Motociclistul Romeo Dunca, singurul roman participant la Raliul Dakar, a terminat competitia pe locul 79. Timisoreanul si-a indeplinit astfel obiectivul, acela de a ajunge la finalul celei mai dure curse de anduranta din lume.

Performanta lui Dunca este cu atat mai insemnata cu cat, la prima sa participare in Raliul Dakarului, s-a aflat printre cei 104 motociclisti care au terminat cursa, din 230 de participanti la aceasta clasa. In ultima etapa, disputata ieri, pe plaja Oceanului Atlantic, Dunca s-a clasat pe locul 72. Romanul a parcurs ultimii 68 de kilometri ai raliului in 25 de minute si 59 de secunde.

In total, Dunca a strabatut cei aproape 9.000 de kilometri ai raliului in 86 de ore, 7 minute si 12 secunde, la 38 de ore in spatele castigatorului, Cyril Depres. In urma aventurii traite in Raliul Dakarului, Romeo Dunca ar putea primi titlul de cetatean de onoare al Timisoarei.

Secretarul Primariei din Timisoara, Ioan Cojocari, a spus ca Dunca va primi din partea autoritatilor nu o recompensa materiala, ci una morala, ca semn al recunostintei locuitorilor: "Nu excludem insa nici acordarea titlului de cetatean de onoare al orasului Timisoara", a spus Cojocari.

Clasa moto e este cea mai dificila si riscanta, doi dintre participanti pierzandu-si viata in aceasta editie a Raliului Dakar. Spaniolul Jose Manuel Perez a murit in urma unui accident, iar italianul Fabrizio Meoni a decedat in urma unui stop cardiac, ridicand la 11 numarul motociclistilor morti in istoria raliului.

La categoria auto, Raliul Dakar a fost castigat de echipa formata din francezii Stephane Peterhansel si Jean Paul Cottret, care au strabatut traseul in 52 de ore, 31 de minute si 39 de secunde. Echipajul feminin compus din germanca Jutta Kleinschmidt si italianca Fabrizia Pons a incheiat traseul pe locul trei, la 3 ore si 22 de minute distanta de lider.

Din cele 163 de autoturisme inscrise la start, doar 73 au reusit sa treaca linia de sosire, fiind clasa participanta cu cea mai mare rata de abandonuri. La clasa camioane, laurii au revenit echipei rusesti compuse din Firdaus Kabirov, Aydar Belyaev si Andrey Makeev, care a incheiat raliul cu timpul de 71 de ore, 13 minute si 55 de secunde.