Traian Basescu vrea o mai mare independenta a CSM si depolitizarea actului de justitie. Cum poate insa presedintele sa spere la acest lucru daca in CSM sint "dinozaurii" Tuculeanu, Huza si Ghergut ?

Judecatorul Dan Lupascu a fost ales, ieri, in sedinta de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii, presedinte al acestui for, magistratul detinind pina acum conducerea CSM de alte doua ori.

Lupascu a fost desemnat presedinte al CSM, pe o perioada de un an, cu 11 pentru si opt impotriva, in timp ce procurorul Liviu Dascalescu a fost ales vicepresedinte al forului magistratilor cu 17 voturi pentru si doua impotriva. Cei 19 membri ai Consiliului, judecatori, procurori si doi reprezentanti ai societatii civile, au fost alesi la sfirsitul anului trecut, in urma unor alegeri generale.

Alegerea s-a facut prin vot secret, si, cu toate ca Asociatia Magistratilor din Romania a cerut Senatului sa nu valideze lista cu magistratii alesi ca membri in CSM, acestia au fost validati. Asociatia Magistratilor a contestat modul in care au decurs alegerile la CSM, motivind ca acestea s-ar fi desfasurat sub presiunea santajului, a compromisului si a amenintarilor.

Si alegerea celor doi reprezentanti ai societatii civile nemultumeste Asociatia Magistratilor. Desi prezenta celor doi era menita sa inlature orice suspiciuni legate de activitatea Consiliului, magistratii spun ca de fapt acestia nu ar fi exponenti adevarati ai societatii civile: unul dintre ei este senator, iar celalalt functionar public intr-o institutie finantata de Parlament.

Ceilalti membri ai CSM sint judecatori de la Curtea Suprema de Justitie, de la Curtile de apel si de la tribunale, dar si procurori, printre care si Procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, Ioan Amarie. Din componenta CSM mai fac parte Ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Jutitie si procurorul general al Romaniei.

Potrivit Constitutiei, la intrunirile CSM poate lua parte si presedintele Romaniei, care prezideaza sedintele la care participa.

Persoane controversate in rindurile CSM

Printre membrii CSM se numara citeva nume controversate datorita apropierii de unii lideri PSD sau datorita unor scandaluri in care au fost implicati.

De numele procurorului Alexandru Tuculeanu, de pilda, sint legate concluziile privind mineriada din 13-15 iunie 1990, trimiterea in judecata, post-mortem, a dizidentului Gheorghe Ursu, in 1985 ori zelul cu care a instrumentat cazul Armaghedon II, comandind arestarea de pe strada a presupusilor autori ai unui document acuzator la adresa premierului Adrian Nastase.

Judecatoarea Maria Huza, presedinta Tribunalului Bucuresti, apropiata a Rodicai Stanoiu, a fost acuzata si ca si-a vindut casa din Slatina catre o firma careia ii judecase o cauza, pentru o suma de 10 ori mai mare decit valoarea de piata a imobilului.

Judecatorul Anton Pandrea a facut parte din celebrul "complet rosu" care a blocat retrocedarea caselor nationalizate, in 1995, alaturi de actualul presedinte al BEC, Emil Ghergut si de alti judecatori. Acestia au fost dati afara din Curtea Suprema de Justitie in perioada regimului Constantinescu, intre 1996 si 2000 si readusi in functie de Rodica Stanoiu, ministru PSD, dupa anul 2000.

Din CSM mai face parte si seful Parchetului National Anticoruptie, Ioan Amarie, a carui activitate a fost criticata de presa si de societatea civila din Romania, dar si de oficialii de la Bruxelles, datorita ineficientei in lupta impotriva marii coruptii.

Basescu va participa la sedintele CSM

Presedintele Traian Basescu a pledat, ieri, la sedinta de constituire a noului CSM pentru asigurarea independentei justitiei, pentru cresterea vitezei deciziilor, mai ales in cazurile de coruptie si in litigiile comerciale, si a promis ca va garanta neimplicarea politicului in actul de justitie.

Seful statului a precizat ca, in calitatea sa constitutionala, va participa la sedintele CSM, in perioada urmatoare in mod deosebit, pina cind se va crea nu doar impresia, dar si sentimentul bazat pe realitate ca justitia in Romania incepe sa devina independenta.

Presedintele Romaniei a atras atentia ca CSM nu porneste sub auspicii prea bune tocmai in ceea ce priveste independenta, dat fiind ca in componenta sa a fost transferata o mare parte din puterea din justitie: sefi de complete de judecata sau de parchete, ceea ce poate crea o unda de suspiciune asupra deciziilor CSM.

De acum incolo insa, a spus presedintele Basescu, nu trebuie sa se mai afirme despre membri CSM ca ar fi oamenii fostei puteri sau ai actualei puteri, ci numai ca sint oamenii justitiei - care trebuie sa fie o putere separata in stat.