Consiliul de Administratie al Bancii Centrale a decis sambata, dupa doua zile de dezbateri, o noua reducere a dobanzii de interventie cu 0,5 puncte procentuale, pana la nivelul de 16,5 la suta. Decizia BNR a fost luata in aceeasi saptamana in care a fost facut publica si rata anuala a inflatiei pentru 2004.

"Astfel, in ultimele 12 luni, rata dobanzii de interventie s-a redus cu 4,75 puncte procentuale, fata de o scadere cu 4,80 puncte procentuale a ratei inflatiei", se arata in comunicatul Bancii Centrale.

Pe langa dobanda de interventie, Consiliul de Administratie al BNR a decis si reducerea dobanzii platite bancilor pentru rezervele minime obligatorii in lei, dar si a celei pentru creditele acordate bancilor. Desi bancile comerciale ar trebui sa vada in reducerea dobanzii de interventie un semnal pentru ajustarea dobanzilor practicate la credite si la depozite, bancherii au pareri impartite.

Unii sustin ca bancile isi vor reduce dobanzile, atat la credite, cat si la depozite, chiar din urmatoarele saptamani. Altii sunt de parere ca ar trebui sa mai astepte cateva luni pana cand impactul introducerii cotei unice de impozitare si al ajustarii preturilor la energie isi va spune cuvantul asupra inflatiei in 2005.

"Este vorba de o decizie complexa, care se va reflecta in politica bancilor. In urmatoarele saptamani, vom asista la reduceri substantiale ale dobanzilor practicate de banci", ne-a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Insa alti bancheri sustin ca deciziile de reducere a dobanzilor ar putea fi amanate cu cateva luni.

"Decizia de reducere a dobanzii de interventie confirma tendinta de reducere a inflatiei, chiar daca ar putea aparea un mic puseu inflationist in prima parte a anului", ne-a declarat Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR.

In privinta dobanzilor practicate de banca, Cojocaru a precizat doar ca, la creditele acordate de BCR, dobanzile sunt printre cele mai mici de pe piata si ca orice decizie de modificare a dobanzilor va analiza evolutiile la nivel macroeconomic astfel incat sa nu fie afectati negativ nici clientii care iau credite de la BCR, nici cei care constituie depozite.

Dan Pascariu, presedintele HVB Bank, explica de ce bancile manifesta o prudenta care ar putea fi apreciata de unii drept exagerata. "Tendinta de reducere a dobanzilor este clara. Este o chestiune de timp pana cand si bancile comerciale isi vor ajusta dobanzile. Acum doi ani, multe banci si-au redus dobanzile, pentru ca apoi sa fie nevoite sa le creasca.

De aceea, cred ca acum bancile comerciale sunt mai prudente", ne-a declarat Pascariu. In ce priveste scaderea dobanzii primite de banci pentru rezervele minime obligatorii, bancherii cred ca nu este o veste foarte buna si considera ca reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii ar fi fost un semnal mult mai bun de crestere a increderii in economia romaneasca.

"Poate ca ar fi fost cazul ca BNR sa se uite si la nivelul rezervelor minime obligatorii - care reprezinta 18 la suta din depozitele in lei si 30 la suta din cele in valuta, in conditiile in care dobanzile scad si indicatorii econimici sunt in limite rezonabile", ne-a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB.

"Scaderea dobanzii primite de banci pentru rezervele minime obligatorii nu este o veste foarte buna. Nivelul rezervelor minime este inca foarte ridicat fata de oportunitatile de afaceri din economia romaneasca", sustine si reprezentantul BCR, Cornel Cojocaru.