Cum pana la alegerile din Irak, pentru Adunarea nationala interimara, mai sunt doar 18 zile, liderii guvernului interimar de la Bagdad avertizeaza ca scrutinul nu va putea avea loc pe tot cuprinsul tarii.

Intr-un interviu acordat cotidianului egiptean Al Ahram, ministrul de externe al Irakului Hoshyar Zebari afirma ca din cauza problemelor de securitate, este posibil ca in patru din cele optsprezece provincii irakiene sa nu poata fi organizat scrutinul.

Anterior, primul ministru Iyad Allawi a declarat ca vor exista "buzunare" unde alegatorii nu se vor putea prezenta la vot, exprimandu-si totodata speranta ca acestea nu vor fi foarte raspandite.

Fortele americane afirma ca cele mai numeroase probleme le pun provincia Anbar - care acopera aproape o treime din teritoriul Irakului - si Niniveh, inclusiv orasul Mosul. Populatia lor insumeaza trei milioane - din cele 25, cate numara Irakul.

Una din tintele predilecte ale militantilor sunt politistii

De altfel pregatirile in vederea alegerilor nici nu pot avea loc, mai multi oficiali demisionand in urma amenintarilor primite.

Statele Unite nu vor cu nici un chip amanarea alegerilor. Presedintele Bush a avut de altfel o convorbire telefonica cu Iyad Allawi, care i-a dat asigurari ca alegerile vor avea loc la timpul convenit, 30 ianuarie.

Iar purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat Richard Boucher a spus ca nu se are in vedere o eventuala amanare a alegerilor, in ciuda continuarii violentelor.