Dosarul RAFO se ingroasa pe zi ce trece. Procurorii l-au audiat ieri pe Alexandru Iancu, presedintele Balkan Petroleum. A fost adus la Parchet si Ovidiu Tender, care a declarat ca numele sau a fost implicat nejustificat in ancheta. Intr-un alt dosar, trei sefi de la Petromidia sunt acuzati de privatizarea frauduloasa a societatii si de deturnare de fonduri.

In acest din urma caz surprinde ca ca nimeni de la APAPS nu se afla pe lista acuzatilor.

ACUZATII

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cerceteaza 19 persoane intr-un dosar din anul 2003 pentru savirsirea infractiunilor de spalare de bani, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni. In acest caz vor fi audiate si persoane implicate in relatiile comerciale si financiare derulate intre Rafo Onesti, Carom Onesti si alte societati.

Procurorii Parchetului instantei supreme au audiat pina acum mai multe persoane, printre cei convocati numarindu-se functionari APAPS si actionari ai VGB Impex SRL.

Toate cele 19 persoane cercetate in cazul Rafo, de catre procurori ai Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, au fost date in consemn la frontiera.

In aceasta situatie, la inceputul saptaminii trecute, pe Aeroportul International Henri Coanda, autoritatile au impiedicat iesirea din tara a fostului director general al Rafo Onesti, Toader Gaureanu si omul de afaceri Constantin Margarit, actionar al VGB Impex SRL.

PLEDEAZA NEVINOVATI

Alexandru Iancu a sosit la sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie in jurul orei 13.00, impreuna cu avocatul sau.

Alexandru, Eugen si Octavian Iancu - actionari la VGB - sint urmariti penal pentru evaziune fiscala, delapidare, abuz in serviciu, procurorii urmind sa dispuna - atit in cazul lor, cit si al celorlalti 19 invinuiti in dosarul 171/P/2003 - cercetarea si pentru savirsirea infractiunilor de spalare de bani, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni, informa, in urma cu o saptamina,

Parchetul instantei supreme.

Tot luni, in acelasi caz, a fost la Parchet si omul de afaceri Ovidiu Tender. La iesirea din sediul institutiei, el a declarat ca procurorii i-au prezentat acuzatiile si i-au comunicat de ce a fost chemat, insa nu a dat declaratii in dosarul Rafo.

"Am fost invinuit, dar sunt nevinovat", a spus Tender, dupa ce a iesit din cladire, insotit de avocatul sau.

DOSAR TRANSPARENT?

Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, declara, in legatura cu acest caz, ca timp de noua luni s-au facut investigatii preliminare. Incepind de saptamina viitoare, aceasta ancheta, care a fost declansata ca urmare a sesizarilor SRI si Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, "se va face la vedere".

Totodata, procurorul general al Romaniei a afirmat ca in acest caz s-au luat masuri de indisponibilizare a bunurilor persoanelor cercetate pentru recuperarea prejudiciului produs de acesta.

Potrivit procurorilor, pe linga cei invinuiti, printre care se numara Ovidiu Tener si Corneliu Iacobov, vor fi audiate si persoane implicate in relatiile comerciale si financiare derulate intre Rafo Onesti, Carom Onesti si alte societati.

Ancheta - care vizeaza circuitele financiare intre cele doua rafinarii si mai multe firme - a inceput in 2004, prin solicitarea si ridicarea de documente, identificarea firmelor, persoanelor si relatiilor comerciale in cauza.

Cercetarile vizeaza stabilirea relatiilor comerciale ale Rafo cu grupul de firme VGB si Dany Group, modalitatile de plata, precum si cazurile de restituire a unor sume cuprinse intre trei miliarde si 88 de miliarde de lei de la VGB Oil catre persoane fizice cu motivatia "restituire creditare firma".

Anchetatorii vor mai urmari modalitatile in care acciza evidentiata si taxa de drum rezultata in urma procesarii nu au fost virate bugetului de stat, prejudiciul momentan stabilit fiind de aproximativ trei mii de miliarde de lei. De asemenea, se va urmari evidentierea in actele contabile ale firmelor care au achizitionat combustibil de la Rafo si Carom a operatiunilor comerciale efectuate.

DOSARUL PETROMIDIA

Parchetul General a preluat de la PNA un dosar privind rafinaria Petromidia. Este cercetata modalitatea de privatizare a SC Petromidia SA si stabilire a valorii actiunilor in raport cu pretul de piata, modalitatea de inregistrare a unor venituri in evidenta contabila si deturnare de fonduri.

Grupul Rompetrol considera insa acuzatiile nefondate si crede ca asocierea numelui Petromidia cu RAFO serveste unui singur scop: deturnarea atentiei de la adevaratele fraude economice din Romania. "Speram ca investigatiile vor fi conduse transparent si observand legile in vigoare, oricare ar fi motivele declansarii lor”, se arata intr-un comunicat Rompetrol.

un articol NewBusiness