Dupa ce Traian Basescu a dat semnalul ca Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu trebuie schimbati din fruntea celor doua Camere ale forului legislativ, parlamentarii PD au perfectat procedura prin care cei doi vor fi schimbati. Ieri seara, la Predeal, indrumati de presedintele PD Emil Boc, venit in calitate jurist, democratii au pus la punct planul de bataie.

La finalul reuniunii, Emil Boc a anuntat ca atit la Camera Deputatilor, cit si la Senat procedurile parlamentare permit schimbarea din functie a presedintilor. El a sustinut ca nu exista nici un impediment ca Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu sa-si piarda functia dupa ce au fost investiti de majoritatea parlamentara la debutul acestei legislaturi.

Boc isi sustine teoria cu un articol din regulamentul Camerei Deputatilor, potrivit caruia membrii Biroului Permanent, implicit presedintele de Camera legislativa, pot fi revocati din functie pe timpul mandatului. “Astfel, o treime din parlamentari pot depune o cerere de revocare a presedintilor de Camera.

In cazul lui Adrian Nastase si al lui Nicolae Vacaroiu, revocarea se poate cere pe motive politice. Ei nu reprezinta vointa votului popular”, a explicat Emil Boc. Cozmin Gusa a adaugat ca si modalitatea prin care au fost alesi presedintii Camerelor este un argument pentru revocare.

El a amintit ca la sedintele in care cei doi au fost desemnati reprezentantii Aliantei s-au retras din sala, invocind lipsa secretizarii votului. “Faptul ca votul a fost la vedere si nu secret, asa cum precizeaza regulamentele Camerelor, este un motiv suficient pentru anularea mandatului de presedinte”, a precizat Gusa.

Se modifica Regulamentul Senatului

In legatura cu modalitatea prin care se poate face schimbarea, Emil Boc a mentionat ca solicitarea de revocare trebuie semnata de o treime din parlamentarii din cel putin trei grupuri. “Colegii din PNL ne vor sustine si, probabil, si partenerii de guvernare (n.r. - UDMR si PUR) vor veni alaturi de demersul nostru”, a afirmat Boc.

Cum la Senat procedura de inlocuire este mai complicata, presedintele interimar al PD a mentionat ca “revocarea se va face in doi pasi, prin modificarea Regulamentului si apoi prin supunerea la vot, in plen, a cererii de revocare”. Parlamentarii PD se bazeaza in acest demers pe faptul ca, din decembrie si pina acum, majoritatea parlamentara a trecut de la PSD la Alianta.

Potrivit lui Boc, declansarea procedurii de schimbare a lui Adrian Nastase si a lui Nicolae Vacaroiu din fruntea celor doua Camere va incepe imediat dupa reluarea lucrarilor celor doua institutii, mai precis din februarie.

“Mai Cozmine, puteai sa ne spui si noua!”

Anuntata ca fiind “Reuniunea grupurilor parlamentare ale PD”, la Predeal s-a intilnit ieri doar grupul deputatilor. Senatorii au lipsit toti, singura exceptie fiind Radu Berceanu, care “a dat o fuga” pe Valea Prahovei pentru a-si indeplini astfel noua atributie de coordonator al celor doua grupuri parlamentare.

Surse din PD sustin ca unii senatori democrati l-au dojenit pe organizatorul reuniunii, Cozmin Gusa, pentru faptul ca nu au fost anuntati din vreme. “Mai Cozmine, puteai sa ne spui si noua”, l-ar fi atentionat colegii din Senat pe Gusa la ultima sedinta a Biroului Permanent.

Ideea initiala a reuniunii s-a nascut inainte de Sarbatori, cind democratii planuisera o intilnire formala “cu sotii, mici si gratare”, dar problemele politice arzatoare au deturnat cheful PD spre o reuniune “cit se poate de informala”. “O idee buna ramine o idee buna, chiar daca lipsesc senatorii. E important ca deputatii tineri sa se cunoasca mai indeaproape cu cei mai experimentati si cu presa.

Sa combinam impetuozitatea tinereasca cu experienta”, a spus coordonatorul activitatii parlamentare din Camera si Senat, senatorul Radu Berceanu.