste Constantinescu.

Directorul cazinoului ne spune insa ca aceste "personaje" au inceput sa fie "ochite", fiind refuzate politicos la intrare.

MADAM KATY. De ani buni, singuratatea a transformat-o pe madam Katy, caci asa a vrut sa se prezinte intr-unul din momentele de respiro de la masa de joc, intr-o jucatoare constanta a cazinoului din buricul Capitalei. #povesteste femeia. Are aproape 70 de ani si a lasat in urma o viata plina de suisuri si coborasuri. La fel cum te duce si norocul din cazinou.

De mai bine de 10 ani a ramas singura pe lume. Doar ea, o casa in inima Capitalei si o suma importanta de bani. De acolo rupe in fiecare zi cate un sfant, peste 200 de euro pe care-i transforma in lei pentru a paria. Programul fiecarei zile de singuratate din viata femeii este facut in functie de vizita la cazino. Nimic nu o poate perturba pe madam Katy din drumul ei catre patria adrenalinei.

"In fiecare zi cand se face de ora cinci dupa-amiaza vin si joc aici, la una dintre ruletele mele preferate. Nu-mi place aglomeratia din timpul noptii. Prefer o atmosfera mai linistita, ca sa pot sa-mi vad de ale mele", ne zice madam Katy in timp ce sta cu ochii atintiti la roata ruletei, fara sa-ti dea impresia ca este o exuberanta a jocurilor de noroc. De fapt, asa si este.

Este una dintre jucatoarele care de fiecare data reuseste sa se controleze foarte bine in fata masinariilor norocului. "Desi as fi preferat sa n-am atatia bani si sa am in schimb un dram de noroc", zice madam Katy cu tristete. Ziua de joc se termina. A mizat toti banii la ruleta si norocul nu i-a suras. "Chiar daca pierd, nu joc mai mult decat imi propun, indiferent daca se intampla sa castig.

Asta ar insemna sa devin sclava cartilor sau a numerelor", ne zice femeia. Se ridica de la masa ruletei, da timid din cap in semn de la revedere si pleaca. Maine va veni din nou aici in cautarea norocului pierdut undeva intr-o viata anterioara.

"SPONSORII". Madam Katy este cunoscuta de ceilalti jucatori. Usor-usor, sala incepe sa se umple. E semnul unei nopti agitate in cazino. Fiecare se strange intr-un grup, in jurul meselor. Cate o remarca la ce a mizat fiecare, cate o ocheada la gramajoarele de fise care s-au strans in fata fiecaruia. Ameteala castigului pluteste aspura mesei de ruleta. Sunt abia la inceput.

Nici unul dintre ei nu stie ca roata ruletei are sa le spulbere in cateva minute bruma de castiguri. De pe margine se desluseste o "talie" de viespe, in jurul careia roiesc mai multi barbati in costume scumpe. O tanara cu piept generos, asupra careia stau atintite cateva perechi de ochi, inconjurata de "admiratori" sau sponsori, scoate incetisor dintr-o poseta cateva fise.

Admiratorii misteriosi, obisnuiti ai locului, au schimbat mai devreme la masa cateva milioane de lei. In fise mari, de 250.000 de lei fiecare, pe care scrie explicit valoarea. Nu de alta, dar dupa ceva timp, tipa intreaba cu o voce suava un alt gambler (n.r. – jucator): "Da’ tu cat ai pe masa?". Fisele rozalii nu-i spun nimic. Nu a fost atenta ca jucatorul schimbase modest: 500.

000 de lei in fise de cate 10.000. Raspunsul vine imediat. Domnul distins avea nevoie de conversatie. Nu-l interesa jocul. "Am numai fise de un milion!". Tipa, uimita, isi ridica sprancenele intoarse de rimel. "Asa de mult?". "Normal. Am firma de creatie vestimentara. Poate vii si tu la mine sa te imbrac!", raspunde domnul. Asta spre disperarea dealerului care isi vede masa compromisa.

Se pariaza doar cand bila se invarte in ruleta. La alte mese, jocul este rapid. Nimeni nu are timp de pierdut. Jocul incepe sa-i prinda, incet, incet, pe jucatori. Bila aruncata de dealer incepe sa-si faca de cap, in sensul invers de cum se invarte ruleta. Timp de mai mult de 15 minute si-a ales doar cate o casuta rosie a ruletei. Toate pariurile sunt date peste cap.

Schemele de joc ale personajelor din jurul mesei sunt spulberate. Majoritatea pierd. Pentru barbatii eleganti, nimic nu mai conteaza: pozitia sociala, functia… Uita de tot cand pierd. Jetoane trantite pe masa cu naduf, injuraturi printre dinti.

Un barbat intre doua varste, mai negricios la ten, care-ti impune respect prin abdomenul iesit in relief mai ceva ca sfinxul, ridica tonul si isi varsa furia. "Bai, frate, nu se mai poate, mi-am dat si banu’ din firma si nu mi-a iesit nimic in seara asta. Ba, cand vin evreii astia si turcii, ia sa vezi cum incep sa dea bine toate!!!".

Intr-un tarziu, ruleta se razgandeste si iese din "letargia variantelor de numere pe rosu. Toti rasufla usurati cand bila nazdravana le ofera jucatorilor o sansa mai buna. Tarziu insa. Multi si-au consumat deja rezervele de bani. Urmeaza alti gambleri, care vin la masa cu buzunarele pline.

La cinci dimineata, multe dintre figurile celor care intrasera cu zambetul pe buze sunt obosite si ingandurate. Altii, care au castigat, sunt veseli si isi invita cunoscutii la restaurant, pentru ca norocul le-a suras. Fericiti sunt si cei care au reusit sa "infulece" gustarile fine din bufetul oferit pe gratis.

VERA ALBULESCU, GABRIEL BURLACU, COSMIN BABII