Difuzarea in orase din Ardeal a documentarului “Trianon traieste printre noi”, un film care vorbeste despre pierderea teritoriilor maghiare in urma semnarii tratatului de la Trianon, a stirnit valuri de controverse in Romania. In scandal s-au implicat si autoritatile statului.

Mona Musca, ministrul culturii, a sesizat Ministerul de Interne, iar politia a amendat deja doua persoane, cu cite 50 de milioane lei, dupa difuzarea filmului la Odorheiu Secuiesc si Miercurea Ciuc. La rindul sau, prefectul de Cluj, Mihail Hardau, a inaintat o plingere penala la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Cluj.

In plingerea trimisa de prefectul Mihail Hardau procurorului general al Parchetul de pe linga Curtea de Apel Cluj, Ilie Narita, se arata: “Fata de situatia creata prin aceasta manifestare care a avut loc la Institutul Teologic Protestant de Grad Universitar din Cluj-Napoca, raportat la prevederile OUG 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau

xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savirsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii, va rugam, domnule procuror general, sa dispuneti masurile care se impun”.

Prefectul judetului Cluj a trimis, de asemenea, cite o reclamatie ministrului educatiei si cercetarii, Mircea Miclea, precum si ministrului culturii, Mona Musca, prin care solicita adoptarea masurilor legale impotriva conducerii Institutului Teologic Protestant de Grad Universitar din Cluj-Napoca, deoarece a permis rularea unui film “care nu a fost acceptat spre difuzare in Ungaria”.

Cultura n-are nici o treaba

Politistii si procurorii clujeni au declarat ca ancheta va fi continuata abia dupa ce specialistii de la Inspectoratul de Cultura al judetului Cluj isi vor spune parerea. Directorul acestei institutii, Petru Poanta, sustine in schimb altceva: “Nu avem nici o autoritate sa oprim difuzarea filmului.

Organizatorii nu au avut aprobare de la Centrul National de Cinematografie, dar am inteles ca aceasta nu e necesara atit timp cit filmul nu a rulat intr-un cinematograf. Referitor la Ordonanta 31, problema este foarte relativa.

Sigur ca, daca politia ar confisca filmul si l-ar aduce, am face o comisie de specialisti si, daca ar fi citeva elemente care contravin Ordonantei 31/2002, am putea emite o parere doar consultativa”.

Difuzarea filmului nu a uimit pe nimeni

La 85 de ani de la semnarea tratatului de la Trianon, difuzarea unui documentar care explica, intr-o anumita culoare, evenimentele care au avut loc in acea perioada nu a uimit pe nimeni.

La Cluj, civilizati, aproape 600 de oameni s-au adunat in sala de sedinta a Institutului Teologic Protestant pentru a viziona documentarul regizorului Koltay Gabor. Filmul a obtinut, in urma unui concurs, o finantare de 60.000 de euro din partea Consiliului National al Audiovizualului din Ungaria. Istvan Palfi, un pensionar maghiar din Cluj, a concluzionat ideea filmului.

“Prezinta evenimentele din acea perioada, atit inainte, cit si dupa semnarea tratatului de la Trianon, prin care Ungaria a pierdut foarte multe teritorii. Printre aceste prezentari, politicieni si istorici maghiari vorbesc despre uriasa nedreptate facuta poporului maghiar prin tratatul de la Trianon”, spune Palfi.

Oficial, filmul prezinta o perioada de peste 100 de ani din istoria poporului maghiar. Documentarul incepe de la crearea monarhiei austro-ungare, la 1867, si continua cu primul razboi mondial, care a condus la incheierea tratatului de pace de la Trianon, prin care Ungaria a pierdut doua treimi din teritoriu.

Potrivit istoricului maghiar Erno Raffayn, cercetator al tratatului de pace de la Trianon, care apare in film, destramarea Ungariei Mari se datoreaza elitei maghiare a vremii, care, intr-o perioada foarte scurta de timp, a trecut de la “constiinta nationala la una liberala”.

Filmul prezinta apoi perioada de dupa 1920, care se doreste o radiografie completa a evenimentelor care au urmat si a incercarilor zadarnice ale Ungariei in vederea revizuirii granitelor.

Pe parcursul celor doua ore si jumatate, documentarul este presarat cu articole din presa vremii, care descriu “nedreptatea” facuta poporului maghiar, dar si cu citate din scriitori maghiari, printre care si Albert Wass, condamnat la moarte in anul 1946 pentru crime de razboi.

Printre cei ale caror pareri au fost inserate in film se numara si episcopul reformat Laszlo Tokes si un politician maghiar din Slovacia, Duray Miklos. (Mihai Soica)

Laszlo Tokes: “Am vorbit 50 de minute”

Episcopul reformat Laszlo Tokes, unul dintre cei care apar in documentar, a acordat “Evenimentului zilei” un interviu in care explica opiniile exprimate de el in film. Episcopul reformat s-a aratat contrariat de faptul ca filmul a mai rulat in Romania, in octombrie anul trecut, in mai multe orase mari, dar atunci nici o autoritate nu a avut ceva de obiectat.

Sinteti “actor” in acest film. De ce?

Acest film provine dintr-un serial care are 14 episoade. Eu am fost vorbitorul unui episod care are 50 de minute. Serialul nu a fost difuzat de televiziunea maghiara si, pina la urma, regizorul a facut un film de doua ore.

Despre ce anume discutati in acest film? (Documentarul nu a fost tradus si in limba romana - n.r.)

In mod obiectiv vorbesc despre trecut, prezent si viitor. Despre trecut declar ca este un dictat de pace nejust, care a lasat Ungaria fara doua treimi din teritoriu, din tara noastra. Noi nu sintem venetici, nici macar minoritate in Romania, sintem cetateni care cindva am avut si cetatenie maghiara.

Despre prezent si viitor?

Prezentul - chiar si dupa 85 de ani suferim de pe urma dictatului de la Trianon deoarece maghiarimea este in descrestere. In ultimii 15 ani, ne-am imputinat cu un milion de suflete numai in bazinul carpatin, dintre care 200.000 numai in Transilvania. Daca acest proces continua, se pune problema unei catastrofe etnice.

In privinta viitorului, imi exprim speranta ca, o data cu disparitia granitelor, o data cu unitatea Europei, vom dobindi dreptul la supravietuire. In loc de teritoriu, sa dobindim drepturi. Aceste drepturi, printre care si autonomia, ar insemna o oarecare speranta de supravietuire.

De ce credeti ca a existat o reactie de adversitate din partea majoritatii romanesti legata de difuzarea acestui film?

A fost creata o atmosfera isterica contrairedentista. Nici unul dintre vorbitori nu a pus problema modificarii granitelor. Chiar ma mir, deoarece, in cursul lunii octombrie, Episcopia Reformata “Piatra Craiului” a prezentat filmul in Oradea, Zalau, Arad si Timisoara, unde nu s-a criticat. Nimeni nu a avut nici o reactie.

E ciudat ca acest lucru se intimpla acum, si pun acest lucru pe seama finalizarii campaniei electorale. Atunci toti politicienii doreau voturile maghiarimii, acum acest lucru nu mai conteaza.

“Soc cumplit pentru maghiari”

Istoricul roman Gheorghe Iancu, profesor universitar la Facultatea de Istorie din Cadrul Universitatii Babes-Bolyai, spune ca tratatul de la Trianon a fost un soc cumplit pentru maghiari. “Nu vor renunta niciodata la ideea ca Trianonul a fost o catastrofa pentru poporul maghiar, deoarece au pierdut doua treimi din teritoriu.

Chiar fostul premier ungar, Viktor Orban, a facut o declaratie prin care le atragea atentia maghiarilor ca cine uita Trianonul nu este ungur”, explica istoricul. Gheorghe Iancu crede ca reizbucnirea din cind in cind a discutiilor despre Trianon nu respecta adevarul istoric.

“In februarie 1947, dupa conferinta de pace de la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial, Transilvania a fost recunoscuta ca teritoriu romanesc. Apoi, in 1997, cind s-a semnat tratatul bilateral dintre Romania si Ungaria, tara vecina a renuntat definitiv la orice revendicare teritoriala”, a incheiat prof. Iancu. (Mihai Soica)

La Tirgu-Mures, nu a mai fost prezentat

Filmul “Trianon traieste printre noi” nu a mai rulat la Tirgu-Mures, dupa ce ministrul culturii, Mona Musca, a anuntat interzicerea lui, iar organizatorii de la Odorheiul Secuiesc si Miercurea Ciuc au fost amendati. Totusi, miercuri seara, peste 1.000 de oameni s-au strins la Centrul Diaconal Reformat de pe strada Mihai Eminescu din Tirgu-Mures.

Organizatorii i-au invitat insa la Biserica Reformata din Cetatea Medievala, unde regizorul filmului Koltay Gabor si istoricul care a scris “Secretele Trianonului” dupa care a fost inspirata pelicula, Erno Raffay, au tinut cite un scurt discurs.

Regizorul a anuntat ca filmul sau va fi preluat si difuzat de Duna TV. “Cei de acolo m-au sunat azi si mi-au spus ca doresc sa difuzeze cele 14 episoade ale serialului. Este sigur ca un film nu schimba totul, dar poate crea idei. Trianonul este o tragedie politica, economica si nationala.

In 5 decembrie 2004 s-a sfirsit inceputul Trianonului, in sensul ca a avut loc primul referendum pentru dubla cetatenie, pentru aducerea maghiarilor mai aproape de tara-mama. La 15 ani de la revolutie, nu am crezut ca nu putem vorbi deschis despre soarta natiunii noastre in interiorul si in exteriorul Ungariei.

Sa nu uitam niciodata ca sintem natiunea fricii, si istoria ne-a facut asa cum sintem”, a spus Koltay.

La rindul sau, istoricul Erno Raffayn a condamnat regimul comunist din Ungaria care, in viziunea sa, i-a deznationalizat pe maghiari. “Cind a fost semnat dictatul de la Trianon, guvernul maghiar l-a respins in totalitate pentru ca a fost o tragedie foarte mare pentru maghiari: 71 la suta din teritoriul tarii a fost desprins, iar peste 60 la suta din populatie a fost pierduta”, a spus Raffayn.

(Dragos Bardosi)

Documentarul, finantat din bani publici

Documentarul “Trianon traieste printre noi” a fost finantat de Consiliul National al Audiovizualului din Ungaria (ORTT) cu suma de 15 milioane de forinti (60.000 de euro), in urma unui concurs organizat in vara anului 2003.

Filmul regizorului Koltay Gabor urma sa fie difuzat in serial la televiziunea publica maghiara (MTV) incepind din ianuarie 2004, numai ca finalizarea documentarului a fost aminata pentru iulie 2004. MTV a renuntat la difuzarea serialului deoarece regizorul a refuzat sa faca unele modificari la scenariu, concluzie impusa in urma unor consultari cu istorici maghiari.

Acestia au precizat ca documentarul dezorienteaza si creeaza confuzie in rindul telespectatorilor. Filmul a rulat totusi la Cinematograful “Urania”, din Budapesta, incepind cu 5 iunie 2004, aducind incasari impresionante: peste 120.000 de euro in trei luni.

Documentarul “Trianonul traieste printre noi” a fost difuzat de HIR TV, canal maghiar de stiri aflat sub patronajul FIDESZ, condus de fostul premier maghiar Viktor Orban.