Reprezentantii UNAI spun ca majorarea chiriilor nu ar duce la scaderi de preturi la case si apartamente, solutia fiind o noua grila de impozitare.

"Colectarea unor sume mai mari prin cresterea impozitului pe venitul din chirii ar putea avea efect de bumerang, astfel incat ar fi posibil ca noile contracte sa fie incheiate la negru sau la gri, iar lipsa de atractivitate a afacerilor imobiliare sa indeparteze investitorii spre tari apropiate cu impozite mai mici", explica presedintele UNAI, Emil Giurgiu.

Astfel, UNAI propune scutirea de impozit pe venit pe o perioada de 5 ani pentru cei care investesc in cladiri noi cu destinatia de locuinte.

In ceea ce priveste tranzactiile cu terenuri, impozitul ar urma sa fie aplicat diferentei dintre pretul de achizitie si cel de vanzare. Iar cota maxima, de 16%, va fi aplicata daca persoanele respective vor vinde terenuri agricole achizitionate in mai putin de 18 luni de la cumparare.

Pe masura ce perioada de detinere a terenurilor va creste, impozitul va scadea, pana la o cota de 1% pentru suprafetele revandute dupa un termen mai mare de 33 de luni de la cumparare.

Totodata, initiatorii proiectului au mai propus deductibilitati de impozit pentru consolidarea si renovarea cladirilor.

De pilda, in cazul cladirilor afectate de cutremure, impozitul deductibil pentru lucrari de reconsolidare este de 99%.

Potrivit proiectului UNAI, in cazul cladirilor din zone istorice protejate, deductibilitatea pentru lucrari de restaurare/renovare, conservare si intretinere este de 85%, cu conditia ca acestea sa se efectueze sub coordonarea unui arhitect.

Dar pentru ca ieftinirea imobilelor sa devina o realitate, ar trebui ca propunerea Uniunii sa se si aprobe. Pana in prezent, proiectul UNAI a primit avizul favorabil de principiu al Asociatiei Investitorilor Imobiliari din Romania.