Secuii care militeaza de ceva vreme pentru autonomie teritoriala par a nu avea succes nici dincolo de granita. Dupa intalnirea avuta cu seful executivului de la Bucuresti, premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, le-a transmis ca nu va sprijini proiectul ce vizeaza organizarea unui referendum local privind autonomia Tinutului Secuiesc.

In schimb, el a apreciat drept incurajatoare masurile de descentralizare ale autoritatilor romane, masuri ce corespund si exigentelor Uniunii Europene.

Intamplator sau nu, in conditiile in care mai multe evenimente au readus in atentie problema autonomiei teritoriale, Calin Popescu Tariceanu a efectuat prima sa vizita oficiala, in calitate de premier, la Budapesta.

Sustinatorii autonomiei Tinutului Secuiesc s-au trezit cu un raspuns diplomatic din partea omologului ungar al lui Tariceanu, acesta lasand sa se inteleaga ca nu sprijina proiectele care urmaresc autonomia pe criterii etnice.

Numirea unui prefect UDMR in Covasna a generat protestele liderilor PNL-PD din judet, acestia revenind ulterior la sentimente mai putin "patriotice" si retragandu-si demisiile din fruntea filialelor. A urmat apoi "incidentul Trianon", un documentar despre apartenenta Transilvaniei la imperiul ungar, filmul fiind difuzat in mai multe judete din Ardeal, desi nu avea autorizatie.

Un fost deputat UDMR propunea, zilele trecute, modificarea Constitutiei si a legilor privind administratia si partidele politice in vederea autonomiei maghiarilor. In acest context, premierul Calin Popescu Tariceanu a ales Ungaria ca destinatie pentru prima sa vizita oficiala.

Ieri, inainte de intalnirea celor doi sefi de guverne, Consiliul Secuilor din Scaunul Gheorgheni i-a trimis premierului Ferenc Gyurcsany o scrisoare deschisa prin care ii solicita sa discute cu Tariceanu problema organizarii unui referendum local pentru autonomia Tinutului Secuiesc.

Tariceanu si Gyurcsany au adoptat un limbaj diplomatic si au facut apel la criteriile Uniunii Europene, marsand pe ideea unui parteneriat guvernamental care va consta in organizarea de intalniri bilaterale anuale, pe proiecte de dezvlotare regionala.

"Intelegem ca viitorul nostru este legat si cautam ca in discutiile noastre sa abordam astfel de lucruri, si nu problemele care ne despart", a spus Ferenc Gyurcsany, in timp ce Calin Popescu Tariceanu a apreciat sprijinul Ungariei pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

El spera ca Ungaria sa se afle printre primele tari care vor ratifica Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Descentralizare DA, autonomie teritoriala, ba

Premierul ungar le-a transmis secuilor ca proiectul lor nu este sprijinit de Budapesta, preferand insa o formula diplomatica in locul unui raspuns transant. Guvernul ungar este "incurajat" de preocuparea autoritatilor romane de a asigura descentralizarea si autonomia deciziilor la nivel local, a declarat premierul ungar Ferenc Gyurcsany.

El a amintit ca principiul descentralizarii, sustinut inclusiv de institutiile europene, se refera la toate minoritatile nationale aflate pe teritoriul unui stat, si nu la o anumita etnie.

Intrebat cum comenteaza scrisoarea care i-a fost adresata de reprezentantii Consiliului Secuilor din Scaunul Gheorgheni, Gyurcsany a precizat ca autoritatile de la Budapesta sustin acele initiative care intrunesc si exigentele UDMR. Or, udemeristii nu au sprijinit acest proiect, promovat de Uniunea Civica Maghiara.

Vizele nu vor fi acordate pe criterii etnice

Un alt subiect abordat de cei doi a vizat intentia guvernului ungar de a introduce vize pentru programe avand ca scop mentinerea identitatii culturale si intarirea relatiilor de familie. Premierul ungar a precizat ca programul vizelor se va baza pe principiul cetateniei, si nu pe criterii etnice, acest punct de vedere fiind sustinut si de premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu.

"Amandoi suntem de parere ca acest tip de vize nu poate fi acordat pe criterii etnice, ci pe baza de nationalitate. Nu cred ca se pune problema oportunitatii sau a neoportunitatii acestor vize, atata timp cat aceste reglementari sunt abordate in spirit european", a spus Tariceanu.

La inceputul anului, premierul Ferenc Gyurcsany anuntase ca guvernul de la Budapesta doreste sa-i ajute pe maghiarii din alte tari introducand vize pe criterii etnice si simplificand legislatia referitoare la imigratie.

Vizele, care ar putea fi introduse pana la 31 martie 2005, vor avea o valabilitate de cinci ani, asigurand intrari multiple in tara si o perioada de sedere mai mare de 90 de zile, insa nu presupun si drept de munca.

"Nu avem timp de mers la filme"

Reactia autoritatilor din Romania in privinta documentarului "Trianon" nu a fost una potrivita, a comentat premierul Tariceanu.

Insa el a adaugat ca acelasi lucru poate fi spus si despre initiativa autorilor acestei pelicule: "Probabil ca abordarea nu a fost una fericita in ceea ce a insemnat reactia unor autoritati din Romania, dar cred ca nici ideea celui care a facut acest film nu a fost foarte inspirata".

Tariceanu a mai spus ca nu cunoaste in detaliu acest subiect si a subliniat ca executivul este mai putin preocupat de problemele trecutului, in general, si de discutiile asupra Trianonului. "Nu avem timp de mers la filme. Ne preocupa mai mult integrarea europeana", a declarat Tariceanu.