Casa Alba a confirmat miercuri ca vinatoarea dupa armele de distrugere in masa din Irak s-a incheiat, dupa doi ani de cautari care au costat Statele Unite milioane de dolari, fara ca justificarea presedintelui american George W. Bush de a ataca regimul de la Bagdad sa fie confirmata.

Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Scott McClellan, a precizat, in cadrul unei conferinte de presa, ca echipele de inspectori americani se afla inca pe teritoriul irakian si “continua sa adune toate elementele ce vor fi adaugate la raportul final, care urmeaza a fi prezentat luna viitoare”.

“Acest lucru nu va schimba insa in mod esential informatiile continute in raportul precedent”, a adaugat purtatorul de cuvint al presedintiei americane.

Intr-un interviu acordat canalului ABS, Bush a declarat ca nu regreta “absolut deloc” faptul ca a ales sa invadeze Irakul, chiar daca nu s-au gasit arme de distrugere in masa. “Credeam ca vom gasi aceste arme. Multi oameni din Statele Unite si din intreaga lume credeau ca Saddam Hussein detine arme de distrugere in masa. Saddam era periculos.

Lumea este acum un loc mai sigur de cind el nu mai este la putere”, a declarat presedintele american.

Pisica moarta, in ograda serviciilor secrete

Intrebat daca faptul ca inspectorii desfasurati in Irak nu au gasit armele de distrugere in masa va afecta credibilitatea SUA in a gestiona alte amenintari viitoare, Scott McClellan a spus ca presedintele va continua sa coopereze cu comunitatea internationala, in principal pe marginea unor solutii diplomatice.

“Luam toate deciziile necesare pentru a fi siguri ca avem cele mai bune servicii de informatii”, a spus McClellan, adaugind ca, dupa atacurile de la 11 septembrie, s-au facut multe schimbari in sinul acestor servicii.

La rindul sau, David Key, cel care a condus Grupul de inspectori pina in ianuarie anul trecut, cind a demisionat, a spus ca nu a fost surprins de rezultatul eforturilor de cautare. “Sincer sa fiu, nu cred ca cineva care a urmarit cu atentie derularea cautarilor ar fi putut crede altceva anul trecut. Era doar o problema de timp cind situatia va deveni evidenta”, a declarat Key.

Insecuritatea persista

In privinta alegerilor din 30 ianuarie, oficialii americani au admis ca alegerile din Irak nu vor fi perfecte din cauza insecuritatii din cea mai mare parte a tarii. “Este prima oara cind irakienii vor putea sa ii aleaga pe cei care ii vor conduce. Aceste alegeri au drept scop desemnarea unui guvern de tranzitie”, a spus McClellan.

“Colaboram cu guvernul interimar si cu fortele de securitate irakiene pentru a face fata problemelor din domeniul securitatii.

Responsabilii nostri militari au afirmat ca in patru din cele 18 provincii exista inca probleme iar aici teroristii si cei care i-au ramas loiali regimului Saddam Hussein continua sa comita actiuni violente impotriva civililor si impotriva fortelor de coalitie”, a mai spus purtatorul de cuvint al presedintiei americane.