La prima emisiune in care a fost invitat in acest an, Traian Basescu a avut un moment in care i s-a adresat lui Stelian Tanase: “Domnuuu’...”. Realizatorul l-a completat cu umor: “Tanase. Stelian Tanase”. Au ris amindoi, apoi dialogul a continuat la fel de sprintar.

Nu a fost un lapsus al presedintelui, ci un fel de tic verbal. Traian Basescu l-a mai folosit, cu succes, si in campaniile electorale de anul trecut. Rind pe rind, “domnuuu’...” au fost si Mircea Geoana, si Mitica Dragomir si Adrian Nastase. In fond, acest “domnuuu’...” face parte din capitalul de naturalete al sefului de la Cotroceni.

Si acum, vestile proaste. De citeva zile, printre sfetnicii lui Traian Basescu se numara si Constantin Degeratu. Problema e ca Romania a trecut printr-o revolutie din care generalul Degeratu a iesit cam sifonat. Cit de zelos a fost el in a apara ordinea lui Ceausescu - acesta este un subiect pe marginea caruia se poate discuta.

Dar nu mai incape nici o discutie in privinta atitudinii pe care Degeratu a avut-o in 1997, pe vremea cind era seful armatei. Printr-un ordin stupefiant, acesta a “suspendat temporar” dreptul tuturor angajatilor din subordinea Statului Major General al armatei, militari sau civili, de a furniza presei informatii “din timpul evenimentelor din decembrie 1989”.

Mai mult, generalul interzicea “prezentarea personalului militar si civil la organele de ancheta si judecata” fara aprobarea ministrului apararii nationale!

Traian Basescu a ajuns presedintele Romaniei si prin votul masiv exprimat in favoarea sa de cei care nu au obosit sa ceara adevarul despre revolutie. Adevar pe care predecesorul sau, Ion Iliescu, s-a straduit din rasputeri sa-l ascunda.

Daca a stiut aceste lucruri, Traian Basescu nu trebuia sa-l aduca la Cotroceni pe generalul Degeratu! Daca a aflat acum, din ziare, atunci ar face bine sa-l cheme la el si sa-i suiere printre dinti: “Domnuuu’...”

Un precedent exista deja: Silvian Ionescu.

Calit in structurile tenebroase ale SIE, a poftit la postul de prefect al Capitalei. Pe care fostul partid al lui Basescu i l-a oferit cu generozitate. Cind a sesizat eroarea, Popeye Marinarul s-a stropsit la efemerul prefect: “Domnuuu’...”

Dar Degeratu nu e singurul care ar merita atentionarea prezidentiala. Sa-l luam, de exemplu, pe Victor Mocanu, presedintele Consiliului Judetean Buzau. A facut prapad in bugetul local ca sa se plimbe gratios intr-un Audi de 60.000 de euro.

Daca Degeratu va continua sa-si faca veacul la Cotroceni, iar Mocanu sa-si etaleze nesimtirea dintr-un automobil de lux, atunci sa nu se mire Traian Basescu cind multi dintre alegatorii sai ii vor bate obrazul: “Domnuuu’...”