Ministrul Justitiei va modifica formularele privind declaratiile de avere si de interese, va scoate calomnia din Codul penal si va incerca sa elimine imunitatea acordata fostilor demnitari guvernamentali.

Monica Macovei a prezentat ieri, la Predeal, actele legislative pe care le va promova, precum si pozitia fata de diverse proiecte aflate pe masa parlamentarilor. Un punct important pe lista de discutii a fost eliminarea calomniei din Codul penal, care urmeaza sa intre in vigoare la 1 iunie 2005.

Pina atunci, se intentioneaza formarea unui grup de lucru la Ministerul Justitiei, alcatuit din judecatori si avocati, care vor studia modificarile ce se impun in cazul Codului penal si al Codului de procedura penala. „Daca tot facem acest grup, ne-am gindit sa ne uitam si la acest nou Cod penal, sa scoatem calomnia si alte infractiuni si sa mai umblam la unele texte“, a explicat Monica Macovei.

In acelasi timp, Monica Macovei va modifica formularele privind declaratiile de avere si de interese din Legea anticoruptie, urmind sa fie adaugate intrebari suplimentare, si va incerca sa elimine imunitatea acordata fostilor demnitari guvernamentali, la cererea UE.

Ministrul a mai declarat ca trebuie analizat daca se vor retrage sau nu din procedura parlamentara Codul civil si cel de procedura civila si, de asemenea, trebuie analizat proiectul de lege privind instantele si Parchetele militare, pe baza cerintelor UE. In opinia sa, Codul civil ar trebui retras din Parlament.