Pentru ca inspectorii fiscali au dobandit, o data cu adoptarea Codului de procedura fiscala, noi atributii si competente, va oferim in cele ce urmeaza cateva ponturi, pentru a controla dumneavoastra actul de control si pentru a va feri de abuzuri. Cea mai importanta regula pentru evitarea problemelor cu administratia fiscala: trimiteti documentele prin posta.

Dreptul contribuabilului de fi ascultat este unul dintre drepturile fundamentale prevazute de Codul de procedura fiscala. Din pacate, asa cum arata si specialistii consultati, acest drept nu este insotit de precizari sau de sanctiuni care sa impuna administratiei fiscale respectarea lui.

Spre exemplu, desi articolul 101 din Cod stabileste ca durata inspectiei nu poate fi mai mare de trei luni pentru contribuabilii obisnuiti, Codul nu prevede nici o sanctiune pentru inspectorul care nu respecta aceasta durata limita.

In schimb, in ultima parte a anului 2004, au fost aprobate si publicate foarte multe ordine si instructiuni legate de inspectia fiscala, ce reglementeaza drepturile inspectorilor, de la modelele de formulare pana la cele ale legitimatiilor de control, si foarte putine lucruri legate de obligatiile acestora.

O pozitie inechitabila din punctul de vedere al raportului dintre drepturile contribuabililor si obligatiile inspectorilor apare si in momentul derularii efective a inspectiei.

Contribuabilul este obligat sa intocmeasca tot felul de situatii, sa prezinte copii de pe o serie de documente ce poarta deja numere de inregistrare de la administratia fiscala sau de pe documente de plata, ce au mai fost, deci, aduse la cunostinta organelor in drept, sa consume mult timp, energie si bani, pentru a clarifica situatia companiei.

Mai mult, contribuabilul este obligat, sub sanctiunea unei amenzi de pana la 25 de milioane de lei, sa dea o declaratie pe propria raspundere ca a pus la dispozitia inspectorului toate documentele si informatiile solicitate pentru inspectia fiscala.

Sub sanctiunea aceleiasi amenzi, contribuabilul mai trebuie sa declare si ca i-au fost restituite toate documentele puse la dispozitia organului de control. Legiuitorul nu a avut in vedere, insa, si situatia in care inspectorul nu restituie toate documentele ce i-au fost puse la dispozitie.

Se presupune ca, daca se vede in aceasta situatie, contribuabilul trebuie sa declare ca i-au fost restituite, pentru ca, altminteri, va fi nevoit sa plateasca amenda. "Pozitiile organului de control si ale contribuabilului sunt net dezechilibrate, legislatia fiscala nereusind sa asigure celui din urma un tratament corect in timpul inspectiei fiscale", spune Justinian Cucu, consultant fiscal.

"In perspectiva, se impune o analiza a activitatii inspectorului, nu numai in ceea ce priveste numarul de contribuabili verificati, dar si in ceea ce priveste ponderea celor care contesta masurile stabilite in timpul inspectiei fiscale", mai spune Justinian Cucu. Regula de "aur" pentru a avea o inspectie fiscala "linistita" recomanda evitarea unui contact direct cu administrarea fiscala.

"Utilizati procedura transmiterii documentelor prin posta, cu confirmare de primire. In felul acesta, evitati o multime de complicatii si veti castiga si mult mai mult timp", indica Justinian Cucu. O alta regula va "cere" sa anticipati inspectia fiscala si sa pregatiti evidenta financiar-fiscala din timp.

Cererile de restituire a unor sume de la buget sau de rambursare de TVA, schimbarile repetate ale sediului societatii, intarzierile in depunerea declaratiilor si in efectuarea platilor – sunt tot atatea premise ale declansarii inspectiei fiscale. Nu uitati ca puteti cere amanarea inspectiei fiscale, atunci cand apreciati ca este necesar sa o pregatiti.

Codul permite amanarea datei de incepere a inspectiei o singura data si pentru motive bine justificate. "Amanarea inspectiei este dispusa de catre conducatorul institutiei din care face parte organul de control", ne explica Cucu. Cereti inspectorului sa completeze registrul unic de control, pentru ca in felul acesta va fi consemnata data inceperii inspectiei.

De asemenea, asigurati-va ca sunt respectate dispozitiile Codului referitoare la unicitatea inspectiei fiscale, pentru fiecare impozit si perioada fiscala. Incalcarea acestei reguli atrage desfiintarea actului de control. In functie de constatarile sale, inspectorul poate genera discutii pentru lamurirea unor aspecte si poate sa solicite eventuale explicatii de la contribuabil.

Nu va grabiti sa raspundeti. Analizati toate consecintele si nu ezitati sa cereti punctul de vedere al unui consultant, care va poate asista pe durata inspectiei fiscale. In plus, furnizati strict documentele si informatiile solicitate de inspector si sesizati de indata, ferm, orice depasire a obiectivelor controlului sau a competentelor inspectorului.

"Faceti-l sa inteleaga ca va sunt cunoscute drepturile", arata Justinian Cucu.

Mic ghid de imblanzire a inspectorului fiscal

• Daca sunt solicitate explicatii scrise, raspunsurile se vor da in scris, utilizand formularul "nota explicativa". Va recomandam aceasta metoda pentru a evita raspunsurile deficitare, dar si pentru a analiza in detaliu motivele cercetarilor intreprinse de inspector si consecintele raspunsurilor formulate.

In cazul in care implicatiile raspunsurilor sunt majore, solicitati transmiterea lor in scris, prin posta.

• Avand in vedere tentatia inspectorului de a utiliza interpretarea cea mai restrictiva, ajutati-l sa adopte solutia dumneavoastra, punandu-i la dispozitie cat mai multe documente sau interpretari ce va sunt favorabile.

• Daca inspectorul constata savarsirea unei fapte ce constituie contraventie, solicitati aplicarea avertismentului. Acesta poate fi aplicat in toate cazurile. In caz de refuz, solicitati aplicarea amenzii la minimul prevazut de actul normativ ce o instituie.