Instalatie foto-video la Galeria Noua

O ecranizare dupa Caragiale este pusa la expozitie

de     HotNews.ro
Marţi, 18 ianuarie 2005, 0:00Radiografia unei ecranizări este expusă la inceputul acestui an la Galeria Nouă din Bucureşti. Este vorba de „Boborul” după I. L. Caragiale care a fost ecranizată de Radu Igaszsag.

Expoziţia prezintă sub forma unei instalaţii foto-video filmul „Boborul”, dar şi diversele “straturi”, mai mult sau mai puţin vizibile, conţinute in el. Etapele de lucru precum şi povestea turnării acestui film devin in contextul expoziţiei părţi componente intr-o nouă lucrare, alta decat filmul.
Opţiunea lui Radu Igazsag pentru o ecranizare după I.L.

Caragiale are mai multe raţiuni: personale, estetice, profesionale şi tehnice, cum ar fi provocarea continuă exercitată de opera sa şi de "Boborul" (a avut o prima tentativeă de ecranizare a acestei povestiri in 1984), actualitatea lui Caragiale şi nu in ultimul rand abordarea ironică a povestirii care acţionează ca o invitaţie pentru

folosirea limbajului şi mijloacelor specifice filmului de animaţie.
Igazsag a utilizat deopotrivă avantajele oferite de tehnologia contemporană de realizare a filmului cat şi de limbajul şi mijloacele, reunite, ale filmului de animaţie şi ale filmului interpretat de actori.
Montajul alternativ prezent-trecut pune in permanent dialog timpii diferiţi, spaţii diferite (reale sau desenate), dar şi mijloacele şi expresivitatea specifice celor două tehnici şi limbaje folosite şi din raţiuni de complementaritate.
Pe langă filmul propriu-zis, in expoziţie vom avea acces şi la "anatomia" filmului – documentaţia şi diverse stadii de lucru, fotografii pregătitoare, locaţii de filmare, desene – şi ne putem face in acest fel o idee despre detaliile de realizare a filmului.
Deşi expoziţia pune accentul pe filmul "Boborul", datorită activităţii impresionante a artistului Radu Igazsag in domeniul filmului de animaţie, documentar sau video a fost inclusă in această expoziţie şi o selecţie de fragmente din cele mai cunoscute filme din creaţia sa.
Filmul "Boborul" a avut premiera pe 29 ianuarie 2004, a fost prezentat la mai multe festivaluri din Ungaria, Croaţia, Japonia, Serbia, Slovenia, dar şi la trei festivaluri desfăşurate in Romania, iar la acestea din urmă a fost şi premiat.
Galeria Noua este situateă pe Str. Academiei 15 din Bucureşti. Expoziţia "Boborul" este deschisă pană pe 6 februarie, de miercuri pană duminică, intre orele 11:00 – 19:00.


94 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri