Chiar daca se declara de acord cu masura de recalculare a pensiilor decisa de Guvern, reprezentantul FMI in Romania, Justice Graeme, sustine ca majorarea pensiilor nu ar trebui sa aiba loc in acest an.

Intr-o declaratie acordata agentiei Dow Jones, reprezentantul FMI se arata ingrijorat de scaderea incasarilor bugetare determinata de introducerea cotei unice de impozitare si recomanda Guvernului de la Bucuresti reducerea cheltuielilor bugetare si cresterea unor impozite indirecte, precum taxa pe valoarea adaugata si accizele.

In ce priveste procesul de recalculare a pensiilor, Justice Graeme sustine ca inceperea majorarii acestora nu ar trebui sa aiba loc in 2005, deoarece "situatia fiscala nu o permite, fiind deja luate prea multe decizii care afecteaza bugetul in acest an". De asemenea, o alta declaratie surprinzatoare a reprezentantului FMI se refera la momentul liberalizarii totale a contului de capital.

Desi, potrivit angajamentelor asumate in fata Uniunii Europene, Romania trebuie sa realizeze liberalizarea totala a contului de capital in prima jumatate a acestui an (cel mai probabil la inceputul lui aprilie a.c.), oficialul FMI spune ca o astfel de decizie nu poate fi luata decat in conditiile in care se reduc serios cheltuielile guvernamentale.

"Daca nu, Banca Centrala va fi pusa in imposibilitatea de a trece la liberalizarea reala a contului de capital", spune Graeme Justice. Oficialul FMI a explicat ca introducerea cotei unice de impozitare la un nivel de 16 la suta va crea presiuni inflationiste care se adauga celor rezultate din majorarea salariilor bugetarilor cu un procent mai mare decat cel convenit initial cu FMI.

In aceste conditii, reducerea deficitului bugetar este esentiala pentru a limita presiunile inflationiste si a permite BNR sa continue procesul de reducere a dobanzilor. Proces care este absolut necesar pentru liberalizarea fara probleme a contului de capital.

Dupa cum se stie, liberalizarea contului de capital va permite persoanelor fizice din strainatate sa deschida conturi in lei la bancile romanesti. Or, in conditiile in care dobanzile la depozite se mentin in jurul nivelului actual, de pana la 17 la suta, Romania devine deosebit de atractiva pentru fondurile speculative, care ar putea intra masiv in tara noastra.

Lucru considerat periculos atat de oficialii FMI, cat si de reprezentantii Bancii Centrale.

Acesta este si motivul pentru care delegatia FMI, care va incepe negocierile cu Guvernul Romaniei pe 26 ianuarie, va insista pentru tinerea sub control a deficitului bugetar, care "va trebui redus cu cel putin jumatate de punct procentual fata de nivelul de 1,4% din PIB estimat pentru 2004", a conchis Justice Graeme.