Comisarul pentru extindere al Uniunii Europene, Olli Rehn, spune ca aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 este o tema inca in discutie.

In opinia lui, autoritatile de la Bucuresti mai au mult de lucru pentru a evita invocarea de catre UE a clauzei de salvgardare, care amana aderarea cu 1 an.

Intr-un interviu BBC, Olli Rehn porneste de la ideea ca atat Romania cat si Bulgaria au un drum lung si mai ales greu pana la aderare.

Dar in propozitia imediat urmatoare comisarul european da de inteles ca problemele ar fi mai curand la nord de Dunare.

"De exemplu Romania trebuie sa munceasca foarte mult ca sa imbunatateasca rezultatele in justitie, mai ales privind independenta magistratilor, libertatea de miscarea a persoanelor si controlul granitelor", spune domnul Rehn.

El afirma ca apreciaza eforturile care se fac atat la Bucuresti, dar mai ales la Sofia.

Clauza de salvgardare

Dar vor putea cele doua state sa se descurce ca membre ale Uniunii Europene odata ce vor adera?

Raspunsul domnului Ren nu este clar. El spune doar ca progresul facut in ultimul an este laudabil, mai ales in cazul Bulgariei.

In privinta Romaniei, spune comisarul european, sunt multe de facut si amanarea integrarii cu un an este oricand o posibilitate.

"Sper insa ca Romania va face tot ce-i sta in putinta sa rezolve problemele din justitie, din domeniul concurentei si al ajutoarelor de stat".

Olli Rehn incheie spunand ca Uniunea Europeana trebuie sa invete din experienta valului precedent de extindere, cand a primit nu mai putin de 10 state.

El este de parere ca Uniunea n-ar mai putea face fata unui soc de proportiile celui de anul trecut, cand majoritatea tarilor au venit cu probleme greu de rezolvat.

In aceste conditii, mai spune Olli Rehn, atentia acordata Romaniei si Bulgariei ar trebui sa fie una speciala.