La Bursa de la Sibiu, evolutia leului si a paritatii euro/dolar au condus la realizarea de contracte pe raportul leu/dolar cu scadenta iunie la preturi de 29.000 lei, fata de 28.500 - 28.800 lei, in saptamana precedenta. Pentru scadenta martie, contractele au fost realizate la 29.400 - 29.750 lei.

Cotatiile mai ridicate pentru prima luna de primavara sunt explicate de brokeri prin faptul ca, din aprilie, urmeaza liberalizarea totala a contului de capital, care se asteapta sa aduca un val masiv de "bani fierbinti", ceea ce ar conduce la o apreciere mai mare a leului. in piata leu/euro cu scadenta martie, contractele au fost realizate luni la 38.580 - 38.

850 lei, care au reprezentat cele mai ridicate valori ale saptamanii. Euro a atins in cursul sedintei de vineri un minim de 38.000 lei, mai sus totusi cu 900 de lei fata de cel mai scazut pret inregistrat in decembrie.

"Datele contradictorii referitoare la economia de peste Ocean (unde cresterea principalilor indicatori economici este contrabalansata de imensul deficit comercial - peste 60 miliarde dolari) au mentinut operatorii in expectativa, acestia evitand adoptarea unor pozitii transante", explica Radu Balbaie, directorul de tranzactii al bursei sibiene, evolutia tranzactiilor pe pietele derivatelor pe

valute. Pe piata paritatii euro/dolar cu scadenta martie, desi lichiditatea a fost ridicata, pretul de inchidere de vineri s-a situat aproximativ la acelasi nivel (1,3185 dolar/euro) cu cel de la inceputul saptamanii, euro fluctuand intre un minim de 1,3140 si un maxim de 1,3315 dolari.

"Se pare ca economia SUA este intr-adevar pe cale sa se redreseze, una din consecinte fiind ca politica Rezervei Federale de crestere a dobanzii va continua", opineaza Radu Luca, economist la bursa sibiana. Cel mai probabil, pana la sfarsitul lunii dolarul va creste fata de euro, considera Luca.