Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, a anuntat ca Guvernul a aprobat Strategia de restructurare a siderurgiei romanesti si Planurile de viabilizare a companiilor siderurgice pentru perioada 2005-2008.

Aceste documente au fost elaborate de Ministerul Economiei si Comertului (MEC) in conformitate cu negocierile purtate cu Comisia Europeana pentru inchiderea Capitolului 6 - Concurenta, se arata intr-un comunicat de presa al MEC.

Combinatele siderurgice care fac obiectul programului de restructurare sunt ISPAT Sidex Galati, Siderurgica Hunedoara, COS Targoviste, ISCT Campia Turzii, CS Resita, Donasid Calarasi si Otelul Rosu.

Programele de modernizare pentru perioada de restructurare, in aceste combinate insumeaza aproximativ 570 de milioane de dolari, din care 430 de milioane de dolari vor fi investiti in tehnologie si 140 milioane de dolari in protectia mediului.

Ministrul a precizat ca, pe masura realizarii programelor de modernizare, urmeaza sa fie inchise laminoarele depasite fizic si moral, acestea insumand o capacitate de 0,82 milioane tone produse finite (0,34 milioane tone la CS Resita si 0,48 milioane tone la Siderurgica Hunedoara).

De asemenea, Codrut Seres a afirmat ca, incepand cu 1 ianuarie 2005, nu se mai acorda noi ajutoare de stat acestor combinate, intrucat prin programele de modernizare asumate de fiecare companie in parte pana in anul 2008 se atinge nivelului de performanta tehnico-economica al societatilor vest europene.

Ajutorul de stat acordat companiilor siderurgice in perioada 1993-2004 s-a ridicat la aproximativ 50.000 miliarde lei. Conform Strategiei, capacitatea totala a productiei de otel a celor sapte combinate va atinge in anul 2008 nivelul de aproximativ 9,2 milionae tone/an.

In prezent, productia de otel a Romaniei este de circa 5,5 milioane tone, existand, astfel, posibilitatea unei cresteri de circa 3,5 milioane tone in urmatorii 4 ani, se mai arata in comunicatul de presa.