Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) va privatiza, pana in 2006, RomTelecom, POSTelecom si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), dupa cum a declarat, ieri, Szolt Nagy, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei.

De asemenea, in urmatorii patru ani, va fi privatizata si Compania Nationala Posta Romana (CNPR), printre prioritatile lui Nagy fiind si relansarea Cosmorom.

Nagy nu a dat prea multe detalii despre aceste programe de privatizare, dar este cert ca, in urmatorii patru ani, statul roman va disparea complet din conducerea companiilor IT&C (tehnologia informatiei si comunicatii - n.r.).

Ministrul a mai declarat ca va continua programele demarate de fostul minister, cum ar fi informatizarea segmentului educational, introducerea telecentrelor si acordarea de subventii pentru telefonia fixa familiilor defavorizate. In schimb, Zolt Nagy a denuntat lipsa de transparenta a predecesorilor, si anume acordarea anumitor programe fara licitatie publica.

Nagy mai doreste sa preia "lucrurile bune facute de tarile din UE, cum ar fi Bulgaria si Ungaria".

RomTelecom va fi listata la Bursa

"M-am intalnit cu conducerea RomTelecom si urmeaza sa analizam cea mai buna metoda de privatizare. Cel mai probabil, aceasta se va realiza prin listarea unui pachet de actiuni la Bursa", a declarat Zsolt Nagy. El a precizat ca urmeaza sa se intalneasca cu ministrul finantelor, Ionut Popescu, pentru a discuta listarea la Bursa si stabilirea unei date exacte pentru aceasta operatiune.

Popescu a declarat, recent, ca doreste ca privatizarea RomTelecom sa fie finalizata in cursul acestui an, pe cand Nagy preconizeaza finalizarea programului pentru anul 2006.

Operatorul elen de telefonie OTE este, in prezent, principalul actionar al RomTelecom, detinand un pachet de 54,01% din capitalul social, restul titlurilor fiind detinute de statul roman.

Statul iese din posta si din radiocomunicatii

In ceea ce priveste POSTelecom si SNR, privatizarea acestor companii va fi discutata de minister cu conducerile celor doua societati. Programul va fi demarat in acest an si se doreste finalizarea lui pana in 2006. De asemenea, Compania Nationala Posta Romana va iesi de sub conducerea statului in urmatorii patru ani.

CNPR controleaza POSTelecom in proportie de 80%, ceilalti actionari fiind Grupul Industrial Roman (care detine 10%), Banca Comerciala Romana (5%), SIF Oltenia si SIF Banat-Crisana (fiecare cu cate 2,5%).

In luna august 2003, reprezentantii POSTelecom si cei ai China Unicom si ZTE Corporation au incheiat un memorandum prin care CN Posta Romana va vinde companiilor chineze 29% din actiunile POSTelecom.

SNR a fost infiintata in 1991, prin reorganizarea si divizarea Rom Post Telecom, si este principalul furnizor de servicii de radiocomunicatii din Romania, asigurand exploatarea si dezvoltarea sistemului national de radiocomunicatii.

De asemenea, societatea asigura suport de transmisii pentru telefonia publica, pentru retelele de telefonie mobila, pentru serviciile de televiziune prin cablu si pentru transmisiile de date si Internet.

Cosmorom are mai multi pretendenti

Zsolt Nagy crede ca cea mai buna solutie pentru Cosmorom, divizia de telefonie mobila a RomTelecom, este relansarea. "In perioada urmatoare vor fi analizate atat scrisorile de intentie primite de RomTelecom, cat si propunerea grupului elen OTE de a relansa operatorul mobil sub managementul Cosmote", a precizat Nagy.

Anul trecut, fostul ministru al comunicatiilor Adriana Ticau declara ca RomTelecom a primit patru scrisori de intentie de la firme din Austria, India, Africa de Sud si Grecia, pentru a investi sau a prelua operatorul de telefonie mobila.

In plus, OTE a inaintat Guvernului Romaniei, la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, o propunere pentru relansarea Cosmorom.

Presa elena a relatat, in acea perioada, ca OTE ar putea investi intre 400 si 600 de milioane de euro, in urmatorii cinci ani, pentru a relansa activitatea operatorului roman de telefonie mobila.

Cosmorom si-a inceput activitatea in anul 2000 si detinea, la finalul lunii septembrie a anului trecut, 2% din piata telefoniei mobile din Romania. Compania are datorii de 200 milioane de euro catre furnizorii sai, in special catre firma Intracom.

In al treilea trimestru din 2004, Cosmorom a consemnat incasari de 1,6 milioane de euro, in timp ce pierderile operationale au fost de 6,2 milioane de euro.