Adrian, cum e sa ajungi jucatorul lui Juve?

Sint fericit ca am semnat. E un nou inceput pentru mine, chiar la un club mare din lume.

Se vorbea demult ca vei ajunge la Torino.

Miercuri seara s-a parafat intelegerea. Alte lucruri nu le discut.

Ai un mesaj pentru suporterii nationalei?

Am recunoscut ca am gresit fata de ei. I-am dezamagit, dar eu sint singurul care trebuie sa demonstreze ca a fost doar o greseala. Alte vorbe mari nu trebuie sa spun acum. Pentru mine trebuie sa vorbeasca faptele. In cazul in care Victor Piturca va miza pe serviciul meu in acest an, voi fi gata in orice moment. Echipa nationala are un loc special in sufletul meu.

Trebuie sa recunosti ca destinul ti-a intins din nou o mina.

Da, asa este! E normal sa profit cit pot de aceasta sansa. Alta cale pentru mine nu mai e. Sint fericit si ma gindesc la data de 18 mai, atunci cind imi va expira suspendarea.

CULISE

1,5 milioane la instalare

Aceasta ar fi suma primita de roman, ca o compensatie ca a venit gratis. In plus, Juve i-a garantat ca nu-l va implica financiar intr-un eventual proces cu Chelsea

Zile agitate pentru Adrian Mutu. Astepta de citeva zile sa-si puna semnatura definitiva pe contractul cu Juventus. Avea deja semnat un precontract cu echipa condusa de Fabio Capello inca din luna noiembrie a anului trecut.

Miercuri seara, imediat dupa ce s-a intors de la Londra, acolo unde a avut citeva intilniri cu psihoterapeutul Peter Kay, sefii lui Juventus l-au anuntat ca trebuie sa semneze contractul.

Negocierile se purtasera deja. Mutu urmeaza sa primeasca un salariu de un milion de euro, dar ziarele din Italia afirma ca, o data cu parafarea intelegerii, romanului i-ar fi intrat in cont suma de 1,5 milioane de euro. Surse apropiate jucatorului sustin insa ca respectivul comision, legal, este mai mare, de 3 milioane de euro.

Sint bani pe care i-a primit pentru ca a venit la Juventus ca jucator liber. Lui Mutu i s-a mai promis ca in cazul in care Chelsea va avea in continuare pretentii financiare, Juventus se angajeaza sa rezolve exclusiv aceasta problema, adica fara ca el sa mai scoata vreun ban din buzunar. A zis imediat: "Sint de acord cu aceste conditii! Semnez!".

Si a devenit astfel primul roman care va juca la Juventus Torino.

SPECULATIE

A fost, de fapt, un scenariu toata "afacerea Mutu"

Cunoscuta fiind forta pe care Juventus si, mai ales, firma GEA World o au in fotbalul mondial, nu putine sint vocile care cred ca tot scandalul in care a fost implicat Adrian Mutu e, de fapt, un scenariu.

Desi ipoteza ar putea fi luata in seama, tinind cont ca jucatorul a ajuns la o echipa mare, alegindu-se si cu importante cistiguri financiare, iar Juventus a pus mina aproape gratis pe un fotbalist cu o ridicata cota de piata, pe care si l-a mai dorit de 3 ori, pare greu de crezut totusi ca Mutu s-ar fi aruncat intr-un asemenea scandal cu consum de droguri.

Mult mai probabila e varianta ca GEA s-a implicat activ in afacere dupa ce "Briliantul" a fost depistat pozitiv. Si acum ramine un mister cum de Chelsea i-a reziliat atit de repede contractul, fara sa astepte verdictul Comisiei de Disciplina a Federatiei Engleze.

Ca au fost luati prin surprindere sefii de pe "Stamford Bridge" o dovedesc reactiile lui Peter Kenyon de dupa aflarea sentintei, amenintarile cu solicitarea la tribunal a unor importante despagubiri financiare.

"Daca am fi malitiosi, chiar foarte malitiosi, ne-am gindi ca toata povestea cu cocaina a fost inventata de Moggi pentru a obliga pe Chelsea sa elibereze un jucator cumparat cu 22 de milioane de euro cu un an inainte"

La Stampa

124 este numarul zilelor ramase pina cind Mutu va avea drept de joc, dupa expirarea pe 18 mai a suspendarii pentru doping

Ar mai putea prinde trei partide

Daca va fi inscris la Liga pina pe 31 ianuarie, Mutu ar putea fi folosit in ultimele doua partide de campionat, plus, eventual, in finala Ligii Campionilor

22 mai - Livorno - Juventus

25 mai - Finala Ligii Campionilor

29 mai - Juventus - Cagliari

"Un sex-simbol cu picioare de fuoriclasse"

Caracterizarea facuta de cotidianul "La Stampa"

CUM... a ratat de trei ori transferul la Juve

Mutu s-a mai aflat in trei rinduri pe punctul de a se transfera la Juve, dar tratativele au picat din diverse motive. Primul, in ianuarie 2003, a esuat din cauza impresarilor. Luciano Moggi se intelesese la bani cu Parma, dar nu si cu Ioan Becali, care s-a jucat cu nervii managerului general torinez.

Al doilea, in august 2003, nu s-a concretizat pentru ca Chelsea a supralicitat, Abramovici oferind Parmei 22,5 milioane de euro, iar jucatorului un salariu excelent. Ultimul, in vara trecuta, nu s-a facut din doua motive. Momentul nepotrivit pentru Juve si cele 10 milioane de euro cerute de londonezi. Pina la urma, Mutu a ajuns la Juventus. Gratis. y Daniel Scorpie

CUM... il va ajuta Juventus

Dupa ce a pus mina pe un veritabil chilipir, Juventus va incerca sa se asigure ca Mutu n-o va mai apuca pe cai gresite. Conducatorii torinezi mai stiu ca Adrian a fost unul dintre cei mai buni stranieri din Serie A, fiind impresionati de loviturile libere si eficacitatea lui la Parma (17 goluri in 30 de partide).

Si cum Torino nu este Londra, atmosfera de cazarma juventina ii va impune o disciplina riguroasa. Insa totul va depinde de modul si de durata perioadei in care Adrian se va putea adapta si daca va renunta la vechiile vicii, reluarea relatiei cu Alexandra fiind foarte importanta pentru italieni. "L-am urmarit de mult timp si nu puteam rata ocazia de a-l transfera cind a devenit liber.

E un mare atacant pe care contam sa-l folosim la finele stagiunii. Pina atunci va invata sa ne cunoasca", a marturisit Moggi. y Daniel Scorpie

CUM... se va stinge conflictul cu Chelsea

Juventus are contract cu Mutu, luindu-l gratis, dar nu are inca garantia ca il va putea folosi. Pentru ca, sustine presa engleza, Chelsea nu a renuntat la ideea de a obtine o compensatie financiara. Altfel, va incerca sa blocheze transferul. "Chelsea trebuie sa acopere pierderea de 19,3 milioane de euro.

Inca detine cartea verde a jucatorului si nu o va elibera decit dupa ce apelul pentru concediere ilegala introdus de Mutu va fi judecat de federatia engleza in urmatoarele zece zile", a avertizat "Evenind Standard", care a dezvaluit ca "daca nu va obtine o suma de transfer de la Juventus, Chelsea il va actiona in justitie pe Mutu".

O varianta confirmata chiar de o sursa din interiorul gruparii londoneze: "Pozitia noastra nu s-a modificat. Meritam o compensatie de la fotbalist sau de la noul sau club. Nu poti spune unei asemenea sume fara sa faci nimic". Insa, potrivit "The Sun", "FIFA va ameninta pe Chelsea sa renunte la pretentii, cita vreme decizia de a-l concedia i-a apartinut".

Pentru a nu avea nici o problema, Juve intentioneaza sa-l cedeze gratis "albastrilor" pe croatul Igor Tudor. Ar rezolva diferendul cu Chelsea si ar scapa de al 7-lea extracomunitar. Care are si un salariu mare, de 1,8 milioane de euro. y Theodor Jumatate

IPOTEZE

Doua variante de viitor

Cariera lui Mutu ar putea urma doua piste. Ori il va pastra Juventus, ori il va ceda in vara la Roma, ca moneda de schimb pentru Cassano

Ramine la Juve

Fideli politicii de improspatare a lotului si de vinzare a vedetelor care au depasit 30 de ani, conducatorii "bianconeri" vor incerca sa renunte la unul dintre cei 4 atacanti din efectiv, carora li se va adauga din vara Shabani Nonda, luat deja de la Monaco.

Cel mai probabil Zalayeta va pleca, dar nu-i exclus ca Del Piero, practic concurentul lui Mutu pe postul de virf stinga, sa fie orientat spre alte zari.

Pleaca la Roma

Torinezii l-ar putea folosi pe Mutu ca moneda de schimb in achizitionarea lui Antonio Cassano. In sprijinul acestei a doua ipoteze vine precontractul semnat de Luciano Moggi cu atacantul Romei chiar inaintea Craciunului. Dar si declaratia jucatorului, dupa mai bine de un an de silenzio stampa: "Imi lipseste mult Capello".

In plus, Cassano s-ar preta mai bine decit Mutu in rolul celui din spatele celor doua virfuri, Ibrahimovici si Trezeguet.

TOPUL SALARIILOR

Mutu va cistiga modest la Juventus, incasind anual cit primeste Del Piero in doua luni si de patru ori mai putin decit Trezeguet sau Emerson

Del Piero - 5,7

Buffon - 4,5

Thuram - 4,5

Trezeguet - 4

Emerson - 4

Nedved - 3,8

Cannavaro - 3

Ibrahimovici - 2,6

Montero - 2,5

Tacchinardi - 2,2

Zalayeta - 0,5

* Toate sumele sint exprimate in milioane de euro

"Cind va fi apt, il voi chema la lot"

Vestea ca Adrian Mutu s-a transferat la Juventus Torino nu l-a surprins pe Victor Piturca. "Sincer, nu-i nici o noutate pentru mine. Aflasem inca de acum 10 zile ca totul e aranjat. Este foarte important pentru un jucator roman sa joace la Juventus. Acest lucru nu schimba insa datele problemei.

Mutu va avea o perioada foarte grea si totul va depinde numai de el cum va folosi timpul pina la expirarea suspendarii", a declarat selectionerul. Piturca a mai spus: "Pentru mine si pentru echipa nationala e foarte important ca Mutu sa joace. Pe serviciile lui ma voi baza cind va fi apt din toate punctele de vedere". y Viorel Tudorache

"Sa dea Dumnezeu sa aiba succes! Sa-si vada de treaba lui si sa-i mearga bine!"

Victor Becali

"Nu comentez nimic legat de Mutu! Normal, ii urez succes si sa fie mai puternic decit a fost!"

Gica Popescu

"Cred ca Mutu o sa faca fata cerintelor de la Juve. Moggi nu pariaza pe cai morti! Transferul bun atit pentru Adrian, cit si pentru fotbalul romanesc"

Cosmin Olaroiu

"Este important pentru Adrian ca si-a gasit un angajament. Juventus i-a dat o sansa mare. Mutu sa profite de ea!"

Ionut Lupescu