Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, si-a stabilit agenda pentru urmatorii doi ani. A inceput cu ....terminarea privatizarii RomTelecom, a fixat vanzarea POSTelecom si a Societatii Nationale de Comunicatii pentru a se opri la „orasele digitale” si alfabetizarea populatiei in domeniul IT.

Zsolt Nagy isi va face timp inclusiv pentru reformarea ANRC si a Inspectoratului pentru comunicatii. Iar daca mai e timp, va privatiza si Posta Romana.

Privatizarea totala a operatorilor RomTelecom si POSTelecom, precum si a Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR) se va realiza pana in 2006, aceste operatiuni constituind prioritatile ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), Zsolt Nagy: "Mai mult ca sigur, vanzarea restului de actiuni pe care statul le detine la RomTelecom se va realiza prin listarea unui pachet de

actiuni la bursa". In momentul de fata actionarul majoritar de la RomTelecom este grupul elen OTE, care controleaza un pachet de 54% din capitalul social, restul titlurilor fiind detinute de statul roman. Ministrul Comunicatiilor urma sa se intalneasca ieri cu ministrul Finantelor, Ionut Popescu, pentru a stabili un mod comun de actiune in aceasta problema.

In ceea ce priveste POSTelecom si SNR, privatizarea acestor companii va fi discutata de minister cu conducerile celor doua societati si este preconizata tot pentru acest an.

O problema aparent banala este reforma pe care ministrul Nagy vrea sa o declanseze la Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) si Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI). La prima vedere fara miza prea mare, cele doua institutii pomenite gestioneaza o taxa de 0,8% din cifra de afaceri a companiilor de telecomunicatii.

Nivelul de informatizare si cresterea nivelului de educatie "digitala" reprezinta alte obiective de baza ale programului MCTI pentru anii urmatori. Ministrul a vorbit despre introducerea alfabetizarii digitale inca din ciclul primar de studiu.

Programul City Net presupune: dezvoltarea de "orase digitale", bazate pe reteaua metropolitana formata din: serviciile municipalitatii, rezidenti si servicii comerciale. Se va incerca reducerea discrepantelor de educatie IT&C la nivelul intregii populatii si oferirea de servicii de e-government la nivelul comunitatilor rurale.

NewBusiness