Situatia nu le este noua autoritatilor aradene. Fertencz Borbely este patronul statiei PECO Fayercop SRL Varsand, aflata la cateva sute de metri distanta de frontiera cu Ungaria. In ultima vreme, benzinaria in cauza practica tarife la produsele petroliere si alte genuri de bunuri in moneda tarii vecine, desi acest lucru este interzis prin lege si prin normele Bancii Nationale a Romaniei.

CONTROL. Toata afacerea patronului Borbely a iesit la iveala zilele trecute, in urma unui control inopinat al unei echipe comune formata din Garda Financiara, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si Serviciul de Investigatii Fiscale Arad la mai multe societati comerciale din zona de frontiera.

Organele de control au observat ca angajatii benzinariei Fayercop SRL primeau la plata forinti. Luat la intrebari, patronul Ferencz Borbely s-a aparat, in limba maghiara, spunand ca a depus la Banca Nationala a Romaniei, inca din luna februarie a anului trecut, o cerere prin care solicita ca benzinaria sa sa poata comercializa combustibil in valuta.

CONTABILITATE. Echipa de control a mai descoperit ca patronul tinea o contabilitate dubla. In fapt, avea doua case de marcat, una romaneasca si alta ungureasca, insa aceasta din urma folosea un soft informational maghiar si, culmea, era cea mai folosita.

Marius Baltaretu, consilier superior in cadrul Serviciului de Investigatii Fiscale Arad, a declarat pentru Jurnalul National ca "aceasta casa de marcat ungureasca tiparea bonuri fiscale in limba maghiara. Mai mult, pe bon apare in loc de TVA – 19%, echivalentul acestei taxe din Ungaria, respectiv AFA – 20%.

In casa de marcat romaneasca am gasit in urma controlului doar 3 milioane de lei, cu toate ca pana la ora la care am ajuns noi la benzinarie, conform inventarului, Borbely vanduse produse in valoare de 106 milioane de lei". Anchetatorii precizeaza ca in casa de marcat maghiara au gasit 132.000 de forinti, echivalentul a peste 20 de milioane de lei.

"Intre orele 10:30 si 11:40, ora la care am ajuns noi, casa de marcat ungureasca eliberase bonuri fiscale care puse cap la cap atingea lungimea de 5 metri, in timp ce casa de marcat romaneasca era ca si inutilizata", a mai declarat Marius Baltaretu.

MASURI. In urma controlului, benzinaria a fost inchisa pentru o perioada de trei luni, iar patronul a fost amendat cu 402 milioane de lei. Totodata, au fost confiscati cei 132.

000 de forinti gasiti in casa de marcat ungureasca, iar administratorului i s-a pus in vedere sa acopere diferenta de bani rezultata din totalul produselor vandute (106 milioane lei) si suma totala gasita in casele de marcat (23 de milioane de lei). Mai mult, organele de control au sesizat politia, sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala.

"Au avut loc, anul trecut, peste zece actiuni la aceasta benzinarie, patronul fiind amendat de fiecare data cu cel putin 100 de milioane de lei", ne-a declarat Camelia Tudorache, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Arad. Politistii sustin ca, de fiecare data, Ferencz Borbely a atacat deciziile in instanta si ca ar fi castigat.

Cu toate acestea, actiunile de control au continuat la benzinaria Fayercop din Varsand.

NORMALITATE

"Pe teritoriul Romaniei nici o benzinarie nu are aprobarea Bancii Nationale sa efectueze tranzactii comerciale directe in alta moneda decat leul" - Mugur Stet, Biroul de Presa al BNR

RECIDIVA

"Anul trecut au avut loc peste zece actiuni la aceasta benzinarie, patronul fiind amendat de fiecare data cu cel putin 100 de milioane de lei" - Camelia Tudorache purtator de cuvant IJP Arad

IN ROMANIA, DOAR IN LEI

Ferencz Borbely sustine ca are "dezlegare" de la Banca Nationala a Romaniei sa vanda in valuta. Insa nu a fost in stare niciodata sa probeze acest lucru. Nici nu avea cum. "In Romania, tranzactiile comerciale se efectueaza in moneda leu. Doar in cazuri exceptionale la cerere si numai in baza aprobarii BNR, agentii economici pot face afaceri comerciale in valuta.

In ceea ce priveste cazul de la Varsand, va putem spune ca pe teritoriul Romaniei nici o benzinarie nu are aprobarea Bancii Nationale sa efectueze tranzactii comerciale directe in alta moneda decat leu", ne-a declarat Mugur Stet, de la Biroul de Presa al BNR. Acest lucru este stipulat clar si in Regulamentul valutar.

TRAFIC DULCE

Anul trecut, in luna iulie, sute de tone de zahar romanesc au luat drumul Ungariei. Tot prin micul trafic de frontiera. Adica, ungurii treceau vama, cumparau zahar (cate 50 de kilograme de persoana), dupa care se intorceau in tara natala. Motivul – dupa aderarea Ungariei la Uniunea Europeana, preturile au crescut la 210 forinti pentru un kilogram de zahar (dublu fata de Romania).

Eroul nostru, Ferencz Borbely, nu a scapat nici el ocazia sa faca un ban vanzand zahar ungurilor direct la benzinaria sa de la Varsand. Moneda in care facea tranzactia era, evident, forintul.

In incercarea de a stopa aceasta bisnita, incepand cu data de 1 august, statul maghiar a luat decizia ca cei care doresc sa aduca zahar din Romania o pot face o singura data pe an, in limita a 20 de kilograme, acest lucru urmand a fi mentionat in pasaport.

MILIARDE PE ZI

Surse judiciare ne-au declarat ca benzinaria in cauza functioneaza in sistem franciza, ea apartinand LUKOIL si fiind administrata de SC Fayercop SRL Varsand, condusa de Ferencz Borbely, cetatean maghiar. Anul trecut, zilnic, cifra de afaceri a acestei benzinarii atingea si suma de doua miliarde de lei.

Sursele citate sustin ca 2005 a inceput mai prost pentru Borbely, deoarece cifra de afaceri zilnica a benzinariei a scazut la 500-600 de milioane de lei. Din care se scade si amenda primita zilele trecute. Interesant este ca in Ungaria pretul unui litru de benzina este cuprins intre 235 si 250 de forinti (aproximativ 38.

250 lei), in timp ce Borbely vindea benzina la Varsand cu 190 de forinti litrul. Acest lucru a facut ca foarte multi cetateni din Ungaria sa traverseze frontiera pentru a-si face plinul la masina de la benzinaria lui Borbely.

Surse din cadrul Politiei de Frontiera ne-au declarat ca este luata in calcul si posibilitatea ca prin intermediul lui Borbely sa se faca si contrabanda cu produse petroliere, avand in vedere ca exista soferi din tara vecina care fac si de cinci-sase ori plinul intr-o singura zi. In acest sens, a fost declansata o ancheta.