Invatamintul universitar se schimba din temelii. Trei ani de facultate, doi ani de masterat. Mai putine specializari in cadrul fiecarei universitati si supliment la diploma de studii. La toate acestea trebuie sa se astepte, din aceasta toamna, viitorii studenti.

Profesorii universitari, decanii si rectorii dezbat modificarile pe care Romania trebuie sa le faca in invatamintul universitar pentru a se alinia la standardele europene. Rectorii mai multor universitati din toata tara s-au intilnit, vineri, la Bucuresti pentru a cadea de acord cu schimbarile ce se impun.

Cert este ca rectorii trebuie sa reduca numarul specializarilor din universitati si sa le elimine pe acelea care nu mai sint cautate pe piata fortei de munca. „La Facultatea de Chimie industriala, din 13 specializari am pastrat doar 7. Toate aceste specializari le vom grupa intr-un nomenclator, pe care trebuie sa-l elaboram cit de curind.

Trebuie sa stabilim pentru fiecare specializare in parte disciplinele ce se vor studia si competentele pe care le vor capata absolventii dupa terminarea fiecarei specializari“, ne-a declarat Ecaterina Andronescu, rector al Universitatii Politehnica Bucuresti.

Supliment la diploma de studii

Numarul anilor de studiu va fi modificat. Dupa 3 ani, studentii din majoritatea facultatilor vor sustine examenul de licenta. Apoi vor urma, timp de doi ani, un masterat sau isi vor putea da doctoratul dupa alti 3 ani de studiu. Exista domenii in care nu se opereaza schimbari, cum sint medicina si arhitectura.

Dupa 3 ani de facultate, tinerii vor primi atit o diploma de licenta, cit si un supliment de diploma elaborat intr-o limba de circulatie internationala. „In acest supliment vor fi trecute competentele pe care le-a capatat studentul, iar pe baza lui se va lua decizia angajarii.

Angajatorii vor vedea clar ce stie sa faca tinarul respectiv“, a declarat ministrul Educatiei, care sustine ca, dupa 3 ani de studiu, absolventii ar trebui sa aiba dubla specializare.

Exista insa rectori care nu sint de acord si sustin ideea specializarii unice. „Trebuie sa ajungem la un consens, decizia trebuie luata cit mai repede, ca sa-i anuntam la timp pe cei care vor sa intre in acest an la facultate“, le-a spus ministrul Educatiei, Mircea Miclea, rectorilor veniti fiecare cu o idee de schimbare.

Unii au spus ca ar trebui stabilit un nomenclator al specializarilor din universitati, altii au afirmat ca pot fi trecute in acest nomenclator doar specializarile finantate de la bugetul de stat, iar fiecare universitate poate stabili si alte specializari contra cost.

Declaratia de la Bologna

Toate aceste schimbari trebuie implementate in Romania pina in 2007, anul integrarii Romaniei in UE. In 1999, majoritatea tarilor europene, inclusiv tara noastra, au semnat Declaratia de la Bologna, ce prevede armonizarea invatamintului din aceste tari.

Astfel, se prevede invatamint structurat pe cicluri de studiu - trei ani de faculate, doi ani de masterat, trei ani de doctorat - si stabilirea unui nomenclator al specializarilor. Totodata, prin armonizarea invatamintului european se urmareste ca tinerii din tarile membre sa poata lucra, pe baza studiilor pe care le au, in orice stat din Europa.

Declaratia de la Bologna pune accent pe calitatea invatamintului. Drept urmare, Romania va infiinta Agentia Nationala privind Calitatea Invatamintului, ce va monitoriza fiecare universitate.