Fostul lider al Partidului Comunist Chinez, Zhao Ziyang, a murit luni dimineaţă la un spital din Beijing la varsta de 85 de ani, dupa ce a suferit o serie de comoţii cerebrale.

Cunoscut pentru reformele curajoase in domeniul economic, el a fost exclus din partid in 1989 din cauză că s-a impotrivit intervenţiei militare impotriva demonstranţilor din Piaţa Tien An Men.

Zhao Ziyang a devenit prim ministru in 1980 şi lider al partidului şapte ani mai tirziu.

El a inceput o serie de reforme curajoase in domeniul economic, dar a fost exclus din partid in 1989 din cauză că s-a impotrivit intervenţiei militare impotriva demonstranţilor din Piaţa Tien An Men.

Zhao Ziyang va intra in istorie pentru vizita făcută in Piaţa Tien An Men in 1989.

El s-a dus să le ceară studenţilor protestatari să plece. Cu lacrimi in ochi le-a spus: "iertaţi-ne, am venit prea tirziu să vorbim cu voi".

La doar cateva ore după această vizită a fost impusă legea marţială şi trupele au intrat in Beijing.

Zhao Ziyang şi-a pierdut funcţia de lider al partidului comunist şi de atunci nu a mai fost văzut niciodată in public.

Primele critici la adresa autorităţilor

Demonstraţiile pro democraţie din 1989 au fost inăbuşite de armata chineză.

La doar cateva ore după moartea sa, secretarul lui, Bao Tang, a dat publicităţii o declaraţie in care acuză autorităţile de la Beijing că l-au ţinut in mod ilegal timp de 16 ani in arest la domiciliu pe Zhao Ziyang.

Bao Tong insuşi a fost inchis timp de şapte ani pentru susţinerea demonstraţiilor pro-democraţie şi continuă să se afle sub supraveghere permanentă.

In declaraţia primită de BBC el spune că in China nu sunt respectate libertăţile civile şi că puterea - atat in cadrul partidului, cat şi al guvernului - este coruptă de interese economice.

Aceasta este prima critică oficială privind tratamentul aplicat de guvernul chinez fostului lider al Partidului Comunist.

Autorităţile s-au temut că decesul lui Zhao Ziyang ar putea fi folosit ca platformă de cei care doresc reforme.

Nu este insă clar dacă acest lucru se va traduce in acţiuni de protest, sau in acţiuni de comemorare publică a vieţii lui Zhao Ziyang.

Bao Tong scrie in scrisoarea trimisă la BBC că la 16 ani după evenimentele din Piaţa Tien An Men "durerea incă rămane, ingropată in inimile şi minţile oamenilor".