Mama, da’ ce lupta a fost pina-n alegeri ca sa se faca reforma in justitie. Toata lumea s-a urnit sa stearga urmele lui Ceausescu, pazite ca sfinte moaste de banda de hoaste a Rodicai Stanoiu. Iar intre toti, al mai abitir s-a urnit societatea civila; iar intre capetenii, se itea lancea Monicai Macovei, presedinta – pe-atunci – a APADOR-CH.

Au ce voiau asti haiduci? Independenta judecatorilor, eliberarea lor de sub comanda politicului exprimata prin interventiile ministerului in soarta lor. Institutia independentei era proiectatul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM). Dupa lupte crincene s-a obtinut o autonomie relativa a CSM. Iar pina in alegerile mari, s-a ales – iute-iute – si CSM-ul.

Asa ca avem azi un ministru nou, lipsit de marea majoritate a pedalelor pentru cefele magistratilor, si un CSM in care s-au autopromovat, abuzind de autoritatea lor de presedinti de instante, oamenii proptiti in functii chiar de Rodica Stanoiu.

O prezenta activa in CSM este, de exemplu, Maria Huza, presedinta Tribunalului Bucuresti, considerata de presa a fi o adevarata acvila a coruptiei din justitie. Cu alte cuvinte, reforma in justitie a adus-o pe Rodica la controlul magistratilor. Iata si un prim exemplu despre efectele perverse ale reformei in justitie.

Conform noii legi a CSM, in componenta acestuia s-a facut loc, democratic, unor reprezentanti ai societatii civile. Evident ca nici nu s-a gindit cineva sa permita accesul in CSM a vreunui oengist dintre cei care au militat pentru reforma justitiei.

A fost aleasa o cucoana pe nume Irina Zlatescu, una care lucra deja pe bani publici intr-o organizatie – Institutul Roman pentru Drepturile Omului – care a fost infiintata prin lege si este alimentata pe bani publici.

Drepturile carui om le apara IRDO aflam usor daca intram in pagina de web a omului Adrian Nastase si ne holbam la “lucrari publicate“: 1994 – “Drepturile Omului, Societatea Civila, Diplomatia parlamentara: idei, actiuni, evolutii“, publicata de Monitorul Oficial si Institutul Roman pentru Drepturile Omului (IRDO), Bucuresti.

Ei bine, pentru ca statutul doamnei Zlatescu seamana mult mai mult cu cel de functionar public, a fost depusa o contestatie la CSM pentru presupusa dinsei incompatibilitate cu cel de reprezenatnt al societatii civile.

A fost discutata chestiunea numai la insistentele Monicai Macovei. Maria Huza a fost, cum ne asteptam, un dulau de paza al “oengistei“, contestind vehement contestatia. |n cele din urma, de gura (mare) a ministresei, s-a convenit sa se ceara de la Senat documentele in baza carora exista IRDO.

Dupa care Monica Macovei a plecat la sedinta de guvern. La iesire, contestatia era deja respinsa, pe cuvintul (sub forma de fax) lui Nicu Vacaroiu ca Irina Zlatescu e oengist sadea. Cam la cheremul lui nea Nicu Vacaroiu si al colegei sale de Senat Rodica Stanoiu sta independenta magistratilor. Asta dupa reforma.