Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) va trece, peste aproximativ un an, din subordinea guvernului in cea a parlamentului, a declarat, ieri, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei Zsolt Nagy (foto).

"In cursul acestui an vom realiza pachetul legislativ, urmand ca la finele mandatului, partea de reglementare (ANRC - n.r.) sa treaca in subordinea parlamentului, iar partea de control (Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei - n.r.) sa fie preluata de executiv", a adaugat Nagy.

El a explicat ca infiintarea unei institutii de reglementare sub control parlamentar este stipulata si in Raportul de tara intocmit de Uniunea Europeana.

ANRC si-a inceput activitatea in luna septembrie 2002 cu scopul de a supraveghea competitia pe piata IT&C si activitatea furnizorilor de servicii si de a pune in aplicare politicile si strategiile sectoriale in domeniul comunicatiilor. Autoritatea este institutie publica cu personalitate juridica finantata integral din venituri proprii.

"Statutul si atributiile ANRC sunt conforme cu Directiva Uniunii Europene privind cadrul comun de reglementare pentru retelele si serviciile de comunicatii electronice, adoptata in februarie 2002", conform unui comunicat al autoritatii.

Asociatia este independenta fata de operatorii de telefonie si furnizorii de servicii si echipamente, de sectorul serviciilor postale.

IGCTI a fost infiintat in martie 2002, printre atributiile institutiei numarandu-se gestionarea si monitorizarea frecventelor radioelectrice cu atribuire neguvernamentala, controlul tehnic si certificarea in conformitate cu normele tehnice din domeniul comunicatiilor electronice, postei, audiovizualului si tehnologiei informatiei.

Ministrul comunicatiilor a mai declarat ca institutia pe care o conduce a pus la punct un program legislativ pentru urmatorii patru ani, program ce va fi prezentat in decursul acestui an.