Conducerea Uzinei Tractorul incearca sa urgenteze privatizarea societatii. Ultimul termen trebuia sa fie decembrie 2004. Dosarul este pe masa premierului Tariceanu. Liderii de sindicat au apelat la Matei Bratianu, presedintele Blocului National Sindical, care urmeaza sa ii prezinte prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu situatia uzinei brasovene.

„Dupa ce privatizarea uzinei cu concernul italian Landini a picat, riscam sa intram in colaps. Nu mai putem sa facem aprovizionare, nu mai putem lucra cu bancile, pentru ca deocamdata situatia este incerta. Mai mult, oamenii sint nemultumiti de taraganarea privatizarii“, spune Gheorghe Apostu, liderul de sindicat de la Tractorul UTB.

Productia depinde de subventii

Pina la privatizare, conducerea uzinei incearca sa obtina prelungirea Ordinului de subventionare a productiei de tractoare. „Am fost in aceste zile la ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, care ne-a promis ca va face demersuri pentru a prelungi acordarea de ajutor pentru fermierii care isi cumpara tractoare.

Din cele 230 de miliarde de lei pe care trebuie sa le recupereze de la Ministerul Agriculturii, reprezentind subventiile neachitate pentru livrarile de tractoare din noiembrie-decembrie, am primit deja 100 de miliarde de lei, iar restul banilor urmeaza sa intre in curind. Problema cea mare este prelungirea subventionarii achizitionarii de tractoare.

In functie de acest ordin, vom putea sa ne stabilim planurile“, mai spune Apostu.

„Nu este stabilit un termen de privatizare“

Desi seful Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Mircea Ursache, promisese ca va privatiza uzina pina la sfirsitul anului trecut, nici acum lucrurile nu par sa se apropie de final. „In acest moment, se negociaza cu cele 5 firme care au dorit sa cumpere Uzina Tractorul, in conditiile in care s-a negociat cu compania Landini. Nu exista un termen in care sa se finalizeze privatizarea.

Deocamdata, se negociaza“, spune Valentin Blanaru, de la Directia de Comunicare a AVAS.

Same Deutz, preferata sindicatelor

Pe lista firmelor care vor sa cumpere Tractorul se afla un consortiu format din 8 firme romanesti, Uniunea Sindicala a Salariatilor din Tractorul, formata din cele 4 grupari sindicale, in parteneriat cu Same Deutz din Italia si cu finantari de la banci internationale, Sanko Holding din Turcia, MYO-O, Mahindra&Mahindra, oferta individuala a Same Deutz, precum si intentiile exprimate de cei doi

oameni de afaceri Ioan Nicolae si Tucunel.