Emil Boc, presedintele PD, marturiseste ca numirea lui Silvian Ionescu in functia de prefect al Capitalei a fost o decizie pripita, care s-a luat fara consultarea presedintelui Basescu. Totodata el a spus ca nu a luat o decizie in privinta candidaturii sale la sefia Partidului Democrat, prioritara ramanand primaria Clujului.

V-ati decis daca, in luna mai, la Congresul PD veti candida la presedintia partidului?

- Nu am luat inca o decizie in acest sens, dar o voi lua in lunile urmatoare, dupa ce voi observa cum se poate conduce cel mai bine partidul, avand in vedere calitatea mea de primar al municipiului Cluj-Napoca si dupa consultarea colegilor mei de partid. Cu mentiunea ca nu sunt un om care sa se agate de putere.

Iar decizia va fi evident legata de necesitatea ca activitatea mea de presedinte al PD sa nu afecteze obiectivul meu prioritar: de a reda Clujului statutul de capitala a Ardealului si de a-mi indeplini obiectivele pentru care am fost votat in campania electorala.

- Faptul ca acum sunteti presedinte interimar al PD nu inseamna ca ati sacrificat Clujul?

- Prioritatea mea ramane primaria. Pentru asta am fost investit prin vot direct de cetateni. Sunt prezent la Bucuresti, la sedintele Biroului Permanent National, o zi pe saptamana, cel mult. In rest, activitatea mea e centrata in jurul Primariei municipiului Cluj-Napoca.

- In privinta fuziunii PNL-PD a aparut varianta unificarii sub umbrela doctrinei populare. Agreati aceasta idee?

- Astazi, 12 ianuarie, preocuparea principala a PD nu o reprezinta nici fuziunea, nici doctrina, ci aplicarea in practica a ceea ce am promis in campania electorala si vreau sa subliniez acest mesaj. Trebuie sa fim in primul rand credibili in ochii cetatenilor, ca dupa aceea sa fim credibili si in interiorul partidului.

In ceea ce priveste doctrina, sunt clar trei directii, cel putin la prima vedere. O directie de a mentine in continuare doctrina social-democrata, o directie care sa vizeze doctrina liberala si o directie care sa vizeze doctrina populara. Ceea ce pare in acest moment exclus este de a evolua spre o doctrina liberala, pentru ca perceptia noastra este ca nu reprezinta optica majoritatii membrilor PD.

In rest, in perioada urmatoare vor avea loc clarificari ideologice.

- Personal...

- Personal, fara a spune ca este un punct de vedere oficial al PD, cred ca o analiza in jurul doctrinei populare poate reprezenta o solutie pentru PD din perspectiva necesitatii prezentei pe scena politica romaneasca a unui partid de centru, de inspiratie populara.

- Dar daca decideti sa mergeti pe varianta unei doctrine populare, PSD ramane singurul reprezentant al social-democratiei in Romania.

- Sa nu uitam ca, in momentul de fata, chestiunile acestea doctrinare sunt mai mult in mintile ideologilor. Orice constructie politica nu poate sa faca abstractie de masurile sociale. Nu poti sa ai un act de guvernare fara sa te gandesti la protectie sociala sau fara sa te gandesti la mecanismele de a produce prosperitatea, ca sa ai ce sa imparti.

Vom avea partea care tine de ideologia social-democrata in constructia noastra.

- Inteleg, dar PSD va ramane singura formatiune politica din Romania reprezentata in Internationala Socialista.

- Eu v-am spus un punct de vedere personal. Partidul ar putea decide mentinerea liniei social-democrate.

- Sa discutam si despre prefecti. In primul rand, de ce ati cedat Covasna?

- Prefectul este reprezentantul guvernului in teritoriu. Atat si nimic mai mult. N-are nimic de-a face cu etnia sau cu impunerea unor judecati etnice. Primul prefect care va incalca legea, indiferent ca va fi de la Cluj, de la Bucuresti sau Covasna, va fi demis. Iar viziunea etnicista cred ca n-ar trebui sa-si aiba locul cand e vorba de un reprezentant al guvernului, care aplica legea.

- Sunt tolerabile manifestari precum cele ale organizatiilor locale ale PNL si PD din Covasna, care l-au acuzat pe primul-ministru ca nu se desparte de ciolan?

- Afirmatiile acelui lider sunt inacceptabile din punct de vedere politic. Un om politic trebuie sa aiba decenta, echilibru si o viziune cu privire la stabilitate, in ansamblu. Declaratiile mi se par cu mult dincolo de limitele permise de jocul democratic.

- Dar vor fi luate masuri impotriva lor?

- Vom discuta aceste aspecte intr-o sedinta a Consiliului National de Conducere.

- La Bucuresti, de ce l-ati numit prefect pe fostul ofiter de securitate Silvian Ionescu?

- Hai sa fim sinceri aici: Biroul Permanent National (BPN) a mandatat organizatiile teritoriale sa ne faca propunerile de prefecti, Biroul nu a mai cenzurat aceste propuneri si, in consecinta, a mers pe mana filialelor. Asta a fost decizia politica, pe care BPN si-o asuma, deci inclusiv decizia cu privire la Silvian Ionescu.

Eu, ca presedinte al partidului, pot sa spun ca am o raspundere morala, pentru faptul ca nu l-am consultat pe fostul presedinte al PD, pe domnul Traian Basescu, cu atat mai mult cu cat era vorba de Bucuresti. Am incercat sa fac demersurile de consultare, dar n-a fost posibil, pentru ca decizia s-a luat foarte repede.

Negocierile s-au incheiat la ora doua noaptea, iar la noua dimineata a fost sedinta de guvern. Si in febra negocierilor n-a mai fost timp fizic sa iau legatura cu Traian Basescu.

- Dar, dumneavoastra personal, credeti ca, din punct de vedere moral, asta e tot ce va puteti reprosa?

- Dupa analizarea reactiilor aparute, sunt convins ca numirea lui Silvian Ionescu a fost o decizie pripita a partidului, decizie care ar trebui reevaluata, tinand cont si de afirmatiile facute si de seful statului. De ce pripita? Pentru ca negocierile s-au terminat la doua noaptea, iar noi am mers pe propunerile organizatiilor locale.

- Fiindca veni vorba de Traian Basescu, cat de des vorbiti la telefon sau va intalniti?

- Foarte rar, foarte rar. Nici nu stiu de cand nu ne-am vazut. In acest an ne-am vazut o singura data, iar la telefon vorbim, din nefericire, foarte rar, agenda domnului presedinte fiind atat de incarcata.

- O convorbire pe zi?

- Nu. As dori, dar nici in acest proces de alocare a prefecturilor nu ne-am consultat aproape deloc...

- Dar v-ati consultat la numirea membrilor guvernului...

- Recunosc franc, am tinut cont de parerile exprimate de presedintele Romaniei, fiindca, hai sa fim corecti cu noi insine, daca nu era Traian Basescu noi nu ne aflam de Craciun la facutul guvernului, ci puneam betele in brad si asteptam sa vina Mos Craciun.

- Dar credeti ca, asa cum a spus Traian Basescu, alianta cu PUR a fost o "solutie imorala"?

- Eu respect punctul de vedere al presedintelui Romaniei, pentru ca are la indemana mult mai multe mijloace de informare. Din perspectiva mea, ca presedinte interimar al PD, doresc stabilitate guvernamentala, coerenta in activitatea Executivului si ca, la nivelul Camerei si Senatului, marii infranti ai alegerilor sa nu mai fie emblema Parlamentului.

Cred ca e corect ca emblema Parlamentului sa apartina Aliantei PNL-PD.

- Deci Alianta doreste presedintia celor doua Camere ale Parlamentului?

- Eu cred ca este o solutie legitima din punct de vedere moral si politic.

- Nu vi se pare ca lansati o tema de dezbatere secundara? Spuneti ca prioritatile sunt guvernarea si integrarea, dar riscati sa blocati activitatea Parlamentului ...

- Nu, nu, nu. De ce sa fie blocat? Stiti cat dureaza aceste proceduri? Douazeci de minute la Camera si eventual doua zile la Senat. O zi schimbam regulamentul si a doua zi schimbam presedintii celor doua Camere. Important e sa vedem daca din punct de vedere politic ajungem la aceasta solutie.

Pentru ca, repet, in acest moment schimbarea presedintilor celor doua Camere nu reprezinta prioritatea prioritatilor.