Grupul de de firme Rompetrol, controlat de liberalul Dinu Patriciu, a trimis o scrisoare de intenţie Consiliului Local Zalău, prin care işi manifestă dorinţa de a prelua Uzina Electrică Zalău, furnizorul de energie termică in sistem centralizat din municipiu, aflat in subordinea Primăriei.

In scrisoarea semnată de Dinu Patriciu se arată că preluarea Uzinei Electrice Zalău, prin cumpărare directă sau printr-un parteneriat public-privat, se inscrie in politica de dezvoltare a Rompetrol şi de extindere a activităţii sale in sectorul producerii şi distribuţiei de energie termică şi electrică.

De asemenea, se arată că Rompetrol vizează transformarea Uzinei Electrice intr-o unitate modernă de producţie şi distribuţie a energiei electrice, prin achiziţionarea de tehnologii avansate şi prin investiţii de peste 20 de milioane de euro.

Dorel Labo, viceprimar al municipiului Zalău, a declarat că Primăria Zalău va formula un răspuns la scrisoare, prin care ii invită pe reprezentanţii Rompetrol, săptămana viitoare, la Zalău, pentru a discuta mai in detaliu oferta primită.

Pentru a deveni eficientă, la nivelul Consiliului Local Zalău fusese propusă o variantă de retehnologizare a Uzinei Electrice Zalău, pentru ca aceasta să producă energie electrică in principal, şi abia in secundar energie termică.

Conform evaluărilor, costurile retehnologizării s-ar ridica la peste 14 milioane de euro, procuraţi printr-un eventual credit extern, dar, in schimb, ar scădea substanţial preţul energiei termice şi al energiei electrice produse.

Investiţia Rompetrol in municipiul Zalău, prin preluarea Uzinei Electrice, ar fi a doua de mai mare importanţă, după ce in luna noiembrie a anului trecut a preluat, prin Rominserv, activul fostei IAIFO, intreprindere producătoare de robinete.