Fondurile alocate de la bugetul de stat pentru plata salariilor compensatorii pentru cei 5.100 de salariati din minerit care vor fi disponibilizati in cursul acestui an se ridica la 690,6 miliarde lei. Adica, fiecare miner ramas fara loc de munca va avea la dispozitie 3.500 de euro sa-si refaca viata. Disponibilizarile se vor face „la cerere”: circa 1.

000 de salariati ai Minvest Deva, 200 de la Moldomin, 200 de la Cuprumin si alti aproape 1.000 de la minele din Valea Jiului.

Codrut Seres, ministrul Economiei, a declarat ca fondurile necesare vor fi acoperite pe baza unui imprumut contractat de la Banca Mondiala (in valoare de 120 milioane dolari, din care jumatate vor fi alocate pentru salarii compensatorii) si din resurse bugetare.

ANGAJATI FARA SALARII

In ceea ce-i priveste pe minerii ramasi, Marin Condescu, presedintele Centralei Nationale Miniere (CNM), a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca societatile din minerit nu au avut bani sa plateasca la timp salariile, situatia lor dificila fiind determinata de mai multi factori.

Ministrul Economiei a negat insa ca ar fi probleme cu plata salariilor: „Nu exista nici un fel de problema cu salariile, asa cum am afirmat si la sfirsitul saptaminii trecute, si asa cum au spus si reprezentantii companiilor nationale sau ai sindicatelor. Suntem in grafic. Sunt diverse societati, companii care au zi de salariu ziua de astazi (n.

r - luni), altele care au ca zi de salariu ziua de miine. Nu exista intirzieri, nu exista sincope in primirea banilior de catre salariati”.

Pe de alta parte, potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei si Comertului, bugetele de venituri si cheltuieli aferente 2005 ale companiilor din subordine vor fi aprobate pina la sfirsitul lunii ianuarie.