Comisarul pentru extindere al Uniunii Europene, Olli Rehn, spune că aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 este o temă incă in discuţie.

In opinia lui, autorităţile de la Bucureşti mai au mult de lucru pentru a evita invocarea de către UE a clauzei de salvgardare, care amană aderarea cu 1 an.

Intr-un interviu BBC, Olli Rehn porneşte de la ideea că atat Romania cat şi Bulgaria au un drum lung şi mai ales greu pană la aderare.

Dar in propoziţia imediat următoare comisarul european dă de inţeles că problemele ar fi mai curand la nord de Dunăre.

"De exemplu Romania trebuie să muncească foarte mult ca să imbunătăţească rezultatele in justiţie, mai ales privind independenţa magistraţilor, libertatea de mişcarea a persoanelor şi controlul graniţelor", spune domnul Rehn.

El afirmă că apreciază eforturile care se fac atat la Bucureşti, dar mai ales la Sofia.

Clauza de salvgardare

Dar vor putea cele două state să se descurce ca membre ale Uniunii Europene odată ce vor adera?

Răspunsul domnului Ren nu este clar. El spune doar că progresul făcut in ultimul an este lăudabil, mai ales in cazul Bulgariei.

In privinţa Romaniei, spune comisarul european, sunt multe de făcut şi amanarea integrării cu un an este oricand o posibilitate.

"Sper insă că Romania va face tot ce-i stă in putinţă să rezolve problemele din justiţie, din domeniul concurenţei şi al ajutoarelor de stat".

Olli Rehn incheie spunand că Uniunea Europeană trebuie să inveţe din experienţa valului precedent de extindere, cand a primit nu mai puţin de 10 state.

El este de părere că Uniunea n-ar mai putea face faţă unui şoc de proporţiile celui de anul trecut, cand majoritatea ţărilor au venit cu probleme greu de rezolvat.

In aceste condiţii, mai spune Olli Rehn, atenţia acordată Romaniei şi Bulgariei ar trebui să fie una specială.