Membrii Colegiului CNSAS i-au solicitat ieri directorului SRI, Radu Timofte, sa predea CNSAS arhiva fostei Securitati, instrumentele de evidenta ale acesteia si cladirea unde este depozitata, urmand ca la inceput sa se recurga la solutia de acces la arhive evocata de presedintele Traian Basescu.

Cei noua membri ai CNSAS arata, in solicitarea lor, ca, in perioada trecuta de la infiintarea institutiei in 2000, a reiesit ca respectarea Legii accesului consta in capacitatea CNSAS de a furniza societatii adevarul despre fosta Securitate. Furnizarea adevarului despre fosta Securitate presupune arhiva acesteia si instrumentele de accesare, arata Colegiul.

"SRI a refuzat sistematic sa ni le predea pe amandoua - si arhiva si formele de evidenta ale arhivei au ramas din 2000 in posesia ilegala a SRI, care le-a administrat unilateral, fara nici o posibilitate de control din partea CNSAS", arata semnatarii, citati de Mediafax. Cererea este semnata de noua membri ai Colegiului, in frunte cu presedintele Colegiului, Gheorghe Onisoru.

Regula dublului sigiliu

Semnatarii mentioneaza ca SRI a interzis membrilor Colegiului accesul la alte forme de evidenta, decat cea pe hartie, si a refuzat de fiecare data sa ofere "justificari plauzibile" pentru starea de descompletare a dosarelor, pentru "inexistenta" anumitor dosare, cum ar fi cele "de obiectiv".

Colegiul CNSAS precizeaza ca presedintele Traian Basescu a pus capat acestei situatii oferind solutia, ca aplicarea Legii 187 sa se realizeze prin predarea catre CNSAS a arhivei fostei securitati impreuna cu instrumentele de evidenta ale acesteia si cu cladirea in care fosta Securitate a depozitat-o.

Presedintele Basescu a lansat solutia ca, pana la indeplinirea formelor legale de preluare integrala a arhivei fostei Securitati, cu tot cu cladire si instrumentarul de evidenta, sa se recurga la regula "dublei chei" si a "dublului sigiliu".

Aceasta regula ar inseamna ca de fiecare data cand CNSAS vrea sa acceseze arhiva, sa fie prezent si un reprezentant din partea SRI, astfel incat dosarele privind securitatea nationala sa nu fie deschise, fapt prevazut de lege. CNSAS considera ca aceasta solutie asigura in mod deplin respectarea Legii sigurantei nationale, fiind sustinuta de Colegiu inca de la infiintare.

Timofte este deschis

Membrii Colegiului CNSAS precizeaza, in solicitarea lor, ca asteapta din partea directorului SRI "traducerea neintarziata in fapta" a solutiei oferite de presedintele tarii.

Traian Basescu a apreciat, recent, intr-o emisiune de televiziune, ca Legea accesului la dosarele fostei Securitati trebuie modificata imediat, deoarece "legea a iesit stramba si limiteaza chiar vointa SRI de a fi mai transparent". Seful statului s-a pronuntat in favoarea preluarii de catre CNSAS a arhivei SRI, cu tot cu cladire.

El a precizat ca a avut discutii separate cu Horia Roman Patapievici, membru in CNSAS, si cu Radu Timofte, directorul SRI, pe tema accesului CNSAS la dosarele fostei Securitati, fiind de acord ca trebuie facuta o modificare imediata a Legii.

Traian Basescu a explicat faptul ca principiul pe care se va merge va fi principiul celor doua chei. "Este de inteles nevoia SRI de a sti ce dosare sunt facute publice si, in aceeasi masura, este absolut legitima dorinta societatii romanesti de a afla ce este in acele arhive.

Arhiva trebuie transferata CNSAS, dar intrarea in arhiva se face: in paralel intra un ofiter al SRI si reprezentant al CNSAS; privesc in dosar; daca este o chestiune de interes national inca activa, va trebui protejat acel dosar intr-un fel sau altul.

Va pot spune ca Radu Timofte este deschis pentru o solutie care sa garanteze protejarea dosarelor care inca sunt active din punct de vedere al secretului", a fost solutia gasita de seful statului.

SRI asteapta modificarea Legii

SRI a raspuns public solicitarii CNSAS privind "aplicarea sigiliului dublu" pe cladirea arhivei SRI care cuprinde si arhiva Securitatii, intr-un comunicat de presa remis Mediafax, afirmand ca respecta si va respecta prevederile Legii accesului la dosare, "pana la modificarea acesteia".

Mircea Dinescu, membru CNSAS: "Daca-i ordin, cu placere!"

"Stiti cum e: daca-i ordin, cu placere! Sub guvernarea PSD, nu neaparat directorul SRI Radu Timofte punea frane acestui demers, asta era linia PSD si a lui Adrian Nastase. Daca acum presedintele este de acord, atunci si domnul Radu Timofte este de acord, el fiind un mare simpatizant al presedintelui. In rest, e literatura!".