Stie Basescu ce stie cind vorbeste despre “solutia imorala numita PUR”

Omul propus de umanisti sa preia sefia Agentiei Nationale pentru Sport are un trecut intunecat.

Florian Gheorghe este pe punctul de a fi numit presedinte al Agentiei Nationale pentru Sport. Hocheist modest, antrenor mediocru si tovaras cu Dan Voiculescu, liderul PUR, Gheorghe are un trecut care nu-l recomanda pentru o functie cu rang de secretar de stat.

Catalogat drept “betiv ranchiunos” si considerat incompetent de colegii din federatie, el a fost acuzat public de jucatorii echipei nationale, pe vremea cind activa in cadrul FRHG, ca pretinde diverse comisioane si ca fura echipamentul de joc. “Evenimentul zilei” va prezinta citeva episoade ce releva lipsa de moralitate a omului nominalizat de PUR sa conduca destinele sportului romanesc.

Daca se aduce in discutie numele lui Florian Gheorghe la Federatia Romana de Hochei pe Gheata, unii ridica din umeri, altii rid pe sub mustati, iar cei mai multi se rezuma sa spuna ca a fost o vreme antrenorul echipei nationale. “Ar fi multe de povestit, dar cum, cel mai probabil, Gheorghe va fi seful ANS, ne abtinem. E un tip cu relatii, prieten cu Dan Voiculescu.

Sotia sa, Anca Gheorghe, este sefa de cabinet a lui Voiculescu. In plus, e un om foarte razbunator, asa ca...”, indrazneste sa explice un angajat cu state vechi in federatie. Pentru a afla amanunte despre cel care ar putea prelua sefia ANS, am apelat la arhiva “Evenimentul zilei”. Surprizele n-au fost putine.

Le-a cerut jucatorilor trei ceasuri Seiko

In 1993, pe vremea cind Gheorghe era antrenor federal, iar protectorul sau, Dan Voiculescu, presedinte al federatiei, antrenorul echipei nationale de hochei, Anton Crisan, sprijinit de jucatori, s-a razvratit, formulind acuze grave. Dezvaluirile, gazduite in paginile ziarului nostru pe 24 februarie 1993, au fost de-a dreptul socante.

“Gheorghe Florian a ajuns antrenor federal numai prin bani si relatii. (...) Este un tip cu un comportament care nu are nici o legatura cu civilizatia. La Mondialele din Austria, in 1992, s-a imbatat si a inceput sa-i injure pe hocheistii de la Steaua”, marturisea atunci Crisan. O saptamina mai tirziu, jucatorii aveau sa vorbeasca si despre adevaratul motiv al supararii lui Florian Gheorghe.

Paul Burada, cel mai valoros hocheist roman al vremii, a lamurit lucrurile. “La Mondialele din Austria, organizatorii au oferit tuturor componentilor din loturile reprezentative cite un ceas Seiko. Gheorghe, la vremea aceea antrenor principal, s-a dus la trei jucatori si le-a cerut ceasurile. A motivat ca ei nu le merita fiindca n-au jucat.

Le-a cerut ceasurile lui Radu Viorel, Dimache si Ungureanu, pentru a le da antrenorului secund, doctorului si presedintelui FRHG, Dan Voiculescu. (...) A doua zi dimineata, Gheorghe Florian a venit beat la masa si a inceput sa-i injure pe cei trei hocheisti pentru ca au refuzat sa-i dea ceasurile”, declara Burada in “Evenimentul zilei” din 1 martie 1993.

A incercat o deturnare de fonduri

Selectionerul Anton Crisan a continuat seria acuzatiilor. “Mi-a propus sa semnez un program fictiv de meciuri de pregatire, care continea vreo opt meciuri in strainatate, pe care, vezi Doamne, le-as fi efectuat. Asta ca sa poata obtine niste bani de la minister. Este un dobitoc daca isi inchipuie ca as fi putut semna asa ceva!”

Mai mult, Crisan sustinea ca actualul pretendent la functia de presedinte al ANS a beneficiat de foloase nemeritate in urma cumpararii de echipament sportiv din SUA.

“Asa este Florian Gheorghe: un betiv si un ranchiunos care intotdeauna a jucat la doua capete, sa poata da vina pe altcineva in caz de esec”, concluziona antrenorul de atunci al nationalei.

Santaj cu caviar

Impulsionati de marturisirile lui Crisan, citiva hocheisti au avut curaj sa-l denunte pe Gheorghe. In “Evenimentul zilei” din 25 februarie 1993, Danut Popovici, unul dintre cei mai valorosi fundasi din tara la acea vreme, a facut si el dezvaluiri incendiare.

Florian Gheorghe i-ar fi pretins trei kilograme de icre negre pentru a-i restitui un ceas Seiko, premiu pe care jucatorul il primise de la organizatorii Campionatelor Mondiale de tineret din 1988, din Japonia, in contul titlului de cel mai bun fundas. “In avion, Gheorghe m-a chemat la el si mi-a spus: “Vrei ceasul? Depinde doar de tine ca sa-l ai.

Imi dai trei kilograme de icre negre si e al tau”.

Si i-am dat icrele. La sfirsitul competitiei, mi-a mai cerut si zece crose. Noi nu prea aveam echipament si fiecare se descurca asa cum putea. Pentru trei-patru sticle de votca, jucatorii straini, mai dotati decit noi, ne dadeau crose, patine si casti. Crosele astfel obtinute le voia domnul Florian. Si, pentru ca nu i le-am dat, a inceput sa-mi caute nod in papura”, a completat Popovici.

“Am trecut in nefiinta o sticla de whisky

Fragment din cartea lui Voiculescu

Intr-una dintre cartile sale - “Adevarul despre Crescent” -, Dan Voiculescu evoca prietenia cu Gheorghe.

Fragmentul urmator se refera la, zilele revolutiei din decembrie `89: “Spre seara (n.r.- 21 decembrie 1989), impreuna cu bunul meu prieten, hocheist si el, Florian Gheorghe, nu inainte de a fi trecut in nefiinta o sticla cu whisky, ne-am suit in masina si am plecat la Intercontinental sa ne continuam opera revolutionara.

Am ajuns la un moment la baza cladirii Palatului, in coltul acestuia care se invecineaza cu Hotelul Athenee Palace.

Pe neasteptate a inceput un tir sustinut dinspre Athenee Palace inspre Palat. Cu mult curaj, demnitate si simt al datoriei i-am spus atunci colegului: “Florine, hai, uscheala, ca nu-i de noi, pe aici ne ramin oasele daca n-o intindem repejor””.

Cornel Chirita a fost exclus de Gheorghe din activitate: "Ne trata ca pe prosti"

Cornel Chirita, fostul capitan al echipei nationale de hochei antrenate de Florian Gheorghe, nu se teme sa confirme intimplarile povestite de colegii sai de-atunci. In prezent angajat al Vamii Galati, Chirita a fost exclus din hochei de Gheorghe pentru ca a avut curajul sa-l contrazica pe antrenor si sa le ia apararea coechipierilor.

Domnule Chirita, va mai amintiti de “era Gheorghe” la nationala de hochei?

Sigur, doar mi-a marcat activitatea. Tot ceea ce au povestit colegii mei la vremea respectiva, referitor la intentia de a le lua ceasurile si la comportamentul sau, este adevarat. Eu am avut mari divergente cu Gheorghe vizavi de tactica de joc si de comportamentul sau dictatorial. Ne trata ca pe prosti.

Cum asa?

Cind le-a cerut ceasurile celor trei colegi-Viorel, Dimache si Ungureanu-, noi, jucatorii, am facut o sedinta, hotarindu-ne sa luam atitudine si sa nu cedam. In calitate de capitan de echipa, i-am comunicat asta, spunindu-i ca nu e normal ceea ce face.

Care au fost consecintele acelei discutii?

Baietii au ramas cu ceasurile, dar, la intoarcerea acasa, Gheorghe s-a razbunat pe mine. Nu numai ca am fost scos din lot, dar m-a suspendat pe viata.

Era un antrenor bun?

As spune ca era rupt de realitate. Tin minte ca, la un moment dat, ne-a cerut sa jucam intr-un sistem pe care nu-l exersasem deloc. I-am spus ca nu se poate si l-a deranjat teribil. In plus, ca multi alti antrenori, avea simpatiile lui in echipa.

Credeti ca este in stare sa conduca sportul romanesc?

Cit a fost la hochei n-a facut nimic deosebit. Nu poate face ceva bun pentru sportul romanesc fiindca, in primul rind, nu e un tip echidistant. Ii place doar sa se laude si sa faca totul pe pielea altora.

Marius Chican, Cristian Hubali