"Nu am avut absolut nici un fel de afacere cu RAFO, in afara de o intentie de a pune umarul la salvarea din situatia dificila in care se afla RAFO la sfarsitul anului 2002 si inceputul anului 2003, intentie care nu s-a finalizat", a spus Tender, mirat de implicarea lui de catre anchetatorii Parchetului instantei supreme in cazul VGB-RAFO.

Ca nu este deloc asa, stau marturie documente semnate in numele firmelor lui, de el sau de Tiberiu Tender, care au dus la o pozitionare foarte buna a acestora in raport cu Rafinaria din Onesti. Astfel, societatile comerciale ale afaceristului au devenit creditori printr-un lung sir de contracte de cesiuni de creanta.

In aceste conditii, Tender nu poate fi vazut ca "bunul Samaritean" care salveaza milos rafinarii, ci ca un afacerist care, avand un spate politic puternic, ca si Iacobov, si-a permis sa intre intr-un joc in care castigatorii sunt dinainte cunoscuti. Increngatura creata prin astfel de contracte realizate si cu alte firme care-i poarta amprenta - precum VGB sau FABER INVEST & TRADE Inc.

- au adus RAFO Onesti in starea de a fi garantat toate bunurile, pe rand, cu toti acesti creditori.

ZIUA incepe de astazi sa publice, in premiera, documentele care au stat la baza acapararii rafinariei, precum si spectaculoasele clauze care fac din creditori beneficiarii unui bun cu un patrimoniu a carui valoare este incomparabil mai mare decat creantele preluate la un moment dat de acesti afaceristi, in detrimentul statului roman pe care l-au suntat cu complicitatea autoritatilor de atunci.

Baza piramidei

In septembrie 2001, rafinaria RAFO, care fusese oprita mare parte a timpului pe parcursul a doi ani din cauza lipsei finantarii pentru exportul de titei, a fost repornita la 80% din capacitate.

In 26 octombrie 2001, a avut loc semnarea contractului de privatizare, prin care consortiul compus din IMPERIAL Oil Bacau-Canyon Servicos Portugalia a cumparat pachetul majoritar de actiuni, de 59,9 la suta. In 9 ianuarie 2002, RAFO Onesti a trecut in proprietatea acestui consortiu dupa plata ultimei transe.

In 12 aprilie 2002 s-a semnat actul aditional la acest contract de vanzare-cumparare a pachetului de actiuni rezultat din conversia datoriilor, plata urmand sa se faca in rate egale, pe 5 ani.

Preambul VGB la conspiratia cu Tender

Pana la intrarea in "joc" a lui Ovidiu Tender, in data de 27 august 2003, intre SC RAFO Onesti, in calitate de debitor si VGB OIL, in calitate de creditor, s-a semnat un contract de garantie reala mobiliara. Obiectul contractului consta in garantarea si executarea unei creante in valoare de 17.723.117 dolari, la care se adauga si penalizarea din Acordul de Finantare in valoare de 8.000.

000 de dolari. Creanta ajungea astfel la 25.723.000 de dolari.

In contract se stipula ca: "in eventualitatea incheierii intre parti a unui contract de frunizare de titei, in scopul relansarii activitatii productive si asigurarii executarii creantei prin plati substantiale, prin prezentul contract se garanteaza si obligatia de plata a pretului titeiului, eventualelor dobanzi, penalitati de intarziere si orice alte sume datorate de debitor si care au legatura

cu obligatia principala, in conformitate cu prevederile contractului care se va incheia intre parti". VGB OIL este asigurat de RAFO, prin semnatura lui Gaureanu, ca bunurile mobile ce fac obiectul garantiei mobiliare nu fac obiectul altor contracte de garantie incheiate cu alte persoane. La termenul de achitare a datoriei RAFO catre VGB OIL este lasat loc liber, fara specificatie.

VGB OIL putea lua in posesie un bun afectat garantiei in oricare din cauzele pentru care RAFO nu putea sa-si onoreze datoria catre VGB-ul creditor. Acest contract poarta semnaturile lui Toader Gaureanu si Octavian Iancu.

Intrarea in "joc" pe bunurile RAFO ONESTI

Inainte cu o luna de data semnarii unui alt act aditional de mare importanta (14 octombrie 2003), care prevedea preluarea de catre BALKAN PETROLEUM Ltd de la Canyon Servicos a 48,91 la suta din actiuni, apare un alt contract de garantie reala imobiliara, intre SC RAFO Onesti in calitate de debitor si SC TENDER SA, SC PROSPECTIUNI SA si SC ATLAS GIP S.A., in calitate de creditori.

Obiectul acestui contract din data de 9.09.2003 consta in garantarea si executarea creantei izvorata din contractul de delegatie imperfecta din 3 martie 2003 in valoare de 45.591.153,71 euro reprezentand suma principala plus dobanda anuala EURIBOR incheiata intre SNP PETROM ca creditor-delegatar si SC TENDER SA, SC PROSPECTIUNI SA si SC ATLAS GIP SA, ca debitori- delegati deveniti creditori.

(vezi facsimil 1). Prin acest contract, firmele lui Tender deveneau creditori si aveau dreptul, "conform institutiei delegatiei imperfecte, ca pentru executarea creantei sa uzeze de toate formele permise de lege, inclusiv sa ceara reorganizarea judiciara sau falimentul debitoriului delegat SC RAFO Onesti". Tender putea sa aleaga intre executarea silita a RAFO si executarea garantiei reale.

Beneficiul creantei apartinea tuturor celor trei creditori, fiecare dintre acestia putand sa ceara executarea intregii datorii. Valoarea creantei era formata din suma de 45,5 milioane euro, dobanda anuala EURIBOR plus 3%, cheltuielile ce decurgeau din contract,asistenta judiciara, eventuala depozitare si securziare a bunurilor aferente garantiei reale.

Intr-un cuvant, Tender era "acoperit" pe un castig real, iar RAFO ramanea in fundul gol daca nu-si putea achita datoria catre creditor. Totodata, RAFO dadea asigurari creditorilor ca bunurile mobile aferente garantiei se afla in proprietatea sa exclusiva si nu fac obiectul altor contracte de garantie incheiate cu terte persoane.

Aceeasi asigurare fusese data si in contractul semnat cu putina vreme in urma, cu VGB OIL. In 20 de luni, rafinaria trebuia sa-i dea banii inapoi lui Tender, prin tanse de 2,5 milioane euro pe luna. Acest contract a fost semnat cu titlu executoriu.

Pentru RAFO a semnat Toader Gaureanu in calitate de administrator si director general, pentru creditori a semnat Ovidiu Lucian Tender, ca presedinte al Consiliului de Administratie al SC TENDER SA si ceilalti doi directori generali de la SC PROSPECTIUNI SI SC ATLAS GIP SA.

Bunurile RAFO Onesti au fost puse garantie reala mobiliara atat catre fratii Iancu, cat si catre Tender. Iar acestia, in "camaraderie" afacerista desavarsita, au continuat muteste sa tina RAFO prinsa in chingi, stiut fiind ca plata actiunilor VGB la BALKAN PETROLEUM a fost facuta printr-un ordin de plata de catre SC TENDER SA.

Tender, cu pot la "a doua mana"

Trei luni mai tarziu, dupa preluarea de catre Balkan Petroleum (n.red.- unde este actionar VGB IMPEX a fratilor Iancu) a 48,91 din actiunile RAFO, intre firma lui Ovidiu Tender, SC CAROM si RAFO Onesti intervine un contract de cesiune de creanta, nr. 339/9.12.2003. SC CAROM SA Onesti are calitatea contractuala de cedent, SC TENDER SA TIMISOARA de cesionar, iar SC RAFO de debitor cedat.

Obiectul contractului il constituia cesionarea de catre CAROM si preluarea de catre SC TENDER a creantei fata de RAFO. Urma ca RAFO sa plateasca firmei lui Tender datoria pe care rafinaria o avea fata de SC CAROM. (facsimil 2). Contractul poarta semnatura lui Ovidiu Tender, a directorului general RAFO, Paul Ivascu si a directorului general Dumitrescu de la SC CAROM.

Evident ca astfel de "lucraturi" magistrale facute de patronii VGB si Tender dau dureri de cap oricui s-ar fi apucat sa descalceasca aceste afaceri.

Cert este ca SC RAFO Onesti a fost prinsa in chingi din toate partile, aparent sub forma personalizata a firmelor fiecaruia dintre acestia, si in subsidiar de catre ei toti la un loc, pentru ca au lucrat pentru acapararea de pe toate flancurile acestei rafinarii.

Contractele "tentaculare" prin firme din paradisuri fiscale

Ceva mai tarziu, in ianuarie 2004, apare in joc o alta firma: Interlink Overseas Trading LLC, infiintata in conformitate cu legile statului Delaware SUA, cu sediul in acest paradis fiscal, care fusese infiintata cu un an in urma. Intre firma-mama INTERLINK ENERGY SRL, reprezentata de Dan Tatoiu si SC VGB OIL SRL apare o conventie de cesiune de creanta.

INTERLINK ENERGY este cedentul, iar VGB este cesionarul. RAFO avea catre INTERLINK Corp. o datorie cumulata in valoare de 8.738.720,76 USD pe de o parte, si o alta, fata de INTERLINK Trading, in valoare de 6.119.646,69 USD. Obiectul conventiei de cesiune de creanta dintre INTERLINK ENERGY (n.red.- care preluase creantele lui RAFO catre INTERLINK CORP.

si INTERLINK Trading) si VGB OIL SRL, l-a constituit cesionarea acestor creante la VGB OIL. Plata pretului cesiunii, egala cu valoarea totala a creantei, 14,858 milioane USD, urma a fi efectuata in rate lunare prin livrarea de catre VGB catre INTERLINK ENERGY a anumitor "produse petroliere" sau prin plati pe baza de virament ori prin compensari, in valoare de mimin 1.500.

000 USD lunar (facsimil 3).