"Incepand cu 1 ianuarie 2006 dorim sa trecem la a doua etapa a reformei fiscale-soc, si anume reducerea CAS-ului cu zece puncte procentuale, de la 49,5% la 39,5%. Va fi o reducere de 6 puncte la angajator si de 4 puncte la angajat.

Dar trebuie sa scoatem la suprafata cat mai multe din veniturile "ascunse" care nu sunt impozitate pentru a nu afecta bugetul", a declarat pentru Adevarul Adriean Videanu, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic.

Videanu a facut aceasta declaratie in contextul discutiei privind principalele motive care stau la baza initiativei privind depunerea de catre fiecare roman a declaratiilor de avere. El a precizat ca doreste o dezbatere publica asupra acestui subiect si ca, prin introducerea declaratiilor de avere, nu doreste sa faca experimente pe populatie.

"Ne grabim sa introducem aceasta masura, care este, pe fond, una politica, pentru a crea conditiile de reducere a CAS-ului, insa nu-i vom da drumul pana nu vom avea un studiu de impact in ceea ce priveste birocratia, costurile etc.", a spus vicepremierul, mentionand ca "nu este totusi un capat de tara daca nu va putea fi implementat decat anul viitor".

Intrebat cum va reusi statul sa gestioneze un proces birocratic atat de amplu cu dotarea tehnica existenta, Adriean Videanu a afirmat ca, in urmatoarele doua saptamani, va fi elaborat un proiect in vederea inceperii informatizarii administratiilor fiscale. "Codul Numeric Personal (CNP) va fi elementul de referinta pentru fiecare contribuabil.

Speram sa aplicam acest proiect pana la sfarsitul anului", a precizat vicepremierul, adaugand ca au fost deja identificate o parte din resursele financiare necesare, unele dintre ele fiind nerambursabile. In plus, exista varianta simplificarii depunerii declaratiilor de avere in functie de categoriile de contribuabili.

"In mediul rural ar putea exista un regim simplificat, la fel ca si pentru contribuabilii care obtin venituri exclusiv din salarii", a mai spus Videanu.

Confidentialitatea declaratiilor de avere depuse de catre fiecare roman va fi garantata prin lege, a mai spus vicepremierul pe probleme economice, precizand ca vor fi pedepsite foarte aspru divulgarea unor astfel de informatii, inclusiv tentativa de a face acest lucru. Intrebat daca nu era mai eficient ca Fiscul sa compare, eventual prin sondaj, declaratiile de venit (n.r.

- nu de avere!) ale contribuabililor cu sumele cheltuite de catre acestia pentru a vedea daca ele sunt mai mari decat castigurile, Videanu a spus ca in Romania nu este inca posibil acest lucru. "Depunerea declaratiilor de avere reprezinta instrumentul la care Fiscul se poate raporta in viitor. Spre deosebire de SUA sau tari ale U.E.

, unde aproximativ 90% din cheltuieli se fac pe card sau prin alte instrumente bancare, si pot fi relativ usor de verificat, in Romania aproape 90% din plati se fac cash, de multe ori imposibil de controlat ulterior", a explicat Videanu.

El a conchis spunand ca momentul in care se va introduce obligativitatea depunerii declaratiilor de avere de catre fiecare cetatean va fi stabilit cand Guvernul va avea garantia ca a fost suficient de bine explicat populatiei si aceasta va fi convinsa de eficienta sistemului.