Trupele SUA din Germania si-ar putea incepe transferul in baze noi din Romania si Bulgaria inca din acest an, in cadrul eforturilor americane de a crea o forta mai mobila in afara teritoriului propriu, a declarat, vineri, comandantul fortelor NATO din Europa, generalul american James Jones, citat de AP.

Generalul Jones a precizat ca SUA au in vedere cinci facilitati din fiecare din cele doua tari, ce ar urma sa fie utilizate de armata terestra, fortele aeriene, fortele navale sau de puscasii marini.

Aflat la sediul Aliantei Atlantice din Casteau (sudul Belgiei), dupa o vizita in Romania si Bulgaria menita sa evalueze posibile locatii pentru viitoarele baze, generalul James Jones a mentionat ca aceste schimbari "fac parte din reorganizarea fortelor SUA din Europa, care aveau nevoie de o transformare".

Planurile pentru instalarea noilor baze urmeaza sa fie elaborate in curand, iar daca vor fi aprobate de Congresul SUA si de guvernele celor doua tari, procesul de transfer va putea incepe rapid, a mentionat generalul american. "Nu exista nici un motiv pentru care nu am putea incepe desfasurarea in acest an", a afirmat James Jones.

El a adaugat ca noile baze vor fi mai simple si mai austere si "nu va fi vorba de reconstruirea (bazei de la) Ramstein". Potrivit Pentagonului, o retea de baze mai mici, raspandite pe glob, va asigura o mai mare flexibilitate in raspunsul la terorism, crize regionale si alte noi amenintari.

Romania si Bulgaria, care au aderat la NATO in aprilie, sunt considerate deosebit de potrivite pentru a gazdui noi baze americane datorita apropierii lor de puncte fierbinti din Balcani, Caucaz si Orientul Mijlociu. De asemenea, ele dispun de facilitati din epoca sovietica ce pot fi adaptate utilizarii de catre SUA, iar amandoua tarile sunt dornice sa gazduiasca trupe americane.

Generalul Jones a mai spus ca SUA au incercat sa linisteasca temerile Rusiei privind o deplasare spre est a fortelor americane. "I-am tinut pe prietenii rusi la curent cu toate intentiile noastre si acest lucru a avut un efect linistitor", a adaugat generalul american, citat de AP.