Episcopul vicar Ciprian Campineanul, membru in Comisia de Bioetica a Bisericii Ortodoxe Romane, a declarat ca o parere personala ca Biserica nu ar trebui sa fie de acord cu fecundarea in vitro, nici in cazul femeilor mai tinere si cu atat mai putin in cazul celor in varsta. Deocamdata, BOR nu are o pozitie oficiala in legatura cu acest subiect, care nu a fost discutat de Sfantul Sinod.

"In termeni generali, putem spune ca un astfel de caz ne-a socat pe toti. Indraznesc sa caracterizez acesta dorinta a unei femei de 67 de ani drept un act egoist. Femeia a vrut sa-si faca ei insasi un dar, la aceasta varsta", a spus prelatul. Acesta a adaugat ca "medicul este interesat sa realizeze aceste interventii, dar este bine sa tina cont de morala crestina.

Pentru clerici, actul in sine este o interventie in legile naturale de procreere. Ce s-a intamplat cu celelalte doua vieti, cu embrionii care au murit? Noi nu ne putem substitui lui Dumnezeu".

La randul sau, Comisia de Bioetica a Colegiului Medicilor din Romania (CMR) a solicitat Colegiului Medicilor al Municipiului Bucuresti o informare in legatura cu respectarea principiilor etice in cazul Adrianei Iliescu. Comisia Europeana recomanda ca varsta maxima pentru reproducere asistata sa se limiteze la perioada fertila a femeii.

Astfel, in Franta, aceasta este de 40-45 de ani, in Olanda este de 45 de ani, a explicat dr. Vasile Astarastoaie, presedintele Comisiei de Bioetica a CMR. Insa, nici o recomandare sau normare legislativa nu stabileste vreo limita in Romania.

Ministrul Sanatatii va initia o dezbatere publica cu privire la cazul Adrianei Iliescu, dar pana atunci va acorda tot sprijinul pentru asigurarea serviciilor medicale necesare lauzei si nou-nascutului.

"Ministerul nu incurajeaza interventii la persoane care depasesc varsta curenta de fertilitate, iar in urmatoarea perioada vor fi analizate toate implicatiile din punct de vedere medical, etic si financiar in ceea ce priveste acest caz", se arata intr-un comunicat al MS.

in prezent, exista un proiect de lege privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical, avizat de catre Ministerul Sanatatii, care se afla in dezbatere la Parlament. Conform acestui act normativ, tehnicile de reproducere umana asistata medical sunt interzise in cazurile de infertilitate determinate de varsta.

Legea nu a fost promulgata insa, din cauza ca ar fi permis exportul de embrioni congelati, un export ce poate fi asemanat cu traficul de copii. Duminica dimineata, Adriana Iliescu, profesor universitar, in varsta de aproape 67 de ani, a nascut la Spitalul "Panait Sarbu" o fetita de 1,4 kilograme conceputa prin fertilizare in vitro.

Adriana Iliescu a devenit astfel cea mai varstnica mama din lume.

BBC: Presa britanică despre cazul Iliescu

Presa britanică comentează luni naşterea micuţei Eliza Maria.

In Marea Britanie, cotidianul The Daily Telegraph scrie că naşterea micuţei Eliza Maria provoacă o dezbatere etică, medicală şi religioasă pe tema tratamentului de fertilitate la femeile mai in varstă.

"Mămica mea e mai...", acest clasic refren competitiv e completat de ziarul Guardian cu cateva cuvinte şi o explicaţie la fotografiile publicate pe prima pagină.

"Mămica mea e mai bătrană decat a ta. Cand această fetiţă romancă va avea 21 de ani, mama ei va avea 87."

Cazul extraordinar al Adrianei Iliescu, va face probabil să se audă din nou apeluri la impunerea de restricţii in cazul tratamentelor de infertilitate, scrie The Guardian, in timp ce Daily Telegraph susţine că alte femei care nu mai sunt chiar tinere, dar speră să devină mame, vor mai avea doar doi ani in care să incerce să conceapă in

Romania fiindcă o nouă lege ar urma să limiteze la 50 de ani varsta celor care beneficiază de tratament de infertilitate.