Birourile din Londra si Bruxelles ale firmei britanice de avocatura Freshfields Bruckhaus Deringer au fost alese drept consultanti internationali pentru construirea conductei “Nabucco”, care va transporta gaze naturale din Orientul Mijlociu si regiunea Marii Caspice in Austria. Traseul conductei va trece prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria.

Conform informatiilor aparute in Financial Times, Freshfields Bruckhaus Deringer este una dintre cele mai mari cinci firme de avocatura din Marea Britanie. Ea face parte din “cercul magic” – numele dat acestor cinci firme din City-ul londonez pentru capacitatea lor de a rezolva aproape orice speta.

De altfel, Freshfields Bruckhaus Deringer are o experienta bogata in proiecte energetice de mare amploare, fiind implicata in acest moment in realizarea unei conducte petroliere care leaga Nigeria de Ghana, precum si in realizarea conductei petroliere Baku-Tbilisi-Ceyham, care va livra pe piata occidentala petrol din Azerbaidjan.

Conform estimarilor specialistilor occidentali, constructia gazoductului “Nabucco”, care va livra Europei gaze din Iran, Egipt si Turkmenistan, poate duce la scaderea dependentei fata de importurile din Rusia. Conform declaratiilor oficialilor romani, construirea conductei va fi finantata in proportie de 50% de catre Uniunea Europeana, restul fiind impartit intre beneficiari.

Gazoductul este planificat sa transporte 30 miliarde metri cubi de gaze annual, incepind cu 2010. Partea romana va fi implicata in proiect prin intermediul firmei Transgaz.